Жіноча збірна України з гандболу поступилася команді Нідерландів у матчі другого етапу чемпіонату світу-2023 (Фото)

Напередодні, 8-го грудня, на чемпіонаті світу-2023 з гандболу серед жіночих команд, який триває у Швеції, Норвегії та Данії, збірна України, 10 з 18-ти гравчинь якої є студентками і випускницями кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, а тренерка воротарів Оксана Площинська вищу освіту також здобула у стінах нашого закладу вищої освіти, зіграла свій другий поєдинок другого, основного групового етапу. Суперницями підопічних Віталія Андронова були гандболістки національної команди Нідерландів – одного з головних фаворитів планетарного форуму.

Жіноча збірна України вчора, 8-го грудня, зіграла свій другий матч в межах другого, основного раунду групового етапу ХХVІ чемпіонату світу-2023. На паркеті ігрового майданчика «Арени Норд» у данському місті Фредеріксгавн підопічні Віталія Андронова зустрілися з національною командою Нідерландів, яка по 2013 рік включно жодного разу не вигравала нагороди світових форумів. Натомість за останні чотири чемпіонати світу гандболістки Країни тюльпанів зібрали повний комплект медалей: «срібло» 2015-го, «бронза» 2017-го, «золото» 2019-го. Два роки тому вони не вийшли до чвертьфінальної стадії плей-оф, але при цьому програли тільки один матч – норвежкам з рахунком 34:37.

На цьогорічному Мундіалі-2023 у нідерландок одна з найкращих команд на турнірі. До вчорашнього поєдинку з українками вони виграли всі чотири матчі і мали другий найкращий показник середньої кількості голів за гру (37 за матч), а пропускали при цьому в середньому лише по 23 голи за гру. На жаль, у звітній зустрічі з нашими дівчатами вони тільки покращили свої показники як в атаці, так і в обороні. Фінальний свисток арбітринь з Кувейту зафіксував перемогу команди Нідерландів над збірною України з рахунком 40:21 (19:8). Відтак «синьо-жовті» повторили свою найбільшу поразку в історії офіційних матчів з відставанням у 19 м’ячів – 18:37 проти Ісландії у 2011 році. А тепер про деталі звітного вчорашнього матчу.

Головний тренер нашої команди Віталій Андронов, проводячи ротацію складу, включив до заявки на звітну гру праву півсередню Євгенію Когуч та лінійну Анастасію Мелекесцеву. Натомість цього разу не потрапили до списку 16-ти воротарка Вікторія Салтанюк та лінійна Андріяна Науменко.

Тож звітний поєдинок збірна України провела у такому складі: воротарі – Юдіт Балог (28 кидків / 7 сейвів – 25%), Марія Гладун (26 / 8 – 31%); польові гравчині – Мілана Шукаль (5 голів / 9 кидків), Мар’яна Маркевич (3 / 7), Олеся Дяченко (2 / 3), Каріна Колодюк (2 / 3), Ірина Компанієць (2 / 3), Ірина Прокоп’як (2 / 4), Тамара Смбатян (2 / 6), Тетяна Поляк (1 / 1), Катерина Козак (1 / 3), Євгенія Когуч (1 / 4), Юлія Андрійчук (0 / 3), Марина Коновалова (0 / 0), Анастасія Мелекесцева (0 / 0), Каріна Соскида (0 / 0).

Після вдалого старту – голів Тамари Смбатян, Ірини Прокоп’як (з пасу Юлії Андрійчук) та Катерини Козак (пас – Ірини Прокоп’як) – збірна України повела в рахунку з перевагою у два голи – 3:1. Втім, попереду «синьо-жовті» були не довго, бо далі почались проблеми і то серйозні. Зовсім не виходив позиційний напад, було небагато вдалих розіграшів та влучних кидків здалеку, а підійти ближче суперниці не давали. До того ж українки не реалізували кілька залізних моментів. За перший тайм у нашої команди накопичилось аж 14 втрат м’яча (у другому – 8), і ледь не кожна з них оберталась швидким переходом Нідерландів та швидким голом. Ефективність кидків гравчинь Нідерландів за першу половину склала 63% (19 з 30), натомість Україна реалізувала 42% (8 з 19) власних кидків.

При цьому не поступалась суперницям наша команда грою воротарок. Марія Гладун (на фото вище), яка після впевненої гри проти Чехії, вийшла цього разу в основному складі, зробила 8 сейвів (31% відбитих кидків) за перший тайм, кілька з них – після кидків суперниць із вбивчих позицій. У підсумку, на перерву команди пішли за рахунку 19:8 на користь Нідерландів.

У другому таймі у воротах збірної України Марію Гладун замінила Юдіт Балог (на фото нижче). Їй вдалось відбити семиметровий пенальті від Ангели Малестейн, а також зробити ще декілька яскравих сейвів. Тож одназначно можна стверджувати, що обидві воротарки «синьо-жовтих» провели поєдинок на високому рівні.

Втім, на жаль, вирішального значення це не мало. Відрив збірної Нідерландів, яка все більше стверджується як один із фаворитів турніру, продовжував зростати. Команда Віталія Андронова покращила ситуацію з дальніми кидками від півсередніх. Промахів було чимало, але також пішли і голи. Зрештою Мілана Шукаль закинула п’ять м’ячів, двічі забила Ірина Компанієць, один гол на рахунку Євгенії Когуч. По два голи у цій грі провели лінійні Ірина Прокоп’як та Каріна Колодюк. Ліва крайня Олеся Дяченко, у якої зовсім не вийшла реалізація у грі проти Чехії, цього разу забила два голи з трьох кидків. Повторила свій найкращий показник на Мундіалі-2023, забивши три голи, центральна Мар’яна Маркевич (на фото нижче).

У голландок найбільш результативною стала найкраща снайперка чемпіонату світу-2019 Лоїс Аббінг, яка залишила у воротах нашої команди вісім «автографів». Тож цілком логічно, що саме її організатори визначили MVP (найкориснішим) гравцем матчу. Шість голів на рахунку Фоллебрегт, п’ять – Ван Дер Гейден.

Нідерланди виграли з рахунком 40:21 (19:8) та за тур до завершення основного раунду лідирують у турнірній таблиці. Маючи максимум – 8 очок та солідну перевагу в різниці голів над конкурентками, нідерландки практично гарантували собі вихід до чвертьфіналу стадії плей-оф.

Збірна України в своєму заключному матчі на турнірі завтра, 10-го грудня, зіграє проти національної команди Аргентини, яка в основному раунді також має одні поразки. Обидві команди у підсумковому заліку Мундіалю-2023 ведуть боротьбу за місця з 17-гг по 24-е включно, тож їхнє очне побачення буде визначальним. Аби опинитись вище аргентинок, нашій команді потрібно лише перемагати. Початок гри – о 13:00 за київським часом. Матч у прямому ефірі транслюватиме телеканал Sport 1.

Прокрутити вгору