Акробати ЛДУФК імені Івана Боберського – срібні призери Євро-2023

У болгарській Варні завершився ХХХІ чемпіонат Європи 2023 року зі спортивної акробатики серед дорослих спортсменів та юніорів. Участь у змаганнях загалом взяли 294 спортсмени з 22 країн. Збірна України в підсумку завоювала десять нагород. Одна з них на рахунку «синьо-жовтого» квартету у змаганнях чоловічих груп, яку сформовано виключно з представників кафедри гімнастики (завідувач – доцент Олег Бубела) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студента третього курсу факультету педагогічної освіти Юрія Савки, аспіранта Юрія Пуша та випускників Станіслава Кукурудза і Тараса Яруша.

Український квартет у змаганнях чоловічих пар на 31-му за ліком континентальному форумі найкращих акробатів Старого Світу у Варні до старту змагань вважався фахівцями одним з головних фаворитів не тільки на місце на медальному подіумі, а й на завоювання чемпіонського титулу. Воно й не дивно – адже в активі наших хлопців бронзові нагороди ХІ Всесвітніх ігор-2022, що відбулися у США, в місті Бірмінгем (штат Алабама) з 7-го по 17-е липня минулого року, а також ціла низка медалей різного ґатунку з чемпіонатів світу і Європи минулих років та етапів Кубка світу, включаючи поточний сезон-2023.

Станіслав Кукурудз, Юрій Пуш, Юрій Савка і Тарас Яруш були дуже близькими до того, аби на всі сто відсотків виправдати видані їм аванси. Їхній виступ у динамічній вправі (на фото нижче) бригада арбітрів оцінила в 27.210 бала. На превеликий жаль, цього вистачило у підсумку для завоювання тільки другого місця і, відповідно, срібного комплекту медалей. При цьому новоспеченим чемпіонам Європи з Португалії підопічні заслужених тренерів України – викладача кафедри гімнастики нашого закладу вищої освіти Костянтина Кукурудза, Анжели Бойко (хореограф) та Галини Бенько – поступилися лише 0.020 бала. А підсилює розчарування через програш в боротьбі за «золото» той факт, що більшість спеціалістів з різних країн, які спостерігали за звітними змаганнями, після оголошення фінальних результатів відкрито говорили про те, що вони не погоджуються з такими оцінками служителів Феміди. Додамо, що третє місце у динамічній вправі з оцінкою 27.140 бала посіли акробати з Великої Британії, які в боротьбі за «бронзу» випередили квартет з Німеччини на 0.990 бала.

Втім, наші акробати абсолютно аргументовано сподівалися, що зуміють реваншуватися у боротьбі за золоті нагороди як в балансовій вправі, так і в сумі багатоборства. Адже мізерне відставання від португальців у 0.020 бала залишало шанси квартетів в боротьбі за перемогу у сумі двох вправ практично рівними. Однак у підсумку реалії життя виявилися дещо іншими і зовсім не на користь українців. У фінальному протоколі і в балансовій вправі, і в багатоборстві Станіслав Кукурудз, Юрій Пуш, Юрій Савка і Тарас Яруш двічі зупинилися за крок до медального п’єдесталу пошани – два четвертих місця. На жаль, мусимо знову констатувати, що без нагород «синьо-жовтий» квартет залишився не тільки через власні помилки, які мали місце, а й в значній мірі завдяки упередженому ставленню бригади арбітрів, які до суперників українців ставилися чомусь значно більш лояльно…

Додамо, що загалом збірна України на ХХХІ чемпіонаті Європи-2023 з спортивної акробатики у болгарській Варні завоювала десять нагород – п’ять серед дорослих (чотири «срібла» і одна «бронза») та п’ять серед юніорів (три «золота», одне «срібло» та одна «бронза»).

Окрім срібного комплекту медалей Станіслава Кукурудза, Юрія Пуша, Юрія Савки і Тараса Яруша у динамічній вправі чоловічих четвірок, у жіночих групових змаганнях Аліна Пугач, Каріна Островська та Еліна Козачанська посіли третє місце у балансовій вправі. А дует Богдан Іваник / Анастасія Семенович виграв три «срібла» в змаганнях серед змішаних пар – у балансовій і динамічній вправах та в багатоборстві.

У жіночих парах юніорок дует Рузанна Вечерук / Ангеліна Чернявська переміг у динамічній вправі та посів третє місце в балансовій вправі. А в міксті дует Іван Лабунець / Єфросинія Кривицька виграв два «золота» – у балансовій вправі та багатоборстві, а також «срібло» в динамічній вправі.

Окрім того, в змаганнях юніорів серед чоловічих пар Єгор Вінник та Павло Куюнка стали другими у динамічній вправі та багатоборстві, а також показали третій результат у балансовій вправі. Втім, у цьому виді програми Євро-2023 залік був неофіційним через недостатню кількість учасників.

Прокрутити вгору