Україна завершила IV Зимові Юнацькі Олімпійські ігри-2024 з двома медалями (Фото)

Напередодні, 1-го лютого, відбулася урочиста церемонія закриття IV Зимових Юнацьких Олімпійських ігор-2024, що з 19-го січня проводилися в Південній Кореї, у провінції Канвондо. Україна вперше в історії виступів на головному зимовому юнацькому мультиспортивного форумі здобула більше однієї нагороди. У складі збірної України, яка загалом налічувала 44 спортсмени (20 дівчат і 24 хлопці), змагалися й двоє студентів першого курсу Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Олександр Пацаган та Дарина Федорчук, які захищали спортивну честь синьо-жовтого прапора у гірських лижах і санному спорті відповідно.

Нагадаємо, впродовж 14 днів, понад 1900 спортсменів з 80-ти країн світу віком від 15-ти до 18-ти років розіграли 81 комплект нагород у 15-ти видах спорту. Україна на змаганнях Канвондо-2024 була представлена в 12-ти дисциплінах: біатлоні, гірськолижному спорті, кьорлінгу, лижному двоборстві, лижних гонках, стрибках на лижах з трампліна, санному спорті, скелетоні, сноубордингу, фігурному катанні на ковзанах, фристайлі, шорт-треку. Не змагалися українці у бобслеї, ковзанярському спорті та хокеї.

Обидві медалі збірної України у Канвондо припали на змагальний день 23-го січня. Тоді Ярослав Лавренюк здобув «срібло» турніру юнаків із скелетону, а біатлоністка Поліна Пуцко посіла третє місце в спринті серед дівчат. Тож загалом тепер на рахунку України в історії Зимових Юнацьких Олімпіад п’ять медалей. Крім нагород Поліни Пуцко та Ярослава Лавренюка, раніше медалі здобули: Олександра Назарова та Максим Нікітін («срібло», фігурне катання, танці на льоду, Інсбрук-2012), Христина Дмитренко («золото», біатлон, гонка переслідування, Ліллегаммер-2016) і Орест Коваленко («бронза», фристайл, біг-ейр, Лозанна-2020).

Щодо виступу у Канвондо-2024 представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, то першокурсниця Дарина Федорчук (тренер – Надія Казмірук) в складі української збірної з санного спорту (на фото вище – друга справа) посіла п’яте місце в командній естафеті, а в особистих змаганнях на одномісних санях стала 17-ою серед 31-ої учасниці. Її однокурсник Олександр Пацаган (на фото нижче), тренерка якого та за сумісництвом мама Ксенія Пацаган диплом про вищу освіту отримала у стінах ЛДУФК імені Івана Боберського, змагався у чотирьох видах турніру з гірськолижного спорту. В альпійській комбінації та спеціальному слаломі він посів 32-е місце, у супергіганті показав 44-й результат, а в слаломі слаломі-гіганті був 52-м після першого проїзду, але на другу спробу не вийшов.

З двома нагородами збірна України посіла 26-ту сходинку підсумкового медального заліку. «Синьо-жовті» перевершили результат 2020 року в Лозанні, коли з єдиною «бронзою» стали 29-ми. Цікаво, що вперше медальний залік Зимової Юнацької Олімпіади виграла збірна Італії, що виборола у Канвондо 11 золотих нагород та 18 усіх ґатунків. Німеччина стала другою, попри побиття національного рекорду за числом перемог – дев’ять золотих медалей.

Коли говорити про головний юнацький зимовий мультиспортивний форум загалом, то Південна Корея вразила юних атлетів своєю гостинністю та чудовою організацією цьогорічних Ігор-2024. Із захопленням кожен зі спортсменів згадує не тільки дружню атмосферу під час змагань, а й час, проведений поза тренуваннями і важливими стартами. Організатори приготували для атлетів багато активностей та сюрпризів, зокрема різних конкурсів з пам’ятними подарунками, в яких брали участь юні спортсмени з різних країн світу. Об’єднуючись в команди та долаючи мовний бар’єр, представники юнацької збірної команди України познайомилися зі своїми колегами, знайшли нових друзів та отримали важливий досвід справжніх високорівневих змагань.

На церемонії закриття IV Зимових Юнацьких Олімпійських ігор у Канвондо-2024, що відбулася вчора, 1-го лютого, о 13:00 за київським часом на відкритій площі перед Хокейним центром Каннина, державний прапор України майорів в руках лижника Богдана Нікуліна та кьорлінгістки Маргарити Литвиненко. Разом з українською командою стояв президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах (на фото вище), який підтримав атлетів, подякував за чудові відгуки про Ігри-2024, виступи та медалі, а також звернув увагу на їх поважне відношення до корейських організаторів олімпійських змагань.

Ми дякуємо нашим юним спортсменам за насичені два тижні змагань і бажаємо кожному не зупиняючись працювати над вдосконаленням своїх професійних навичок і долати усі перешкоди задля перемог на міжнародних аренах!

Тож Олімпійський прапор у Канвондо спущено, вогонь Ігор-2024 згас і усі ми готуємося до наступного найочікуванішого мультиспортивного форуму чотириріччя – літніх Ігор XXXIII Олімпіади-2024 в столиці Франції Парижі.

Додамо, що наступні Юнацькі Олімпійські ігри – з літніх видів спорту – відбудуться 2026 року в сенегальському Дакарі. А Зимова Юнацька Олімпіада повернеться у 2028 році, місце проведення турніру наразі ще не визначали.

IV ЗИМОВІ ЮНАЦЬКІ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ КАНВОНДО2024

КОМАНДНИЙ МЕДАЛЬНИЙ ЗАЛІК

1. Італія – 11 «золото» + 3 «срібло» + 4 «бронза» = 18 медалей
2. Німеччина – 9 + 5 + 6 = 20
3. Південна Корея – 7 + 6 + 4 = 17
4. Франція – 7 + 5 + 6 = 18
5. Китай – 6 + 9 + 3 = 18
6. США – 5 + 11 + 5 = 21
7. Австрія – 5 + 6 + 5 = 16
8. Швеція – 4 + 4 + 3 = 11
9. Японія – 3 + 4 + 8 = 15
10. Канада – 3 + 2 + 1 = 6
…25. Словаччина – 0 + 1 + 2 = 3
26. Україна – 0 + 1 + 1 = 2
27. Таїланд – 0 + 1 + 0 = 1
27. Туніс – 0 + 1 + 0 = 1
27. Туреччина – 0 + 1 + 0 = 1

Прокрутити вгору