На чемпіонаті України-2023 з рукопашу гопак студенти ЛДУФК завоювали шість медалей, чотири з яких золоті

У Винниках Львівської області завершився чемпіонат України 2023 року серед молодших і старших юнаків, юніорів та дорослих. За підсумками баталій, що тривали на килимах Emily Sport Arena впродовж двох днів, студенти кафедри фехтування, боксу і національних одноборств (завідувачка – доцент, кандидат наук з фізичного виховання і спорту, заслужений тренер України Зоряна Семеряк) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського загалом завоювали шість нагород – чотири золоті медалі та по одній срібній і бронзовій.

Звітний турнір був організований національною Федерацією рукопашу гопак України (ФРГУ), яку з дня заснування очолює доцент кафедри фехтування, боксу і національних одноборств нашого закладу вищої освіти, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, Народний депутат України Микола Величкович. А головним суддею чемпіонату був викладач цієї кафедри, арбітр національної категорії, майстер спорту України з фрі-файту Ігор Кукурудзяк.

Загалом за медалі національного чемпіонату України 2023 року вели боротьбу 152 учасники які представляли 14 клубів з семи регіонів країни – Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Харківської та Хмельницької областей. Одразу зазначимо, що усі команди повернулися додому з медалями.

Першу золоту нагороду національного чемпіонату України серед представників ЛДУФК імені Івана Боберського завоював студент першого курсу факультету педагогічної освіти (середня освіта) Роман Бобрик, який виступав у ваговій категорії до 65 кг серед юніорів вікової категорії 16–17 років. У боротьбі за чемпіонський титул він спочатку впевнено переміг Максима Кравчука з луцького клубу «Герць», а згодом довів свою перевагу над суперником і в принциповому протистоянні з ще одним львівським атлетом – Юрієм Морозовичем з клубу «ММА Центр». Зазначимо, що обидві перемоги Роман здобув одностайним рішенням арбітрів. Додамо, що срібним призером став Максим Кравчук, а Юрій Морозович – бронзовим.

Медаль найвищого ґатунку завоював і одногрупник Романа Бобрика Остап Павлів. Він змагався в турнірі серед дорослих у ваговій категорії до 70 кг. Цікаво, що на шляху до найвищої сходинки медального п’єдесталу пошани Остап, як і Роман, так само почергово переміг суперників з клубу «Герць» із Луцька та львівського «ММА Центр» – Андрія Романчука і Вадима Дейнеку відповідно, які в підсумку стали володарями «бронзи» та «срібла».

Програму фінальних поєдинків заключного дня чемпіонату відкривало очне протистояння жіночої частини турніру у ваговій категорії до 56 кг, в якому за чемпіонський титул вели боротьбу представниця львівського клубу «Одісей» Наталія Мазур та студентка другого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Анастасія Шимків. Обидва раунди «золотого» бою пройшли за переваги Насті, яка перегравала суперницю практично в усіх компонентах рукопашу гопак. Тож коли рефері запросив суперниць на центр килима, аби оголосити вердикт суддівської бригади, сумнівів у тому, що на знак перемоги буде піднято руку Анастасії Шимків, напевне, не було ні в кого. Зрештою, саме так і сталося: одностайна перемога рішенням усіх служителів Феміди представниці нашого Університету.

Найбільш яскраву перемогу серед усіх новоспечених чемпіонів України, на думку майже усіх фахівців, що були присутні на турнірі, здобув студент першого курсу навчання факультету педагогічної освіти (різні верстви населення) Давид Степанян, який виступав у ваговій категорії до 70 кг серед юніорів вікової категорії 16–17 років. В усіх трьох поєдинках він продемонстрував не по роках зрілу майстерність ведення бою. Так у чвертьфіналі Давид повністю «перестріляв» волинянина Артема Данилевича з ковельського клубу «Січ». У півфіналі, що називається, розібрав на запчастини бійця клубу «Легіон» з Первомайська Харківської області Максима Лепоринського. Не було в нього проблем і в фінальній сутичці, де його опонентом був львів’янин Остап Проданюк з клубу «Одісей». Тож свої виступи у юніорській віковій категорії Степанян завершив тріумфально. Тепер буде цікаво побачити, як у Давида складатиметься кар’єра у дорослому рукопаші гопаку.

Близьким до чемпіонського титулу був і його одногрупник Вадим Микуліч, який виступав у ваговій категорії до 75 кг серед юніорів вікової категорії 16–17 років. У півфіналі він достатньо переконливо провів бій проти Юрія Багінського з хмельницького клубу «Успіх». Звісно, сподівався Вадим на аналогічний результат і в фіналі, де його суперником був Денис Романчук з львівського «ММА Центру». За великим рахунком, сутичка за «золото» пройшла у рівній боротьбі, однак у підсумку судді віддали перевагу Романчуку, а Микуліч, відповідно, поклав до медальної скарбнички команди ЛДУФК імені Івана Боберського єдину срібну нагороду. Додамо, що бронзовим призером став Роман Буйна з львівського клубу «Одісей», який в «малому» фіналі переміг вище згаданого Юрія Багінського з Хмельницького.

Єдину бронзову медаль серед студентів нашого закладу вищої освіти на чемпіонаті України завоював студент третього курсу факультету фізичної культури і спорту Дмитро Данчук. Виступаючи у ваговій категорії до 75 кг серед дорослих, він у півфіналі не встояв під натиском атак бійця з львівського «ММА Центру» Михайла Андрійчука. Втім, без нагороди Дмитро не залишився. Зробивши правильні висновки з поразки, наступного дня він у «малому» фіналі за бронзову нагороду впевнено здолав супротив Святослава Модуляка – бійця клубу «Пробій» із Ворохти Івано-Франківської області. Додамо, що в фіналі цієї вагової категорії кривдник Данчука Михайло Андрійчук поступився представнику львівського клубу «Одісей» Роману Максимовичу.

Тож вітаємо наших студентів і їхніх наставників та увесь колектив кафедри фехтування, боксу і національних одноборств з успішним виступом на звітному чемпіонаті України з рукопашу гопак та бажаємо міцного здоров’я (головне, без серйозних травм), щастя та нових звершень на спортивних аренах.

Прокрутити вгору