На «Різдвяній гонці – 2023» в Німеччині Юлія Джима у дуеті з Дмитром Підручним посіла п’яте місце

Напередодні, 28-го грудня поточного року, на стадіоні «Шальке» на Veltins-Arena в німецькому місті Гельзенкірхен відбулася ювілейна, вже 20-та за ліком щорічна виставкова гонка Biathlon World Team Challenge, також відома як «Різдвяна гонка». Серед десяти змішаних команд стріляючих лижників за нагороди боровся й український дует у складі чемпіона світу Дмитра Підручного з Тернополя та олімпійської чемпіонки, киянки Юлії Джими – випускниці магістратури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. У підсумку «синьо-жовті» замкнули ТОП-5.

Традиційно для останніх двох десятиліть календарний рік для біатлоністів завершується грандіозним шоу – Biathlon World Team Challenge, яке широко відоме в світі за назвою «Різдвяна гонка». І 16-й раз в цій гонці було представництво України. Цього року від нашої команди виступали її лідери – Юлія Джима та Дмитро Підручний. Організатори виконали велетенську роботу, забезпечивши стрічку снігової траси посеред зеленої трави навколо стадіону в Гельзенкірхені.

Масстарт, своєрідна «кваліфікація» змагання, розпочався за тотальної переваги французької пари Жюлья Сімон / Фаб’єн Клод, які приїхали на Veltins Arena відстоювати свій минулорічний титул переможців гонки. Перед третім рубежем їхня перевага над найближчими суперниками сягнула ледь не півхвилини за абсолютно чистої стрільби.

Однак тут Клод вирішив додати інтриги, і після двох кіл штрафу дозволив суперникам значно наблизитись до свого дуету. А після того, як на наступному рубежі схибила ще й Сімон, французів наздогнала німецька пара Ханна Кебінґер / Бенедікт Долль. Третіми на той момент йшли українці. І це при тому, що Юлія Джима та Дмитро Підручний не надто вдало стартували, опинившись на дев’ятому місці, але поступово вийшли на позиції претендентів на призові місця.

Друга половина масстарту знову пройшла під диктовку французів, і Фаб’єн Клод фінішував першим з перевагою у 50 секунд над конкурентами. Наші ж спортсмени, попри не ідеальну стрільбу, зберегли четверту позицію, причому відстань до другого місця господарів траси склала лише 26 секунд, які перетворяться на 13 секунд на старті гонки переслідування. Поміж німцями та українцями фінішували норвезькі біатлоністи Інґрід Тандреволд та Стурла Легрейд.

Цікаво, що в цьому масстарті стався рідкісний для «Різдвяної гонки» випадок, коли одна з команд відстала на коло – «відзначились» чехи Маркета Давідова та Міхал Крчмарж, які примудрились на восьми рубежах настріляти 14 кіл штрафу.

Програма біатлонного вечора в Гельзенкірхені дуже динамічна, тому вже за 15 хвилин чекаємо гонку переслідування, яка й визначить володарів призів.

 

МАССТАРТ

1. Жюлья Сімон / Фаб’єн Клод (Франція) – (4) 33.55,2
2. Ханна Кебінґер / Бенедікт Долль (Німеччина) – (4) +50,5
3. Інґрід-Ландмарк Тандреволд / Стурла Легрейд (Норвегія) – (5) +1.00,7
4. Юлія Джима / Дмитро Підручний (Україна) – (5) +1.16,8
5. Полона Клеменчіч / Яков Фак (Німеччина) – (6) +1.28,2
6. Ліза-Тереза Хаузер / Фелікс Ляйтнер (Австрія) – (5) +1.53,7
7. Яніна Хеттіх-Вальц / Роман Реєс (Німеччина) – (7) +1.59,5
8. Емі Басерга / Себастьян Шталдер (Швейцарія) – (8) +2.22,4
9. Лотте Лі / Флоран Клод (Бельгія) – (10) +3.04,6
10. Маркета Давідова / Міхал Крчмарж (Чехія) – (14) LAP

В історії Різдвяних гонок вже були випадки, коли величезну перевагу після масстарту спортсмени втрачали у гонці переслідування. Але не цього разу. Французи провели гонку неймовірно солідно. Особливо це стосується Сімон, яка на кожному зі своїх відрізків забезпечувала солідне збільшення гандикапу. То ж боротьби за перемогу не вийшло: Жюлья Сімон та Фаб’єн Клод усю гонку провели на самоті і виграли, маючи майже хвилину переваги перед суперниками.

Друге місце, також без контактного змагання на фініші, взяла норвезька пара Тандреволд / Легрейд, причому Стурла забезпечив «срібло» вдалою стійкою на останньому рубежі.

А ось справжнє шоу, якого так чекали фанати на стадіоні, сталось у боротьбі за «бронзу». На останнє коло у межах пів секунди один від одного вийшли словак Яков Фак та німець Роман Реєс. Німецький біатлоніст диктував темп протягом усієї дистанції аж до фінішної прямої, але на виході на останню 50-метрівку збився у крутому віражі, дозволивши порівнятись з собою супернику. І тут вже 36-річний Фак відпрацював на досвіді, не віддавши третю позицію, і разом з Полоною Клеменчіч піднявся на подіум.

В українців, на жаль, у фіналі стрільба не пішла: один лише Дмитро Підручний на перших двох своїх рубежах припустився чотирьох хиб, які відкинули нашу пару у боротьбу за місця наприкінці десятки учасників. Але надалі наші спортсмени змогли повернутись у боротьбу, і на останньому колі в того таки Дмитра було дуже цікаве протистояння за п’яту позицію з німцем Бенедіктом Доллем та бельгійцем Флораном Клодом, з якого наш спортсмен вийшов переможцем.

Отже у підсумку дует з України Юлія Джима / Дмитро Підручний фінішував на п’ятій позиції. Але цього вечора результат був точно не головним. Найважливіше – святковий біатлонний настрій, який супроводжував вболівальників впродож цих двох годин і з яким ще приємніше очікувати наступних стартів у новому році.

 

ПЕРЕСЛІДУВАННЯ

1. Жюлья Сімон / Фаб’єн Клод (Франція) – (3) 34.43,5
2. Інґрід-Ландмарк Тандреволд / Стурла Легрейд (Норвегія) – (3) +57,5
3. Полона Клеменчіч / Яков Фак (Словенія) – (2) +1.08,2
4. Яніна Хеттіх-Вальц / Роман Реєс (Німеччина) – (4) +1.10,1
5. Юлія Джима / Дмитро Підручний (Україна) – (6) +1.30,5
6. Ханна Кебінґер / Бенедікт Долль (Німеччина) – (7) +1.32,2
7. Лотте Лі / Флоран Клод (Бельгія) – (4) +1.37,3
8. Маркета Давідова / Міхал Крчмарж (Чехія) – (6) +1.58,1
9. Емі Басерга / Себастьян Шталдер (Швейцарія) – (5) +1.59,1
10. Ліза-Тереза Хаузер / Фелікс Ляйтнер (Австрія) – (7) +2.24,5

Прокрутити вгору