Даниїл Гойда – володар Кубка України з фехтування на рапірах. Ростислав Герцик – срібний призер

У Києві минулого тижня відбувся Кубок України 2023 року з фехтування на рапірах. Загалом за почесні нагороди вели боротьбу 78 мушкетерів (45 чоловіків і 33 представниці прекрасної статі) з Миколаєва, Києва, Львова та Закарпаття. Приємно констатувати, що в особистому турнірі серед чоловіків переможний «дубль» оформили представники Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – магістрант Даниїл Гойда став переможцем турніру, а випускник аспірантури Ростислав Герцик виборов «срібло».

Кубковий турнір рапіристів національного рівня, який відбувся на фехтувальних доріжках столичної ДЮСШ «Армієць», проходив у два дні. Відтак у перший розіграли нагороди в особистій першості, а в другий – у командній.

В особистих змаганнях серед чоловіків найсильнішим став 23-річний львів’янин, майстер спорту Даниїл Гойда, для якого звітний турнір у столиці став дебютним в нинішньому сезоні-2023/2024. При цьому для підопічного випускника нашого Університету Пилипа Колесникова ця перемога загалом стала другою на Кубку України – раніше він вигравав трофей у сезоні-2021/2022.

На груповому етапі магістрант кафедри фехтування, боксу та національних одноборств (завідувач – доцент Зоряна Семеряк) виграв п’ять поєдинків із шести можливих і таким чином отримав дев’ятий номер посіву після жеребкування. В 1/16 фіналу Гойда, який у національному рейтингу посідає наразі третю позицію, впевнено переміг киянина Василя Голода (15:6), після чого був сильнішим за ще одного фехтувальника зі столиці – Олега Кокоровця (15:10). Далі Даниїл виграв у миколаївця Микити Асташова (15:8), який, своєю чергою, етапом раніше змусив скласти зброю перший номер посіву – киянина Андрія Щербу (15:12).

Уже у півфіналі та фіналі магістрант ЛДУФК імені Івана Боберського здобув перемоги з суттєвою перевагою. Так, у півфінальній дуелі він виграв у лідера юніорської збірної України Єлизара Дирди (восьмий номер національного рейтингу) з Миколаєва (15:5), після чого виборов «золото» в протистоянні зі ще одним львівським фехтувальником – бронзовим призером чемпіонату світу 2013 року, заслуженим майстром спорту, п’ятим номером національного рейтингу Ростиславом Герциком, який усю свою кар’єру тренується у випускника ЛДУФК імені Івана Боберського, заслуженого тренера України Сергія Гараського, який вже понад десяток років очолює національну збірну рапіристів. Львівське дербі у фіналі Кубка України завершилося з переконливим рахунком 15:6 на користь Гойди. Втім, слід зазначити, що для Герцика, який тільки нещодавно повернувся до виступів на змаганнях після тривалого лікування травми «робочої», правої руки, завоювання срібної нагороди – доволі гідний результат.

До слова, «бронзову» сходинку медального подіуму чоловічого турніру з Єлизаром Дирдою розділив 28-річний киянин Дмитро Чучукало (13-й номер національного рейтингу). Цікаво, що чемпіон Всесвітньої літньої Універсіади-2017 у Тайбеї (до слова, Ростислав Герцик став тоді бронзовим призером) востаннє змагався ще в сезоні-2020/2021 років, і на своєму першому турнірі після тривалої перерви він лише двома уколами програв Ростиславу Герцику в очній дуелі за вихід у фінал – 13:15.

Щодо командної першості, то слід зазначити, що на відміну від попередніх років, тут Кубок України виборювали не збірні областей та міста Києва, а клуби. У чоловічому турнірі перемогу здобула столична команда ЦСК ЗСУ у складі Андрія Погребняка, Дмитра Чучукала, Івана Ткачука та випускника нашого закладу вищої освіти Максима Гаравського, який по завершенні навчання служить у війську. У вирішальному протистоянні армійці з рахунком 45:29 виграли в рапіристів СДЮСШОР міста Миколаїв – Даніїла Ткача, Владислава Скалія, Богдана Болдарева та Максима Коржового.

Бронзовим призером стала львівська команда «Динамо-ШВСМ» у складі вище згаданого Ростислава Герцика, Богдана Лісового та двох представників ЛДУФК імені Івана Боберського – студента третього курсу факультету фізичної культури і спорту Тараса Лютого і випускника Олексія Стрельцова. Поступившись у півфіналі київським армійцям чотирма уколами (41:45), галичани у не простій боротьбі за «бронзу» залишили поза медальним подіумом ще одну команду з Миколаєва – «Динамо», що представляли Єлизар Дирда, Михайло Гурін, Микита Малиновський і Артем Струшляк. Динамівське дербі закінчилась із рахунком 45:40 на користь львів’ян.

На жаль, у жіночих змаганнях Кубка України львівські рапіристки безпосередньої участі в боротьбі за призові місця не брали. В особистому турнірі найкраще серед них виступила студентка Львівського фахового коледжу спорту Марина Шеремет. Підопічна заслуженого тренера України Вікторії Бунєєвої-Волкової, яка вищу освіту здобула у стінах нашого Університету, у підсумковому протоколі посіла 12-й рядок. А в командних змаганнях збірна Львівської області стала сьомою.

Додамо, що Кубок України серед жінок другий рік поспіль здобула 21-річна Аліна Полозюк із Миколаєва. Цього змагального дня лідер національного рейтингу не зазнала жодної поразки. Зокрема, у фінальній дуелі вона з перевагою у шість уколів (15:9) «переколола» на рік старшу за себе киянку Анну Тараненко (шостий номер національного рейтингу).

«Бронзовий» щабель медального подіуму розділили досвідчена, 32-річна уродженка Миколаєва Катерина Ченцова, яка нині представляє місто Київ та ще одна столична рапіристка, 18-річна Єлизавета Чижикова – четвертий і восьмий номери національного рейтингу відповідно.

У командному турнірі серед жінок володарками Кубка України стали господарки змагань – дівчата з київського клубу «Армієць», які в фінальній дуелі впевнено, з рахунком 45:32 обіграли іншу столичну команду «Динамівець». Трійку призерів доповнили рапіристки з СДЮСШОР міста Миколаїв.

Прокрутити вгору