Андрій Демчук – переможець етапу Кубка світу з фехтування на візках

У Великій Британії, в місті Кардіфф завершився черговий етап Кубка світу з фехтування на візках сезону-2023/2024. Одним з головних героїв звітного турніру став 36-літній українець Андрій Демчук (на фото – другий зліва) – заслужений майстер спорту, кандидат технічних наук, який одну з двох своїх вищих освіт здобув, успішно завершивши навчання на факультеті післядипломної та заочної освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Етап Кубка світу з фехтування на візках у Кардіффі тривав впродовж чотирьох днів – з 11-го по 14-е січня. Зазначимо, що окрім престижних нагород звітного турніру, мушкетери з 31-ї країни світу в столиці Вельсу, що входить до складу Великої Британії, вели боротьбу й за бали до заліку Кубка світу поточного сезону-2023/2024, за підсумками якого будуть визначені власники ліцензій на участь у XVII літніх Паралімпійських іграх, що пройдуть з 28-го серпня по 8-е вересня 2024 року в столиці Франції Парижі.

Уже в перший день змагань українські спортсмени, яких загалом приїхало 11 чоловік, вибороли дві нагороди в чоловічій шаблі. Золоту медаль завоював представник Львівщини, паралімпійський чемпіон Ріо-де-Жанейро-2016 Андрій Демчук. Підопічний випускників нашого закладу вищої освіти Світлани Колеснікової та Віктора Нікуліна у фіналі з рахунком 15:12 переміг суперника з Китаю Тіана Жанкяна. Бронзовим призером у цьому виді програми змагань став Артем Манько з Черкас (на фото – другий справа).

По завершенні переможної «золотої дуелі» на шаблях над представником Піднебесної, Андрій Демчук дав коментар журналістам: «Дякую тим, кому зобов’язані найбільше – воїнам Збройних сил України за можливість робити своє! До закінчення відбору на паралімпійський турнір Париж-2024 залишився один старт, і тим важливіша ця перемога! Тіан Жанкян – мій давній суперник. Я виграв у нього в півфіналі на Паралімпіаді в Ріо-де-Жанейро у 2016 році й тоді в мене була золота медаль. Але на наступних Іграх в Токіо-2020 я йому поступився у матчі за бронзову нагороду з рахунком 14:15. Тоді під час останнього уколу рефері дав мені червону картку. Наразі Тіан Жанкян – це мій найбільш сильний супротивник у фехтуванні на шаблях».

Здобув нагороду Андрій Демчук і в змішаному командному турнірі шаблістів, де разом з ним спортивну честь синьо-жовтого прапора захищали Дмитро Серьоженко, Надія Дьолог та ще одна представниця Львівського обласного регіонального центру «Інваспорт» Наталія Морквич. У підсумку українські шаблісти стали володарями срібного комплекту медалей.

Не з порожніми руками повернувся додому й Антон Дацко з Буська Львівської області. 40-річний ветеран, у колекції нагород якого також є паралімпійське «золото» Ріо-де-Жанейро-2016, цього разу став бронзовим призером особистого турніру з фехтування на рапірах.

Прокрутити вгору