Студенти ЛДУФК відвідали Музей хвороб людини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького (Фото)

У п’ятницю, 17-го листопада, студенти другого курсу факультету терапії та фізіотерапії Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського разом із куратором, викладачем кафедри української та іноземних мов Марією Воробель відвідали Музей хвороб людини Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, який з 1896 року разом з кафедрою патологічної анатомії до тепер служить науці та навчає нові покоління лікарів.

«Мертві допомагають живим» – такий напис латинською мовою зустрічає відвідувачів при вході до музею, який розміщений у стінах Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького на кафедрі патологічної анатомії та судової медицини.

Екскурсію музеєм провів пан Володимир Федьків, від якого студенти дізнались унікальні речі. «100 років тому це був єдиний виш в Україні з таким поєднанням і такою продуманою структурованою побудовою. У часи заснування збудували ще спеціальну секційну залу для студентів на зразок амфітеатру. Під скляним дахом може перебувати близько ста студентів, а майбутні лікарі можуть наживо подивитися, як виглядають внутрішні органи, які є хвороби та патології. Більшість вишів навчають за атласами, а наживо такої можливості не мають».

Весь музей умовно розділений стендами, на яких згруповані хвороби окремих систем людини. У музейній кімнаті студенти переглядали експонати, які розставлені відповідно до анатомічних систем організму.

Сьогодні в музеї діє п’ять відділів, зокрема, експозиція макропрепаратів, що налічує понад 2 000 експонатів та близько 95 000 архівних протоколів розтинів за період з 1896 по 2020 роки.

Окрім цього, в музеї є велика колекція патогістологічних препаратів, які демонструють мікроскопічний вигляд більшості відомих захворювань – майже 15 000 одиниць, бібліотека, яка містить унікальні наукові часописи та монографії, а також 2 500 малюнків, створених на початку XX століття кафедральним художником з метою експозиції на лекціях та практичних заняттях. Тут же зберігаються легені, вражені COVID-19, – одне з останніх поповнень колекції музею.

Найбільше емоцій у студентів викликав стелаж з патологіями розвитку новонароджених. Від пана Володимира Федьківа студенти довідались, що це й були перші експонати, від яких з тих часів і розпочалась унікальна колекція. Тут є надзвичайно рідкісні плоди: двоголові, циклопи, з різними вадами голови, кінцівок, тіла, органів.

Більшість із них дуже давні, вважається, що Анджей Обжут привіз їх у 1896 році з Праги. Музей має одну з найбільших колекцій двоголових плодів – вісім екземплярів, які становлять величезну цінність для науки.

 

Благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України

Також 17-го листопада о 18:00 студенти та всі охочі мали можливість відвідати благодійний концерт на підтримку ЗСУ за участі капели хлопців-бандуристів «Гамалія» у Музеї Митрополита Андрея Шептицького.

Одним із учасників капели є студент другого курсу факультету терапія та реабілітація Андрій Синиця.

Пишаємося його творчою діяльністю та активною підтримкою тих, хто захищає кожен куточок нашої держави. Всі зібрані кошти були перераховані для гамаліївця – Євгена Шахова, який зараз знаходиться на передовій. Сьогодні як ніколи ми всі об?єднуємось заради нашої спільної мети, ми боремося за незалежність, свободу та процвітання. При цьому, ми творимо дива й неймовірні подвиги.

Робимо добрі справи разом!

Прокрутити вгору