Національному олімпійському комітету України сьогодні, 22-го грудня, виповнилося 33 роки

Сьогодні, 22-го грудня 2023 року, Національному олімпійському комітету України виповнилося 33 роки. Цього дня, 1990 року, І Генеральна Асамблея засновників прийняла історичне рішення створити Національний олімпійський комітет України і ця дата є офіційною датою його створення. Відзначимо, що під час проведення Асамблеї засновників НОК України в актовому залі тодішнього Київського інституту фізкультури дієвою та визначальною була позиція львів’ян, зокрема, Мирослава Герцика – тодішнього керівника Львівського облспорткомітету, а з 1992 по 2006 роки – ректора Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

На І Генеральну Асамблею прибули 168 делегатів із 210. Гостями від Верховної Ради УРСР були народні депутати Я. Кендзьор, А. Матвієко, В. Пауль. Присутніми були 36 олімпійських чемпіонів. Право голосу було також надано членам НОК колишнього СРСР – олімпійським чемпіонам Б. Шахліну і Л. Турищевій. Головуючими на засіданні були обрані: Голова Державного комітету УРСР у справах молоді, фізичної культури і спорту В. Борзов, його перший заступник В.Барабаш та Голова РР ПКФСТ «Колос» А. Усенко.

ПОРЯДОК ДЕННИЙ БУВ НАСТУПНИМ:

▶ 1. Про створення НОК України (доповідач – В. Борзов).

▶ 2. Про статут НОК України (доповідач – В. Безсмертний).

▶ 3. Вибори членів НОК України.

▶ 4. Різне.

В обговоренні серед 14-ти осіб взяв участь і голова Українського національного олімпійського комітету (УНОК), тодішній голова республіканської Федерації бобслею Валерій Шутий.

Перший склад НОК України було обрано в кількості 84 особи, а першим президентом обрано дворазового олімпійського чемпіона Валерія Борзова.

Згодом першим віцепрезидентом став Володимир Кулик, а віцепрезидентами Володимир Платонов (Київ) та Мирослав Герцик (Львів), перший генеральний секретар – Володимир Киба (Київ).

А 9-го березня 1992 року виконком Міжнародного олімпійського комітету (МОК) визнав НОК України, Українську делегацію тоді представляли киянин Валерій Борзов та львів’янин Ярослав Кендзьор.

Тож щиро вітаємо усю «синьо-жовту» олімпійську родину з Днем заснування Національного олімпійського комітету України! Успіхів Вам, наснаги, щастя, міцного здоров’я, нових спортивних звитяг, а перш за все мирного неба та такої жаданої усім українським народом Перемоги над клятим москалем!

Також до Вашої уваги вітання
чинного президента НОК України Вадима Гутцайта
:

«Дорогі друзі, шановна олімпійська родино! Сьогодні ми відзначаємо 33-ту річницю з дня заснування Національного олімпійського комітету України. Це важливий момент, коли ми згадуємо про наші перемоги, досягнення та пройдений шлях.

За ці роки ми разом зазнали багато випробувань, але об’єдналися і продовжуємо стояти на захисті нашої країни та її честі на світових спортивних аренах.

Щиро дякую усім засновникам та членам НОК різних років, атлетам, тренерам та ветеранам спорту, фахівцям і партнерам, представникам ЗМІ, усім поціновувачам спорту, кому небайдужі олімпійські цінності, хто своєю щоденною працею підтверджує вірність олімпійським ідеалам та прославляє Україну.

У цей святковий момент не можу не висловити глибоку вдячність українським воїнам, які на передовій захищають нашу країну від агресора. Їхній героїзм та самопожертва – наша гордість і невичерпне джерело натхнення.

Наступний рік – олімпійський, що робить його особливим для всього спортивного співтовариства. Зичимо успіхів юним спортсменам на IV Зимових юнацьких Олімпійських іграх в Канвондо та підтримуємо нашу дорослу збірну, яка готується до Ігор XXXIII літньої Олімпіади в Парижі. Нехай ці події принесуть нашій країні справжню радість та великі перемоги.

Спорт об’єднує нас, надихає та зміцнює. Бажаю миру, оптимізму та нових спортивних відкриттів для кожної української родини!»

Слава Україні! Героям Слава!
Вперед разом до Перемоги! Все буде Україна!

 

За матеріалами сайтів НОК України та Відділення НОК України у Львівській області

Прокрутити вгору