Збірна України з біатлону з Юлією Джимою у складі в класичній змішаній естафеті чемпіонату світу-2024 посіла сьоме місце

Напередодні, 7-го лютого, на лижних трасах та стрільбищі Vysoсina Arena в чеському Нове Мєсто–на–Мораві офіційно стартував 57-й за ліком чемпіонат світу-2024 з біатлону. Першою гонкою в розкладі планетарного форуму стала класична змішана естафета. Україна виставила на гонку четвірку у складі Артема Прими, Дмитра Підручного, Юлії Джими (випускниця магістратури Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського) та Ірини Петренко – вперше «синьо-жовті» стріляючі лижники змагалися в такому складі в нинішньому сезоні-2023/2024 та в історії виступів на чемпіонатах світу.

Зазначимо, що Ірина Петренко взагалі проводила свій дебютний класичний мікст на рівні чемпіонатів світу. При цьому саме їй випала роль фінішерки у національній збірній. Натомість незмінне місце у складі зберіг Дмитро Підручний, що брав участь у всіх змішаних естафетах чемпіонатів світу та Олімпійських ігор із 2015 року. А тепер про те, як пройшла гонка для підопічних Юрая Санітри і Миколи Зоца.

Артем Прима випав за межі ТОП-15 після першого вогневого рубежу – зі стрільбища він виходив 17-им, використавши два запасних патрони. Ще дві хиби Прима мав на «стійці», проте відстрілявся майже на чотири секунди швидше і повертався на дистанцію дев’ятим. Дев’ятий час Україна зберегла й на першій передачі естафети, коли свій етап розпочинав Дмитро Підручний.

Додамо, що за роботою ходом Прима став шостим на своєму відрізку естафети – для України цей показник став найкращим у гонці. Лідеру, французу Еріку Перро Артем поступився 26,3 секунди.

У ТОП-5 «синьо-жовті» піднялися після першої стрільби Підручного. Українець відпрацював на «лежці» з п’яти патронів і виходив п’ятим – менше секунди йому програвали біатлоністи Австрії, Швеції та Бельгії. Єдиної хиби лідер збірної України припустився на «стійці», що коштувало Підручному трьох позицій – Юлію Джиму капітан чоловічої команди відправив на дистанцію третього етапу восьмою.

Один запасний патрон Юлія Джима використала на «лежці», втративши одну позицію. Втім, випускниця магістратури нашого закладу вищої освіти повернулася до ТОП-8, обійшовши перед другим вогневим рубежем представницю США.

З шести патронів лідерка збірної України відпрацювала й на стрільбі стоячи. Тим самим Юлія Джима зберегла восьму сходинку та збільшила відрив від найближчої переслідувачки майже на три секунди. Однак на третьому колі представниця нашого університету вийшла на сьоме місце, обігнавши ходом американку Дідру Ірвін, і зберегла позицію на заключній передачі естафети. Додамо, що на своєму етапі Юлія Джима стала сьомою за швидкострільністю.

Ірина Петренко ходом вибігла на шосте місце, випередивши біатлоністку Бельгії, та з п’яти патронів відпрацювала на «лежці». На другому колі українка опустилася на сьоме місце, яке й зберегла на фініші після одного додаткового патрону на заключній стрільбі. Зауважимо, що швидкострільність Ірини Петренко стала четвертою серед усіх учасниць заключного етапу.

Відзначимо, що вперше з 2019 року в біатлоні змінилися чемпіони світу в класичній змішаній естафеті: після чотирьох поспіль золотих нагород збірної Норвегії змагання в Нове Мєсто-на-Мораві, попри коло штрафу, виграла французька четвірка у складі Еріка Перро, Кантена Фійона-Майє, Жюстін Бреза-Буше та Жюльї Сімон. У Норвегії в підсумку срібні медалі, а в Швеції – бронзові.

Додамо, що боротьба за медалі чемпіонату світу-2024 в Нове Мєсто-на-Мораві продовжиться завтра, 9-го лютого, жіночим спринтом на 7,5 км зі стрільбою на двох вогневих рубежах, який стартує на Vysoсina Arena о 18:20 за київським часом. В Україні гонку можна буде переглянути на сайті та телеканалі Суспільне Спорт, місцевих каналах Суспільного, а також на телеканалах Sport 1, Eurosport 1 та Eurosport 2.

Уже відомо, що в складі збірної України змагатимуться Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Ірина Петренко та Христина Дмитренко. Нагадаємо, 60 кращих біатлоністок за підсумками завтрашнього спринту у неділю, 11-го лютого, бігтимуть гонку переслідування на 10 км зі стрільбою на чотирьох вогневих рубежах, яка розпочнеться о 15:30 за київським часом.

БІАТЛОН. LVII ЧЕМПІОНАТ СВІТУ2024

Нове Мєсто–на–Мораві (Чехія). Vysoсina Arena

7 лютого

Класична змішана естафета (25 команд)

1. Франція (1+9) – 1:09.24,4
2. Норвегія (0+8) +45,2
3. Швеція (0+10) +1.01,7
4. Швейцарія (0+3) +1.02,9
5. Німеччина (1+9) +1.30,9
6. Австрія (0+7) +2.30,5
7. Україна (0+8) +2.48,8
8. Бельгія (0+4) +3.10,0
9. Словенія (1+11) +3.22,2
10. Італія (3+15) +4.02,8
11. США (0+6) +4.11,9
12. Естонія (0+11) +4.41,3

З усіма результатами класичної змішаної естафети чемпіонату світу-2024 з біатлону
можна ознайомитися за посиланням.

Прокрутити вгору