Анна Петрик допомогла збірній України з футболу зберегти місце в дивізіоні -В- жіночої Ліги націй УЄФА

Напередодні, 27-го лютого поточного року, жіноча збірна України з футболу провела номінально домашній матч-відповідь проти національної команди Болгарії в межах плей-оф за право грати в дивізіоні -В- Ліги націй УЄФА. Гра на полі стадіону «Мардан» в турецькій Антальї завершилася переконливим виграшем українок з рахунком 3:0. Нагадаємо, в першому поєдинку «синьо-жовті» також перемогли – 4:0. Свій внесок у другу перемогу, як і в першу, зробила й гравчиня лінії півзахисту «синьо-жовтих» Анна Петрик – випускниця кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яка на клубному рівні грає за полтавську «Ворсклу».

Україна – Болгарія – 3:0 (2:0)

27 лютого. Анталья. Стадіон «Мардан». Початок – 15:00

Арбітр – Зузана Валентова (Словаччина).

Асистенти арбітра: Мірослава Пасторекова, Сташа Шпур (обидві – Словаччина).

Четвертий арбітр – Міріама Бочкова (Словаччина).

УКРАЇНА: Самсон (Боклач, 84), Басанська, Шматко, Корсун, Петрик, Овдійчук (Малахова, 84), Апанащенко (Семків, 72), Хімич, Панцулая, Глущенко (Молодюк, 84), Кравчук (Майбородіна, 72).

Головний тренер – Володимир Пятенко.

БОЛГАРІЯ: Шаханська, Караїванова, Дімітрова, Я. Іванова, Кефалова (Дінєва, 82), Найденова, Петрова, Станкова (Парапунова, 72), Д. Іванова (Сергеєва, 74), Адріанова (Расіна, 46), Попадійнова (Н. Іванова, 74).

Головний тренер – Сильвія Радойська.

Голи: Овдійчук (15), Глущенко (18), Шматко (81).

Попередження: Попадійнова (36), Дімітрова (57), Я. Іванова (73), Дінєва (87).

Перший матч – 4:0

Після розгромної перемоги в першому поєдинку, на виїзді, із рахунком 4:0 підопічні Володимира Пятенка фактично виконали головне завдання – забезпечили збереження прописки в Лізі -В-. Однак розслаблятися у другій, номінально домашній зустрічі на стадіоні «Мардан» у місті Анталья вони не збиралися.

Причому українки довели це на самому початку матчу. Вже на 15-й хвилині Роксолана Кравчук із кута штрафного майданчика пробила в дальню стійку, а на добиванні Ольга Овдійчук із рикошетом відкрила рахунок – 1:0. А вже за три хвилини Натія Панцулая виконала передачу до штрафного на Роксолана Кравчук, яка зробила простріл, і краще за всіх у ситуації розібралася Інна Глущенко – 2:0. За такого рахунку суперниці пішли на перепочинок.

У другій 45-хвилинці перебіг подій на зеленому полі особливих змін не зазнав. «Синьо-жовті» продовжували контролювати гру, щоправда, довший час рахунок залишався той самий, за якого команди пішли на перерву. Однак в підсумку підопічні Володимира Пятенка таки збільшили свою перевагу над болгарками за забитими м’ячами.

Крапку в зустрічі українки поставили на 81-й хвилині. Саме випускниця нашого закладу вищої освіти Анна Петрик виконала подачу зі штрафного з лівого флангу атаки на ближній кут воротарського майданчика збірної Болгарії, і Любов Шматко головою пробила в ближній кут воріт – 3:0.

По завершенні матчу-відповіді головний тренер «синьо-жовтих» Володимир Пятенко
поділився враженнями від обох протистоянь:

– У табелі про ранги позиції України значно вищі. Віддам належне підопічним, які не дозволили собі шапкозакидацького настрою, серйозно поставилися до опоненток, і це принесло вагомі дивіденди.

– Якщо порівнювати гру українок в обох поєдинках, у Кирджалі та Антальї, то вона чимось відрізнялася?
– Ні, мої підопічні діяли першим номером, взявши на озброєння тактичну схему 4-4-2, намагалися долати середину поля з м’ячем в один-два дотики й робили акцент на флангових проходах, оскільки суперниці значні сили зосередили на підступах до центру штрафного майданчика. Цей план виправдав себе.

– А після розгромної поразки в Кирджалі в другій грі відчувалося, що болгарки попрацювали над помилками й докладають зусиль, аби дати бій?
– Вони намагалися високо зустрічати нас, але ми були готові до цього, вправно виходили з-під пресингу й завдяки перевазі у швидкості змушували візаві більше думати про оборону. На жаль, ми також помилялися, і це завадило перемогти зі ще більшим рахунком.

– Хтось із дівчат заслуговує на те, аби бути відзначеними?
– Я цього не практикую. Вважаю, що кожна з підопічних зробила посильний внесок у перемогу. Відзначу хіба що чудовий мікроклімат у команді. Віддам належне й своїм помічникам, які подбали, аби в мене була вичерпна інформація про сильні та слабкі місця болгарської збірної.

– Порівняно з першим матчем, у Кирджалі, в Антальї у стартовому складі було відразу чотири заміни…
– У нас доволі довга лава запасних, і важливо, аби якомога більше футболісток мало ігрову практику.

– Як почувається Вероніка Андрухів, яка в Кирджалі зіткнулася із суперницею й не уникла струсу мозку?
– Вероніка всі ці дні знаходилася в розташуванні збірної під наглядом медперсоналу. Зараз вона почувається добре і, сподіваюся, наприкінці березня вже повернеться в стрій.

– Коли жіноча збірна України збереться знову?
– Спочивати на лаврах ніколи. Уже 5-го березня відбудеться жеребкування відбірного циклу чемпіонату Європи, а 28-го березня плануємо розпочати збір. А де – залежатиме від того, із ким ми гратимемо в першому турі вже на початку квітня поточного року.

 

За матеріалами сайту УАФ

Прокрутити вгору