Іван Кусяк – переможець міжнародного турніру «Dan Kolov – Nikola Petrov» з вільної боротьби у Болгарії. Юрій Ідзінський – срібний призер

У столиці Болгарії Софії впродовж чотирьох днів, з 7-го до 10-го березня поточного року, тривали баталії традиційного Міжнародного турніру з вільної боротьби «Dan Kolov – Nikola Petrov». Збірна України з вільної боротьби посіла друге загальнокомандне місце серед 14-ти команд, поступившись тільки господарям килиму. Долучилися до успіху «синьо-жовтих» і двоє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – випускник Іван Кусяк та магістрант Юрій Ідзінський.

На звітному міжнародному турнірі «Dan Kolov – Nikola Petrov» з вільної боротьби в столиці Болгарії Софії випускник кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доцент Федір Загура), майстер спорту міжнародного класу Іван Кусяк (на верхньому фото – другий справа) захищав спортивну честь синьо-жовтого прапора у ваговій категорії до 70 кг, в якій він минулого року у Львові став чемпіоном України. Золоту медаль він завоював і в Софії.

У стартовому листі вагової категорії до 70 кг було шість атлетів. На попередньому етапі їх було розподілено на дві групи – по три в кожній, де борці провели по два поєдинку – з кожним із суперників. По два кращі з групи виходили до півфіналу, де переможці зустрічалися з другим місцем іншої групи. Невдахи півфіналів у «малому» фіналі визначали володаря «бронзи», а переможці в очному фінальному протистоянні виборювали головний приз.

Уродженець села Попельники Снятинської громади Івано-Франківської області Іван Кусяк потрапив до групи «А», де виграв обидва поєдинки, не віддавши суперникам жодного балу. Австрійця Бенедікта Хубера він переміг з рахунком 11:0, а Марка Андонова з Північної Македонії – 10:0 (чиста технічна перемога).

Посівши перше місце у групі «А», українець у півфіналі зустрівся з болгарином Ніколою-Ілією Дімітровим, який став другим у групі «В», де дві путівки до квартету півфіналістів виборювали три борці команди господарів турніру. З Дімітровим у Кусяка жодних проблем не виникло. Через 2 хвилини 42 секунди від початку сутички Іван поклав суперника на туше. Попереду на той момент українець був і за технічними балами – 4:1. В іншому півфіналі переможець групи «В» Калоян Атанасов за 2 хвилини 47 секунд здобув технічну перемогу (10:0) над північномакедонцем Марком Андоновим, який став другим у групі «А».

«Малий» фінал за бронзову медаль між Ніколою-Ілією Дімітровим і Марком Андоновим так само завершився достроково. Рефері на килимі зупинив сутичку на 5 хвилині 10 секунді, коли рахунок став 15:2 (технічна перемога) на користь болгарина Дімітрова.

Вирішальна, фінальна сутичка між Іваном Кусяком та Калояном Атанасовим тривала усі, максимально передбачені правилами змагань 6 хвилин. Втім, фінальні цифри на табло – 5:0 на користь українця – якнайкраще свідчать, що розвиток подій на килимі був повністю під контролем випускника нашого закладу вищої освіти.

Близьким до завоювання золотої медалі був і магістрант факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти, 24-річний майстер спорту міжнародного класу Юрій Ідзінський (на нижньому фото – крайній зліва), який змагався у найважчій ваговій категорії – до 125 кг, де в стартовому листі було п’ять учасників. Переможця та призерів визначали за коловою системою, тож кожен борець-суперважковаговик провів п’ять сутичок.

Першим суперником Юрія Ідзінського був представник Австрії Йоганнес Лудешер. У непростій боротьбі перемогу з рахунком 3:1 здобув українець. Значно легшим для вихованця заслужених тренерів України Віктора Глібенка та Романа Проціва, які вищу освіту здобули в ЛДУФК імені Івана Боберського, видався другий поєдинок. У болгарина Георгі-Вентціславова Вєлєва Ідзінський виграв з рахунком 6:0. Не менш переконливо Юрій виграв і в Єйхюн Чжуна із Південної Кореї. Підсумкові цифри на табло – 13:3 на користь українця – якнайкраще характеризують розвиток подій на килимі.

У заключній сутичці суперником Юрія Ідзінського був ще один представник команди господарів турніру – болгарин Георгі-Любоміров Іванов, який так само переміг усіх трьох своїх суперників. Тож поєдинок Ідзінський – Іванов фактично став фіналом суперважкої вагової категорії. На жаль, Юрій не зумів нав’язати опоненту свою боротьбу і в підсумку зазнав поразки з болючим рахунком 0:10. Тож переможцем турніру «Dan Kolov – Nikola Petrov» у вазі до 125 кг став Георгі-Любоміров Іванов з Болгарії. У Юрія Ідзінського срібна нагорода, а в корейця Єйхюн Чжуна – бронзова.

Додамо, що загалом чоловіча збірна України з вільної боротьби здобула на міжнародному турнірі «Dan Kolov – Nikola Petrov» у Софії десять нагород – дві золоті, чотири срібні та чотири бронзові:

▶ «Золото»: Андрій Яценко (57 кг), Іван Кусяк (70 кг);

▶ «Срібло»: Роман Гуцуляк (57 кг), Ярослав Гурський (61 кг), Мухаммед Алієв (86 кг), Юрій Ідзінський (125 кг);

▶ «Бронза»: Тарас Маркович (65 кг), Вадим Цуркан (74 кг), Валентин Бабій (86 кг), Владислав Прус (86 кг).

Прокрутити вгору