Клод Юнес вшосте поспіль став чемпіоном України з фехтування на рапірах

У суботу, 30-го березня поточного року, в Києві стартував Чемпіонат України-2024 з фехтування, який вперше з 2019 року об’єднав представників усіх видів зброї – рапіри, шпаги та шаблі – в одному місці. В перший медальний день головного змагання року національного рівня на фехтувальних доріжках універсального манежу Київської міської школи вищої спортивної майстерності визначалися чемпіони та призери в особистій першості з фехтування на шаблях і шпагах серед жінок та на рапірах серед чоловіків. Рівно третину з розіграних у стартовий день чемпіонату нагород завоювали студенти і випускники кафедри фехтування, боксу і національних одноборств (завідувач кафедри – доцент Зоряна Семеряк) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Нагадаємо, що жіночі збірні України з фехтування на шаблях і шпагах здобули командні ліцензії на участь в ХХХІІІ Літніх Олімпійських Іграх-2024, які влітку нинішнього року прийматиме столиця Франції Париж. Тож на звітному Чемпіонаті України спортсменки не тільки виборюють медалі, а й по чотири місця у національній збірній з кожного із цих двох видів зброї на участь в олімпійському турнірі, причому троє з них окрім командної першості, виборюватимуть нагороди Парижу-2024 і в особистих змаганнях.

Натомість українські рапіристи командної ліцензії не вибороли, тож на Іграх-2024 в цьому виді зброї серед чоловіків зможе виступити лише один із них та й то за умови, що вдало виступить на континентальному відбірному турнірі, що відбудеться з 26-го по 28-е квітня в Люксембурзі. Найімовірніше, що за путівку до Парижу змагатиметься лідер українського чоловічого рапірного фехтування останніх років, випускник нашого закладу вищої освіти – 34-річний львів’янин Клод Юнес, який завоював чемпіонський національний титул, причому зробив це вшосте поспіль.

Вихованець заслуженого тренера України Сергія Гаравського, який вищу освіту так само здобув у нашому університеті, кваліфікувався до туру прямого вибування як сьомий номер посіву з усіма перемогами в групі. При цьому Юнес також пропустив бій в 1/16 фіналу через зняття зі змагань Микити Малиновського із Миколаєва. Таким чином Клод розпочав виступ в «олімпійці» з 1/8 фіналу, вигравши в ще одного представника Львова, 16-річного Даниїла Матяша (15:6), а далі вибив із боротьби другий номер посіву, 20-річного Єлизара Дирду з Миколаєва, розгромивши суперника з рахунком 15:1.

Уже в півфіналі Клод Юнес був сильнішим за іншого львівського рапіриста, 26-річного Максима Гаравського (15:13) – ще одного випускника ЛДУФК імені Івана Боберського, й таким чином вийшов у фіналі на Даниїла Гойду – магістранта факультету фізичної культури і спорту нашого вишу, який, своєю чергою, в іншому півфіналі одним уколом (15:14) переміг поточного лідера національного рейтингу, 36-річного киянина Андрія Погребняка.

У поєдинку за «золото» Клод Юнес (на фото нижче – другий зліва) здобув звитягу над Даниїлом Гойдою (на фото нижче – крайній зліва), якого тренує випускник нашого університету Пилип Колесников, із перевагою в чотири уколи – 15:11, і тим самим вшосте поспіль завоював особисте «золото» чемпіонату України. В Даниїла Гойди, відповідно, «срібло», а «бронзу» розділили Максим Гаравський та Андрій Погребняк (на фото нижче – другий і крайній справа відповідно). Тож на медальний подіум зійшли одразу три представники ЛДУФК імені Івана Боберського.

У змаганнях шпажисток уперше в кар’єрі на вершину п’єдесталу в індивідуальній першості національного чемпіонату підійнялась 16-річна львів’янка Анна Максименко. Нагадаємо, учениця заслужених тренерів України – випускника нашого закладу вищої освіти Андрія Орліковського та завідувачки кафедри фехтування, боксу і національних одноборств, доцента Зоряни Семеряк, в березні цього року стала абсолютною чемпіонкою Європи-2024 як серед кадетів, так і юніорів.

Анна Максименко виграла всі бої в групі й отримала п’ятий номер посіву в турі прямого вибування. В 1/16 фіналу вона перемогла 19-річну Софію Сіденко (15:10) з Дніпра, а далі одним уколом виборола звитягу над іншою вихованкою Андрія Орліковського та Зоряни Семеряк – 14-річною партнеркою по кадетській і юніорській збірних України Аліною Дмитрук (15:14). У бою ж за потрапляння до півфіналу Максименко вибила з боротьби одну з лідерок національної збірної, 33-річну киянку Джоан Фейбі Бежуру (15:9) з Києва.

Уже в четвірці найсильніших Анна Максименко виграла в першого номеру посіву, у ще однієї збірниці України, 28-річної уродженки Закарпаття Влади Харькової (15:12), яка нині на всеукраїнських змаганнях виступає за Київ. В другому півфіналі ще одна представниця столиці, 25-річна Дар’я Варфоломєєва перемогла 30-річну львів’янку Ксенію Пантелєєву (15:9), яка вищу освіту також здобула у ЛДУФК імені Івана Боберського. У боротьбі за «золото» з Дар’єю Варфоломєєвою Анна Максименко (на фото нижче) завершила бій на свою користь з рахунком 15:11.

Серед шаблісток золоту медаль виборола олімпійська чемпіонка Пекіну-2008, 33-річна вихованка миколаївської школи фехтування, а нині киянка Ольга Харлан. У груповому раунді вона виграла шість боїв із шести й відібралась до «олімпійки» як третій номер посіву.

В 1/16 фіналу Харлан перемогла з переконливим рахунком (15:3) юну, 17-річну Ірину Страфун з Києва, а далі, в 1/8 фіналу, була сильнішою за партнерку по національній команді, 32-річну одеситку Олену Кравацьку (15:10), і з різницею у два удари (15:13) в чвертьфінальному протистоянні вирвала звитягу над талановитою 20-річною Олександрою Бондар із Миколаєва.

До квартету півфіналісток, окрім Ольги Харлан, потрапили інші дві збірниці України – 31-річна Аліна Комащук з Нетішина Хмельницької області та 28-річна киянка Юлія Бакастова, а також одна з колишніх лідерок національної команди, срібна призерка ХХХІ Літньої Олімпіади-2016 в Ріо-де-Жанейро, ще одна представниця столиці – 34-річна Олена Вороніна. На цій стадії Юлія Бакастова виграла в Олени Вороніної з рахунком 15:7, а Ольга Харлан з перевагою у сім ударів – 15:8 – достатньо впевнено вибила з боротьби Аліну Комащук.

У фіналі ж Ольга Харлан (на фото нижче – справа) здобула перемогу над Юлією Бакастовою (на фото нижче – зліва), яка єдина в жіночій шабельній збірній України фехтує лівою рукою, з розривом у вісім ударів – 15:7.

ФЕХТУВАННЯ. ЧЕМПІОНАТ УКРАЇНИ2024

30 березня – 2 квітня. Київ. Манеж КМШВСМ

РАПІРА
Чоловіки (особиста першість)

1. Клод Юнес (Львів)
2. Даниїл Гойда (Львів)
3. Андрій Погребняк (Київ)
3. Максим Гаравський (Львів)

 

ШПАГА
Жінки (особиста першість)

1. Анна Максименко (Львів)
2. Дар’я Варфоломєєва (Київ)
3. Ксенія Пантелєєва (Львів)
3. Влада Харькова (Київ)

 

ШАБЛЯ
Жінки (особиста першість)

1. Ольга Харлан (Київ)
2. Юлія Бакастова (Київ)
3. Аліна Комащук (Одеса)
3. Олена Вороніна (Київ)

Прокрутити вгору