Юлія Джима допомогла жіночій збірній України з біатлону показати найкращий результат в естафеті на етапах Кубка світу сезону-2023/2024

Напередодні, 10-го січня, в німецькому Рупольдінгу стартував черговий, п’ятий етап Кубка світу з біатлону сезону-2023/2024. У перший день змагань було проведено жіночу естафети. У змаганнях представниць прекрасної статі в складі збірної України на другому етапі виступала 33-річна олімпійська чемпіонка Юлія Джима (на фото нижче) – випускниця магістратури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яка зробила вагомий внесок у підсумкове п’яте місце «синьо-жовтого» квартету стріляючих лижниць – найкращий результат команди за два останні сезони.

Після туманного, вітряного та теплого Обергофу біатлонний пелотон потрапив у зимову казку Рупольдінга – іншого німецького містечка. Чудова траса та традиційний для цього місця штиль на стадіоні обіцяли масу задоволення від біатлону для вболівальників і можливість проявити свої найкращі якості – для спортсменів. Першими випробувати ці умови на п’ятому етапі поточного Кубка світу-2023/2024 отримали жінки, які вчора вийшли на «рімейк» минулотижневої естафети, що відбулася у неділю, 7-го січня.

На старті Ірина Петренко впевнено трималась у першій половині пелотону, не відстаючи від лідерської групи, а після блискавичної першої стрільби вийшла на дистанцію першою! На стійці ситуація повторилась: коло перед рубежем українка пройшла в лідируючій компанії, і відстрілялась знов швидше за суперниць! І якщо перед стадіоном розширена перша група складала 15 команд, то після нього в межах десяти секунд вийшли лише чотири спортсменки – окрім Петренко, це ще француженка Лу Жанмонно, шведка Анна Магнуссон та Емма Ландер з Канади. Причому якщо канадійка вже з перших метрів відстала від першої групи, то Ірина протрималась аж до передачі естафети, забезпечивши фантастичний старт для нашої команди – третя позиція з відставанням лише у три секунди!

І на цьому ж етапі сталась перша несподіванка: норвежка Маріт Ісхол Скоган впевнено пройшла «лежку», а от у «стійці» провалилась на два штрафних кола, одразу зменшивши до мінімуму шанси команди на призовий результат. Півтори хвилини дефіциту після першого етапу – не жарти навіть для норвезької збірної. Жіночої, звісно…

На другому етапі за те, що наша команда може відстати на трасі, можна було не переживати: випускниця кафедри зимових видів спорту (завідувач – доцент Орест Стефанишин) нашого закладу вищої освіти Юлія Джима зазвичай добре тримає темп естафетного відрізку, та й в суперницях у неї на першому колі були Жанні Рішар і Лінн Перссон – далеко не лідери збірних Франції та Швеції. Однак куди важливіше було те, що Юля змогла відстрілятись влучно, і після «лежки» пішла знов-таки в компанії з француженкою та шведкою. Але це тріо вже не було лідируючим, адже справжнє мистецтво на рубежі продемонструвала італійка Ліза Віттоцці, яка і на першому колі примудрилась відіграти 18 секунд відставання. А стрільбу провела швидше за усіх, вийшовши на трасу з запасом у сім секунд.

До «стійки» Віттоцці ще додала кілька секунд до своєї переваги – так, що його вистачило навіть на два додаткових патрони, які італійка була змушена використати після промахів. Натомість Юлія Джима і другий свій рубіж провела без хиб – і на цей момент Україна залишилась єдиною командою, яка за половину гонки не використала жодного додаткового патрону.

Та ще важливіше було те, що на трасі Юля (на фото нижче – cправа) не стала працювати «від оборони», відсиджуватись за спиною Лінн Перссон, з якою поруч вона вийшла на дистанцію. На підйомі Юля пройшла шведку – і почала навіть трішки скорочувати відставання від Віттоцці. До екватору естафети Україна прийшла з відставанням у десять секунд у щільній групі з п’яти команд – разом з Францією, Швейцарією, Німеччиною та Швецією. Якщо на секунду згадати про Норвегію, то там ситуація майже не виправлялась: 13-та позиція і майже дві хвилини дефіциту.

В попередніх естафетах ми неодноразово спостерігали, як Анастасія Меркушина завалювала свої етапи, намагаючись витягти команду вперед. Цього разу був шанс побачити, як діятиме Настя за умов напруженої боротьби за лідерство.

На жаль, саме тут відбулись наші перші промахи. Меркушина вже в «лежці» лише з другої спроби закрила одну мішень додатковим патроном, і найгірше в цій ситуації було навіть не те, що наша команда опустилась на шосту позицію і відстала на 23 секунди, а те, що Настя залишилась наодинці, в той час як суперниці в групі лідерів пішли, підганяючи одна одну. І дуже добре, що українка не «розклеїлась» та не перепрацювала на колі, що дозволило їй пройти «стійку» з цілком пристойним одним запасним патроном. До того ж, Анастасія отримала хороший орієнтир у вигляді спини швейцарки Аїти Гаспарін, що дозволило не багато втрачати на останньому колі.

Передостанній етап Україна завершила шостою, у боротьбі за четверту позицію з Італією та Швейцарією. А ось на першу трійку шансів вже було обмаль, адже після дуже солідних етапів у виконанні Франциски Пройсс, Мони Брурссон та Софі Шово, три команди – Німеччина, Швеція та Франція – відірвались на 50 секунд.

На Христину Дмитренко (на нижньому фото) цього разу навалилась шалена відповідальність. Адже ТОП-6 – це не лише боротьба за очки Кубка націй, але й за призові від IBU (Міжнародного союзу біатлоністів). А суперниці у нашої дебютантки сезону були зовсім не простими: італійка Мікела Каррара, Емі Басерга з Швейцарії та австрійка Дуня Здоуц. Але ж яку стриманість та холоднокровність знов проявила Христина. Так, трішки її не вистачило на один точний постріл у «стійці», але ж лише один додатковий патрон у неймовірно напруженій боротьбі, в той час як та сама Каррара «стійку» ледь пройшла без штрафного кола. І після другого рубежу Дмитренко довелось відпустити за четвертою позицією Басергу, зате, отримавши десять секунд переваг над італійкою, наша спортсменка п’яте місце не відпустила. Україна повторює найкращий результат нашої команди в сезоні, коли чоловіки також в естафеті чудово виступили в австрійському Гохфільцені на другому етапі. А ще наші дівчата продовжують в цьому сезоні покращувати свої результати в кожній наступній естафеті. Нагадаємо, в Естерсунді було 12-е місце, в Гохфільцені ми замкнули ТОП-10, у Обергофі – восьма позиція і ось тепер в Рупольдінгу пробилися до ТОП-5. Цікаво, що буде далі…

Боротьбу ж за «золото» у дуже красивому стилі виграла Франція. Після того, як тренери команди дали відпочинок Жустін Бреза-Буше, багато хто викреслив французьку збірну з числа фаворитів. Але коли у вас є такий козир на фініші, як Жюлья Сімон, можна сподіватись на найвищі досягнення. На першу стрільбу француженка прийшла другою, слідом за Ельвірою Еберґ. Але на відміну від шведки, яка двічі тягнулась за запасними патронами, Сімон обмежилась одним промахом – і на друге коло пішла лідером.

Перед стійкою Жюлья мала не надто значну перевагу – лише сім секунд. Але водночас у неї був свій «туз в рукаві». І ні – це не черговий шахрайський закид: ті, хто спостерігав за Різдвяною гонкою, ще тоді відзначили неймовірно швидку та впевнену стрільбу француженки. І в звітній гонці Жюлья вкотре продемонструвала майстер-клас у «стійці»: ще п’ять блискавично закритих мішеней – і на трасу вона втікає на 13 секунд раніше за Еберґ.

Можливо, найзапальніші фанати скандинавів (а є такі?))) і вірили, що Ельвіра здатна поборотись за «золото» на останньому колі, однак Сімон стовідсотково контролювала ситуацію і не дала суперниці найменшого шансу – друга поспіль естафетна перемога француженок.

Завдяки чудовому результату, наша жіноча команда знову вмикається у боротьбу за сьому–восьму позиції в Кубку націй зі збірними Чехії та Австрії. Шанс ще скоротити відставання дівчата отримають уже завтра, 12-го січня, у спринті, де змагатимуться Юлія Джима, Любов Кип’яченкова, Надія Бєлкіна та Олена Городна – 19-річна студентка третього курсу факультету фізичної культури і спорту ЛДУФК імені Івана Боберського. А сьогодні, 11-го січня, ще одне естафетне шоу Рупольдінга спробують подарувати нам чоловіки.

БІАТЛОН. КУБОК СВІТУ2023/2024. П’ЯТИЙ ЕТАП
Рупольдінг (Німеччина)

10 січня
Жінки. Естафета 4х6 км (19 команд)

1. Франція – (0+4) 1:08.44,5
2. Швеція – (0+3) +8,7
3. Німеччина – (0+3) +46,7
4. Швейцарія – (0+7) +1.22,3
5. Україна – (0+4) +1.36,1
6. Італія – (0+9) +1.40,7
7. Чехія – (0+8) +2.33,1
8. Австрія – (0+7) +2.37,5
9. Словенія – (0+8) +3.09,5
10. Норвегія – (2+6) +3.16,0
11. Польща – (1+8) +3.50,6
12. Фінляндія – (0+7) +3.51,2

Прокрутити вгору