Дзюдоїсти Андрій Камінський, Богдан Цисар і Нікіта Берегульський – бронзові призери чемпіонату України серед молоді U-23

Впродовж двох днів, 14-го і 15-го вересня, у Києві відбувся чемпіонат України 2023 року з дзюдо серед молоді вікової категорії до 23 років. У змаганнях взяли участь 287 учасників з 21-го регіону України. За нагороди вели боротьбу й студенти кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доцент Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, які в підсумку завоювали три бронзові медалі.

Зазначимо, що звітні змагання у столиці були відбірковими на континентальну першість серед молоді U-23, яка відбудеться з 3-го 5-е листопада у Франції. При цьому, за рішенням тренерського штабу збірної команди України турнір пропускала чинна чемпіонка України і ХVІІІ літньої Всеукраїнської Універсіади та бронзова призерка ІІ Європейських ігор з спортивних єдиноборств, студентка четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого Університету Ольга Цімко. Вона цілеспрямовано готується до чемпіонату світу-2023, що відбудеться з 4-го 8-е жовтня у Португалії.

В змаганнях чоловіків, у ваговій категорії до 60 кг бронзову нагороду, а разом з нею і звання майстра спорту України з дзюдо виборов студент першого курсу факультету фізичної культури і спорту Андрій Камінський, який у попередніх раундах достроково переміг дзюдоїстів з Сумської, Дніпропетровської та Київської областей і лише у півфіналі, за рівної боротьби у додатковий час, пропустив кидок від старшого і досвідченого, майбутнього чемпіона змагань з Дніпра.

Втім, у сутичці за бронзову медаль він за 1 хвилину 54 секунди достроково, больовим прийомом на руку не залишив жодного шансу дзюдоїсту з Одеси. Зазначимо, що Андрій вже мав нагороди чемпіонатів України з дзюдо серед юнаків, юніорів, а тепер добавив до них і медаль серед молоді.

У ваговій категорії до 81 кг студент третього курсу факультету фізичної культури і спорту Богдан Цисар (майстер спорту України з дзюдо та з боротьби самбо) також виграв всі попередні сутички (а їх було п’ять) достроково, і лише у півфіналі, ведучи в рахунку, припустився тактичних помилок і програв майбутньому чемпіону з Києва. Проте у боротьбі за бронзову нагороду ефективним кидком прогином на 37-й секунді здолав опір ще одного дзюдоїста з Києва. Додамо, що це друга нагорода Богдана з дзюдо в сезоні-2023, адже у лютому місяці поточного року він виборов медаль серед юніорів.

Бронзову нагороду у ваговій категорії до 100 кг виборов четвертокурсник факультету педагогічної освіти Нікіта Берегульський (майстер спорту України з дзюдо та з боротьби самбо), який виграв три сутички, а в півфіналі поступився майбутньому чемпіону, майстру спорту міжнародного класу із Запоріжжя, який старший і досвідченіший. Нагадаємо, що Нікіта чинний чемпіон України серед юніорів до 20 років і також має медаль старшої вікової групи.

Одразу два дзюдоїсти боролися за бронзові нагороди у ваговій категорії до 90 кг – це студенти третього курсу факультету фізичної культури і спорту Ярослав Михалюк (майстер спорту України з дзюдо та з боротьби самбо) та Владислав Коцур, які мали по три перемоги у втішних раундах. Однак в сутичках за міце на медальному подіумі фортуна цього разу була не на їхньому боці. Втім, це для обох атлетів нова вагова категорія та нова вікова група, тож п’яте місце – цілком достойний і гідний результат, враховуючи сучасний рівень конкуренції в дзюдо.

У найчисельнішій ваговій категорії, до 73 кг, де було 51 , по дві перемоги здобули студенти другого курсу факультету фізичної культури і спорту Максим Луцик (майстер спорту України з дзюдо та з боротьби самбо) і Антон Яворський (майстер спорту України з боротьби самбо) та третьокурсник цього факультету Арсен Сенейко, однак спортивна травма, жереб і фарт не дозволили їм пройти далі. Проте слід зважити на те, що хлопці лише 2004–2005 років народження, а їхні суперники – 2001–2002.

У ваговій категорії до 66 кг, де було 42 учасники, дві перемоги здобув і 18-річний студент третього курсу факультету фізичної культури і спорту Данило Грабовецький. Нажаль, цього не вистачило для продовження боротьби за медалі, але надало йому стимулу для продовження тренувань.

Прокрутити вгору