Стрибун у висоту Олег Дорощук виграв ХХV Меморіал Олексія Дем’янюка з кращим результатом сезону в світі (Фото)

Універсальний манеж навчально-спортивного комплексу «СКІФ» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського у п’ятницю, 12-го січня, гостинно приймав ювілейний, уже 25-й за ліком турнір з легкої атлетики зі стрибків у висоту «Меморіал Олексія Дем’янюка – 2024». Гран-Прі серед жінок виграла випускниця кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Ярослав Свищ) нашого закладу вищої освіти Анастасія Матвійок, а серед чоловіків перемогу здобув Олег Дорощук (на фото нижче) із Кропивницького, який при цьому показав кращий результат поточного сезону в світі.

Традиційний турнір стрибунів-висотників у Львові, який щороку проводиться в другій декаді січня починаючи з 1999 року (змагання не відбулися тільки у 2005 році), присвячено пам’яті легендарного українського легкоатлета, майстра спорту міжнародного класу Олексія Дем’янюка – учасника ХХІІ літніх Олімпійських ігор-1980, володаря кращого результату сезону 1981 року в світі (233 см), який трагічно загинув у 1999 році. Традиційно активну участь в організації та проведенні змагань, організованих спортивним клубом «Висота», брали й викладачі та студенти кафедри легкої атлетики ЛДУФК імені Івана Боберського.

Зазначимо, що цьогорічний Меморіал Олексія Дем’янюка мав й благодійну місію – частину спонсорських коштів, а також усі зібрані під час проведення турніру донати було передано на закупівлю FPV-дронів для львівської 103-ї окремої бригади територіальної оборони Збройних сил України.

Як і в попередні роки, програму змагань було розділено на ранкову сесію, під час якої змагалися юнаки та дівчата вікових категорій U-16 і U-18, а також юніори й юніорки U-20, та вечірню, де розбірки за почесні нагороди влаштували спершу жінки, а згодом й чоловіки. Але про все за порядком, згідно програми проведення турніру.

Переможцями змагань серед наймолодших (вікова категорія U-16) стали Анна Шарун з Вінниці (результат – 155 см) та Іван Доній з Кропивницького (185 см). У дівчат і юнаків U-18 на найвищу сходинку медального подіуму зійшли відповідно Анастасія Козуб із Запоріжжя (165 см) та представник Волині Владислав Балакін (200 см), який нині навчається у Львівському фаховому коледжі спорту. А в турнірі юніорів вікової категорії U-20 перемогу святкували Анастасія Волкова з Київщини (175 см) і львів’янин, ще один вихованець ЛФКС Арсеній Гаврилов (195 см).

Другу частину змагань – Гран-Прі серед дорослих – відкривали змагання жінок. Перемогу тут здобула 24-річна Анастасія Матвійок (на фото нижче) – випускниця ЛДУФК імені Івана Боберського, яка наприкінці грудня виграла традиційний «Новорічний день стрибуна». Тоді їй для перемоги вистачило результату 170 см. Тепер вона з другої спроби подолала планку на висоті 175 см. Близькою фіналістка молодіжного чемпіонату Європи була й до того, аби взяти 180 см, але усі три спроби виявилися невдалими. Втім, їх Анастасія стрибала уже в ранзі володарки головного призу змагань.

Дещо несподівано доволі швидко, на висоті 165 см, завершила звітні змагання 21-річна Марія Алєйнікова з ЛФКС (на фото нижче – по середині). В підсумку фіналістка юніорського чемпіонату світу зійшла на другу сходинку п’єдесталу пошани, яку вона розділила з на два роки молодшою за себе стрибункою із Житомира Софією Прокопенко (на фото нижче – крайня зліва). В обох дівчат результати виявилися абсолютно ідентичними.

Дуже цікаво цього разу пройшли змагання Гран-Прі серед чоловіків, де боротьбу вели 11 стрибунів. З них фаворитами, не тільки на призове місце, а й на перемогу, фахівці до початку турніру називали чотирьох стрибунів: двох представників Житомира – Романа Петрука і Дмитра Нікітіна, Олега Дорощука з Кропивницького та минулорічного переможця Меморіалу Олексія Дем’янюка – Вадима Кравчука, який диплом про вищу освіту здобув у нашому університеті.

Одразу скажемо, що на превеликий жаль для львівських шанувальників Королеви спорту загалом та стрибків у висоту зокрема, цього разу 27-річний Вадим Кравчук не виправдав їхніх очікувань на завоювання ним третього титулу переможця – адже окрім 2023 року, він вигравав перше місце і в 2019. Більше того, Вадим, так і не подолавши висоту 215 см, з результатом 210 см посів лише п’яте місце. Окрім трьох головних конкурентів, його обійшов і 19-річний харків’янин Богдан Зміївський, який підкоривши з другої спроби норматив майстра спорту (215 см), не зумів встановити особистий рекорд – 218 см.

Після того, як призери стали відомі – Дмитро Нікітін, Роман Петрук і Олег Дорощук, залишалося тільки вияснити, хто з них на яку сходинку подіуму зійде. Першим вибув з боротьби найстарший з цього тріо – 24-річний майстер спорту міжнародного класу Дмитро Нікітін. Срібний призер юніорського Євро-2019 і учасник чемпіонату світу-2023 в Будапешті, подолавши 218 см з першої спроби, усі три стрибки на висоті 221 см виконав невдало, тож в підсумку став бронзовим призером.

Натомість і Петрук, і Дорощук 221 см підкорили з першої спроби. Тому далі їхнє очне протистояння перетворилося фактично на фінал. Втім, боротьба тривала не надто довго. 20-річний майстер спорту Роман Петрук наступну висоту – 224 см – підкорити так і не зумів. Тим самим срібний призер юніорського Євро-2023 у фінському Еспоо та володар «бронзи» ХХХІ Всесвітньої літньої студентської Універсіади-2023 в китайському Ченду, на Меморіалі Олексія Дем’янюка як і рік тому, став срібним призером. Цікаво, що й результат у нього знову такий самий – 221 см.

22-річний майстер спорту міжнародного класу Олег Дорощук першу спробу на висоті 224 см також, як і Роман Петрук, змарнував. Однак, отримавши слушні поради від свого наставника – заслуженого тренера України Геннадія Здітовецького, другу спробу виконав на відмінно. Вже гарантувавши собі перемогу, срібний призер молодіжного Євро-2023 та фіналіст чемпіонату світу-2023 в Будапешті, тричі намагався підкорити й 227 см. Втім, усі спроби цього разу виявилися невдалими. Однак і 224 см – гарний результат, наразі найкращий у світі в поточному зимовому сезоні.

Додамо, що Олег Дорощук (на фото вище) повернув собі титул чинного переможця Меморіалу Олексія Дем’янюка. Адже раніше він вигравав цей турнір тричі поспіль – у 2020, 2021 і 2022 роках. Рік тому, як ми вже згадували вище, перемогу святкував випускник нашого університету Вадим Кравчук. І от знову, уже вчетверте перше місце виграє Олег Дорощук. Коли врахувати, що підопічному Геннадія Здітовецького (перший тренер – Галина Михайлюкова) 4-го липня виповниться тільки 23 роки, то йому цілком до снаги повторити, а й то й перевершити рекорд іншого випускника нашого закладу вищої освіти Дмитра Дем’янюка, який вигравав турнір присвячений пам’яті свого батька сім разів – у 2003 (222 см), 2004 (223 см), 2008 (223 см), 2010 (231 см), 2011 (230 см), 2015 (220 см) і 2017 (215 см) роках…

Прокрутити вгору