Першокурсники ЛДУФК відвідали виставку з нагоди 150-річчя від народження Івана Боберського у Львівському історичному музеї (Фото)

Упродовж минулого тижня шість груп першого курсу факультету терапії та реабілітації Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (11 – 16) у межах програми навчальної дисципліни «Українська тіловиховна традиція» відвідали один із найдавніших львівських музеїв – Львівський історичний музей, зокрема побували на експозиції за адресою площа Ринок, 6. Цікаві та захоплюючі екскурсії виставкою «Лиш з тим народом числиться світ, що є здоровий, розумний, сильний і багатий. До 150-річчя від дня народження Івана Боберського» провів доцент кафедри олімпійської освіти, доктор історичних наук, професор Андрій Сова.

Хто такий Іван Боберський? Як формувався його світогляд? Які найважливіші здобутки Івана Боберського у царині українського тіловиховання? Хто був його учнями? Чому Іван Боберський став Патроном нашого Університету? На ці та інші питання уважні слухачі зуміли отримати вичерпні відповіді.

На виставці студенти ознайомилися з експонатами з Львівського історичного музею. Усі з цікавістю розглядали символічну булаву Івана Боберського, вручену йому 15-го жовтня 1911 року старшиною організації «Сокіл-Батько» з нагоди 10-літньої праці в сокільському русі. Експонати у вітринах розповідають про повернення славного імені Івана Боберського після проголошення Незалежності України.

Найкращі враження від виставки можуть передати емоції студентів. Отож, публікуємо деякі з них.

Аліна Стасів: «Виставка в честь 150-ліття Івана Боберського, яку ми відвідали з групою, була для нас надзвичайно пізнавальною і цікавою. Я вперше для себе відкрила стільки історичних сторінок про життя провідного діяча сокільського руху, педагога, громадського та державного діяча Івана Боберського. Експонати на вітринах, фотографії, науково-історичні матеріали переносять нас у минуле і розповідають як зароджувався спортивний рух, який величезний внесок зробив Іван Боберський для українського народу і держави в цілому. Він зумів відкрити українцям різні види спорту, які були вже відомі за кордоном. Адже фізичне виховання – це здоров’я нації. Автобіографічні матеріали та розповіді про діяльність цього діяча вражають. Дуже вразив мене той факт, що Іван Боберський був автором величезної кількості методичних праць, присвячених спорту та фізичному вихованню. Велика подяка науковцям, працівникам музею і всім людям, які доклали зусиль до відкриття виставки, зібрали таку велику кількість фотографій, листівок, відшукали і впорядкували матеріали, які збереглися, щоб світла пам’ять про таких діячів не стерлась через покоління. Дякую за позитивний настрій і дуже добре, що існує такий куточок, де можна кожному відвідувачу відкрити багато чого нового з історичного минулого».

Карина Рацун: «Ми всі отримали нові знання. Я дуже задоволена. Вдячна за цю можливість і сподіваюсь, що коли-небудь зможу повернутися до музею, щоб продовжити вивчення цих захоплюючих тем. Ще раз дякую за чудову екскурсію та за Вашу працю в цьому важливому закладі культури».

Марта Русин: «Я, Марта Русин, студентка Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. Хочу висловити свою подяку за таку надзвичайну виставку, що приурочена 150-річчю від народження Івана Боберського. Перебуваючи на виставці, я залишилася під враженням від життєвого шляху цього видатного педагога і громадського діяча. Експонати та інформація про його внесок у фізичне виховання та спорт українців вражає. Виставка чудово розкриває цю історію та пам’ять про Івана Боберського. Ще раз дякую, бо його творчість заслуговує на вдячність і пам’ять».

Юлія Лещишин: «Мені дуже сподобалась виставка. Можна повною мірою дізнатися про непересічний життєвий шлях «Батька українського тіловиховання», подивитися багато цікавих і рідкісних фотографій ХХ ст., тодішні афіші урочистих заходів. Особливу увагу привернули експонати, а саме: булава Івана Боберського, пожежний шолом, печатка та відзнаки товариства «Сокіл». Щира подяка професору Сові А. О. за можливість відвідати це місце, а також за інформативну, захоплюючу розповідь про Івана Боберського та його діяльність».

Леся Іванець: «Похід у музей на виставку про Івана Боберського був надзвичайний. Я дізналася про шлях «Батька українського тіловиховання». Занурилась у ті часи першої половини ХХ століття, побачила багато історичних пам’яток таких як: фотографії, афіші, печатку та відзнаки, пожежний шолом, одне із найзахоплюючих це звісно булава Івана Боберського. Було дуже цікаво та інформативно побувати на такій виставці. Чудово, що у теперішній час ми маємо можливість зануритись у тогочасні події, дізнатися з першоджерел про діяльність Івана Боберського».

Ростислав Голодівський: «Відвідавши музей та ознайомившись з виставкою до 150-річчя Івана Боберського, я залишився вражений цією непересічною подією. Музей розташований у прекрасному історичному будинку, який сам по собі є частиною культурної спадщини. Експозиція музею була дуже вражаючою. Вона розповіла історію життя і діяльності Івана Боберського в дуже докладний і цікавий спосіб. Велика кількість рідкісних фотографій, особистих речей, артефактів та документів дозволила отримати глибше розуміння цього видатного українського діяча культури. Також мене вражала атмосфера музею. Він був оформлений зі смаком і створював відчуття, ніби ти переносився у часі і опинявся в епосі, коли Іван Боберський активно працював над збереженням української культури та її популяризацією. Музей був добре організований, з чудовими екскурсіями, які надавали можливість дізнатися більше про історію і спадщину Івана Боберського. Працівники музею були дуже дружелюбними та компетентними. Загалом, відвідування виставки до 150-річчя Івана Боберського було для мене освітнім і захоплюючим досвідом. Я отримав багато нових знань і вражень, і це надихнуло мене далі вивчати та цінувати культурну спадщину України».

Ігор Бунда: «Виставка в честь 150-ліття Івана Боберського, яку ми відвідали з групою, була для нас надзвичайно пізнавальною і цікавою. Я відкрив для себе багато нового як і за життя так і за діяльність Івана Боберського та й про сокільський рух. Експонати у музеї показали нам яке було життя тогочасних українців, як розвивалися фізичне виховання і спорт. Біографія Івана Боберського також доволі широко розкрита на плакатах, в книгах тощо. Також Іван Боберський був автором великої кількості літератури про фізичне виховання. Велика похвала науковцям, які не жаліючи часу і сил віднайшли стільки матеріалу, фотографій, плакатів, поштівок і книжок того часу. Я з користю і позитивом провів час у музеї і в майбутньому планую зайти і на інші виставки українських діячів».

Нікіта Алтухов: «Я разом з своїми одногрупниками відвідали виставку в честь 150-ліття Івана Боберського. У цьому музеї я дізнався про цікаве минуле з життя Івана Боберського, про його спортивну діяльність. Я отримав багато корисної інформації, а також зміг детальніше вивчити минуле відомої людини і отримав позитивні враження».

Данило Попов: «На парі з дисципліни «Українська тіловиховна традиція», наш викладач Андрій Сова, повів мене та моїх одногрупників до Львівського історичного музею на виставку в честь 150-ліття Івана Боберського. У цьому музеї я дізнався про життя та вплив Івана Боберського на розвиток українського спорту. Відвідвідування музею та виставки мали позитивні враження».

Вікторія Галушко: «Похід в музей дав нам можливість ще глибше пізнати життя і діяльність Івана Боберського. Було дуже цікаво побачити речові пам’ятки (афіші урочистих заходів, матеріали конференцій, листівки тощо) та зрозуміти атмосферу того часу. Також у нас була можливість побачити багато цікавих фото та прочитати інформацію про Івана Боберського».

Марія Змійовська: «23-го жовтня ми разом з групою і викладачем пішли на екскурсію у Львівський історичний музей, який знаходиться на площі Ринок у центральній частині Львова на виставку присвячену Іванові Боберському. Зібрані тут експонати вражають своєю різноманітністю та цінністю. Вони проливають світло на життя та творчість Івана Боберського, його внесок у розвиток тіловиховання. На виставці я дізналася багато цікавих фактів про життя Івана Боберського. А також мою увагу привернули його цінні речі: булава, стародавній шолом і текст присяги на вірність ЗУНР. Мені надзвичайно сподобалась наша екскурсія. А найбільше зацікавила булава своїм незвичайним виглядом та вишуканістю».

Ліза Вакурова: «Виставка про Івана Боберського була цікава та захоплива. Завдяки ній, я дізналася багато нового та цікаво про патрона мого університету. Особливо мене вразила автентична булава Івана Боберського. Дякуємо організаторам за можливість побачити історію українського тіловиховання!»

Подяка усім, хто долучився до цих екскурсій: університету за сприяння, працівникам музею за гостинність та професіоналізм, студентам за проявлений інтерес.

Зазначимо, що виставку підготували доктор історичних наук, професор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, дійсний член та голова Комісії тіловиховання і спорту імені Івана Боберського Наукового товариства імені Шевченка Андрій Сова та завідувач відділу Музею визвольної боротьби України Львівського історичного музею Тарас Кузь.

Додамо, що виставка про Івана Боберського буде експонуватися у Львівському історичному музеї (пл. Ринок, 6) до 12-го листопада 2023 року. Отож поспішайте! Не пропустіть!

 

Подяка силам оборони України за можливість навчатися!
Слава Україні! Героям Слава!

 

Андрій Козира

Фото Андрія Сови та студентів першого курсу факультету терапії та реабілітації

Прокрутити вгору