Володимир Медведик виграв суперфінал «Академії шахів ЛДУФК» (Фото, відео)

В актовій залі головного корпусу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (вул. Костюшка, 11) відбувся суперфінал «Академії шахів ЛДУФК», який мав на меті визначити найкращого шахіста нашого закладу вищої освіти. Звітний турнір за участі восьми найсильніших гравців найдревнішої гри в історії людства сьогодення нашого університету фактично пройшов, як підсумковий захід роботи академії за 2023 рік.

Відповідно до Регламенту суперфіналу «Академії шахів ЛДУФК», вісім шахістів, серед яких семеро студентів першого-четвертого курсів факультетів фізичної культури та спорту і педагогічної освіти, а також викладач-тренер кафедри стрільби та технічних видів спорту Олександр Прохоров – майстер спорту України з шахів, міжнародний арбітр ФІДЕ, переможця та призерів визначали за підсумками турніру в два кола у грі з бліцу.

Кожен з восьми учасників зіграв з сімома суперниками по дві партії – по одній білими та чорними фігурами. Контроль часу: 5 хвилин на всю партію + 2 секунди за кожен зроблений хід, починаючи з першого.

Розподіл місць відбувався за більшою кількістю набраних очок в усіх 14-ти турах. У разі однакої кількості очок у двох або більше гравців, більш високе місце отримував шахіст, який мав перевагу за підсумками особистих зустрічей. Якщо й вони були рівними, то враховувалися додаткові показники за підсумками усього суперфіналу.

В підсумку перше місце та звання чемпіона «Академії шахів ЛДУФК» здобув студент четвертого курсу факультету фізичної культури та спорту, майстер ФІДЕ / майстер спорту Володимир Медведик (рейтинг – 2311, на фото вище), який в 14-ти партіях здобув десять перемог, тричі зіграв унічию та зазнав лише одної поразки і в такий спосіб набрав 11,5 очка. Його фінальна перевага над найближчими переслідувачами, першокурсниками факультету фізичної культури та спорту – майстром спорту Дмитром Білецьким (2320) і кандидатом у майстри спорту Святославом Волощуком (2219) – виявилася доволі великою. Срібного і бронзового призерів новоспечений чемпіон випередив аж на три пункти. Зазначимо, що набравши по 8,5 очка, Білецький і Волощук в очних партіях обмінялися перемогами, а за додатковими показниками «срібло» здобув Дмитро, тож Святославу дісталася «бронза». Напевно, це справедливо, бо Білецький обидві партії з володарем «золота» Медведиком зіграв унічию. Натомість Волощук обидва рази чемпіону програв.

Цікаво, що рейтинг-фаворит турніру – майстер спорту Богдан Лозинський (2326), який навчається на другому курсі факультету фізичної культури та спорту, набравши 7 очок, у підсумковому протоколі став тільки п’ятим. Окрім трьох призерів, його випередив і третьокурсник факультету педагогічної освіти, кандидат у майстри спорту Станіслав Бондаренко (2170), в активі якого 8 очок (сім перемог, дві нічиї, п’ять програшів).

Викладач-тренер Олександр Прохоров (2309, на фото вище) у 14-ти партіях здобув п’ять перемог, двічі із суперниками підписав мирну угоду та зазнав семи поразок. Тож з результатом 6 очок, у підсумковій турнірній таблиці посів шосту сходинку. Сьоме місце у студента першого курсу факультету фізичної культури та спорту, кандидата у майстри спорту Ростислава Гончаренка (2169), який набрав 5 очок (дві перемоги, шість нічиїх, вісім програшів). Лише по одному разу виграв та зіграв унічию, при дванадцяти невдачах, кандидат в майстри спорту Роман Дмитрів. Таким чином другокурсник факультету педагогічної освіти, набрав тільки 1,5 очка і замкнув турніру таблицю, фінішувавши на восьмій, останній позиції. Напевне, це логічно, адже саме він був рейтинг-андердогом турніру – 2106.

Втім, слід сказати, що організатори подбали, аби ніхто з учасників суперфіналу «Академії шахів ЛДУФК» не повернувся додому з порожніми руками. Переможець та призери, як і належить, були нагороджені медалями, красенями-кубками і дипломами, а всі учасники турніру – пам’ятними подарунками.

Усі результати суперфіналу «Академії шахів ЛДУФК»

Фотозвіт про захід від чарівної Лани на Lana Chess Photography

Прокрутити вгору