Артур Чолач, Іван Сисак та Євген Ратушний допомогли збірній України з хокею пробитися до фінального раунду відбору на зимову Олімпіаду-2026

Національна збірна України з хокею напередодні, 11-го лютого, зіграла свій третій, заключний матч третього раунду кваліфікаційного турніру ХХV Зимових Олімпійських ігор-2026. Суперниками «синьо-жовтих» були хокеїсти збірної Естонії. Перемога над балтійцями з рахунком 5:3 забезпечила підопічним Дмитра Христича перше місце та право зіграти у серпні нинішнього року в фінальному турнірі олімпійської кваліфікації. Вагомий внесок в успішний виступ збірної України на турнірі в польському місті Сосновець зробили й троє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студент п’ятого курсу факультету післядипломної та заочної освіти Артур Чолач, магістрант другого року навчання факультету фізичної культури і спорту Іван Сисак та минулорічний випускник бакалаврату цього факультету минулого року Євген Ратушний, які грають в лінії захисту.

Україна – Естонія – 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)

11 лютого. Сосновець (Польща). ArcelorMittal Park. 441 глядач. Початок – 17:30

УКРАЇНА: Дьяченко; Гребеник – Пангелов-Юлдашев, Лялька – Мазур – Морозов; Сисак – Мережко, Трахт – Фадєєв – Пересунько; Чолач – Ратушний, Ворона – Захаров – Денискін; Коренчук – Куцевич – Бородай; Андрейків, Панченко.

Головний тренер – Дмитро Христич.

ЕСТОНІЯ: Коітмаа (Вірро, 24:33); Кулінцев – Осіпов, Рооба – Аррак – Фурса; Сілдре – Коокмаа, Александров – Васьонкін – Віітанен; Таммеорґ – Лагесалу, Юрґенс – Аппельберґ – Кіік; Романов – Федоровіц – Пузаков; Лугт, Ловков.

Головний тренер – Петрі Скірко.

Шайби: 1:0 – Мазур (Мережко, Трахт – у більшості), 02:29; 2:0 – Пангелов-Юлдашев (Денискін, Гребеник), 15:59; 3:0 – Лялька, 17:17; 3:1 – Аррак (Рооба, Фурса), 23:29; 4:1 – Фадєєв (Пересунько), 24:33; 4:2 – Васьонкін (Віітанен), 26:41; 4:3 – Віітанен, 55:53; 5:3 – Пересунько (Лялька), 57:40.

Перед вирішальним матчем олімпійської передкваліфікації в таборі збірної України панував олімпійський спокій. На ейфорію, яку могла спричинити перемога над збірною Польщі, не було й натяку. Хокеїсти і тренери розуміли, що осічка в заключному матчі нівелює всю пророблену роботу. А що збірна Естонії вміє кусатися, вона гарно продемонструвала в другому періоді цього матчу. Проте про це потім.

Склад на матч проти естонців був схожий до того, в якому українці діяли в попередній зустрічі проти поляків. Лише центральні нападники Євген Фадєєв і Віктор Захаров помінялися ланками. Інші поєднання залишилися без змін.

Налаштування, з яким українці вийшли на лід, проявилося сповна уже в першому періоді. Вартувало нашим хокеїстам вперше отримати чисельну перевагу, як Вадим Мазур через лічені секунди підправив шайбу у ворота після кидка Ігоря Мережка – 1:0. Сталося це на третій хвилині протистояння. Другий гол українці організували навпаки через кілька митей після того, як Андрій Денискін відсидів дві штрафних хвилини. Ледь з’явившись на льоду, наш нападник наприкінці 16-ої хвилини видав практично з п’ятака блискучий пас на ніким не прикритого Пилипа Пангелова-Юлдашева, а той влучно пробив у дальній кут – 2:0. І нарешті вінець періоду: перехоплення Віталія Ляльки, ривок із власної половини і майстерна реалізація виходу «один в нуль». 3:0 на користь команди Дмитра Христича – саме такі цифри горіли на табло новенької льодової арени ArcelorMittal Park після першої третини матчу.

Певна розслабленість у діях нашої команди з’явилася лише з поверненням на лід після першої перерви. Однак дві шайби в другому періоді в купі з ще кількома небезпечними моментами нехай і не дуже швидко, але привели українців до тями і змусили грати дисциплінованіше. Добре також, що в цьому безшабашному відрізку, між закинутими шайбами підопічних Петрі Скірко знайшлося місце й одній результативній відповіді українців. То Євген Фадєєв, ледь в’їхавши в зону суперника, влучно кинув у дальню «дев’ятку». Якби не ця шайба, інтрига відродилася б заново. А так українці поступово знизили градус протистояння, заграли більш прагматично, чому посприяли зокрема тренерські перестановки і спершу довели до завершення другий період, а потім і матч. Коли пролунала фінальна сирена, рахунок був 5:3 на користь збірної України.

Тож маємо перший успіх хокейного 2024 року. Збірна України поповнила музей вітчизняного хокею красивим кубком і в серпні нинішнього року продовжить боротьбу за потрапляння на ХХV Зимові Олімпійські ігри-2026, які відбудуться в італійських містах Мілані та Кортіна-д’Ампеццо.

ХОКЕЙ. XXV ЗИМОВІ ОЛІМПІЙСЬКІ ІГРИ2026. КВАЛІФІКАЦІЯ. ТРЕТІЙ РАУНД

8 – 11 лютого. Сосновець (Польща). Льодова арена ArcelorMittal Park

РЕЗУЛЬТАТИ МАТЧІВ

8 лютого (четвер)

Польща – Естонія – 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Південна Корея – Україна – 0:4 (0:1, 0:1, 0:2)

9 лютого (п’ятниця)

Естонія – Південна Корея – 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Польща – Україна – 2:3 Б (1:0, 1:1, 0:1, 0:0, 0:1)

11 лютого (неділя)

Україна – Естонія – 5:3 (3:0, 1:2, 1:1)
Південна Корея – Польща – 3:2 (0:0, 1:0, 1:2, 1:0)

 

ПІДСУМКОВА ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

1. Україна – 8 очок (шайби 12–5)
2. Польща – 5 (8–6)
3. Південна Корея – 5 (7–8)
4. Естонія – 0 (5–13)

Прокрутити вгору