Дві команди ЛДУФК зіграють у фіналі Всесвітньої університетської шахової ліги сезону весна-2024

Три команди шахістів Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського 20-го січня поточного року розпочали тримісячний марафон у Всесвітній університетській шаховій лізі чергового, вже шостого за ліком сезону весна-2024 (COLLEGIATE CHESS LEAGUE – SPRING 2024), в якому беруть участь 376 студентських команд вищих навчальних закладів з понад 50-ти країн з усіх куточків планети. І дві з них у найближчу суботу, 6-го квітня, гратимуть у фіналі своїх дивізіонів.

Весняний сезон 2024 року, а загалом шостий за ліком турнір Всесвітньої університетської шахової ліги під егідою Національної асоціації кіберспорту стартував 20-го січня нинішнього року, а фінішує 6-го квітня. За числом команд-учасниць сезон весна-2024 став рекордним, адже його учасниками стали 376 студентських команд з понад 50-ти країн планети. Це мегатурнір, який об’єднав найсильніших студентів-шахістів усього світу!

У шостому сезоні університетської шахової ліги ЛДУФК імені Івана Боберського представлений трьома командами – «А» (Дивізіон ІІ), «В» (Дивізіон IV) та «С» (Дивізіоні ХV).

СКЛАДИ КОМАНД ЛДУФК ІМЕНІ ІВАНА БОБЕРСЬКОГО:

Команда ЛДУФК–А

• Прохоров Олександр (аспірант ІІ-го року навчання) – капітан
• Медведик Володимир (ІV курс ф-тет ФКіС) – віцекапітан
• Придун Андрій (ІІІ курс ф-тет ФКіС)
• Лозинський Богдан (ІІ курс ф-тет ФКіС)
• Білецький Дмитро (І курс ф-тет ФКіС)
• Волощук Святослав (І курс ф-тет ФКіС)

 

Команда ЛДУФК–В

• Бондаренко Станіслав (ІІІ курс ф-тет ПО) – капітан
• Дмитрів Роман (ІІ курс ф-тет ПО) – віцекапітан
• Дзюрак Віталій (випускник 2023 року)
• Рушинець Іван (VІ курс ф-тет ФКіС і ф-тет Туризму)
• Вікторія Швець (ІІ курс ф-тет ПтаЗО)
• Гончаренко Ростислав (І курс ф-тет ФКіС)

 

Команда ЛДУФК–С

• Погоріла Анна (ІV курс ф-тет ФТЕ) – капітан
• Лазар Станіслав (ІV курс ф-тет ФКіС) – віцекапітан
• Маслієвич Максим (ІV курс ф-тет ФКіС)
• Баклажков Владислав (ІV курс ф-тет ФКіС)
• Малиш Дмитро (ІІ курс ф-тет ФКіС)
• Щербина Максим (ІІ курс ф-тет ФКіС)

 

Тренер команди – доцент кафедр стрільби та технічних видів спорту і олімпійської освіти, кандидат наук з фізичного виховання та спорту Антон Литвинець.

Усі три наших команди успішно подолали попередній груповий етап і вийшло до стадії плей-оф. Причому шахісти ЛДУФК–В отримали пряму путівку до чвертьфінальної стадії завдяки високому, другому місцю у своїй підгрупі на попередньому етапі. Натомість команди ЛДУФК–А та ЛДУФК–С матчі на вибування розпочинали з 1/8 фіналу.

На превеликий жаль, ЛДУФК–А на цій стадії припинив виступи у турнірі. Наші шахісти дали бій, але в підсумку зазнали поразки з рахунком 6.5:9.5 у протистоянні з командою Техаського університету в Далласі (США). Натомість ЛДУФК–С доволі не очікувано в 1/8 фіналу впевнено здолав Массачусетський університет (США). Остаточний рахунок цього матчу – 12:4 на користь українців – якнайкраще свідчить про перевагу наших студентів над одним із фаворитів не тільки цього поєдинку, а й загалом Дивізіону ІV. До початку зустрічі фахівці практично одностайно віддавали перемогу, і то з хорошим відривом у рахунку, американцям, але галичани довели, що вони не тільки нічим не поступаються суперникам у якості гри в шахи, а й мають перевагу у психологічній стійкості та вмінні вичавлювати максимум у кожній зіграній партії.

Дуже сильні суперники чекали на команди наших шахістів і на стадії чвертьфіналу. Тим не менше, обидва наші колективи не тільки дали бій опонентам, а й здобули важкі перемоги. Зокрема, команда ЛДУФК–В переграла з рахунком 10.5:5.5 Арізонський університет, який налічує 80 000 студентів і є найбільшим державним університетом США. А шахісти ЛДУФК–С в неймовірно драматичному протистоянні з рахунком 9:7, що називається, вигризли звитягу і тим самим взяли реванш у Веллорського технологічного інституту з Індії за поразку на груповому етапі. Саме індусам наша команда поступилась в останньому турі в підгрупі і лише чудом, «заскочивши в останній вагон поїзда, що відправлявся далі», кваліфікувалась до плей-оф.

Звісно, що непростими видалися для галичан й протистояння у півфіналі Всесвітньої Університетської шахової ліги сезону весна-2024. Команда ЛДУФК–В з рахунком 10:6 переграла Вашингтонський університет в Сент-Луїсі. А шахісти ЛДУФК–С вдруге поспіль з рахунком 9:7 був сильнішим за суперників, цього разу за студентів Південно-Іллінойського університету у Карбондейлі. Обидва університети представляють США.

Тепер на наші команди у найближчу суботу, 6-го квітня, чекають фінальні поєдинки. У боротьбі за чемпіонський титул Дивізіону ІV на команду ЛДУФК–В чекає Федеральна політехнічна школа Лозанни (Швейцарія). А перемогу в Дивізіоні ХV виборюватимуть ЛДУФК–С та Південно-Флоридський університет (США).

Звісно, ми віримо в звитяги наших шахістів у прийдешніх фінальних матчах, як і не сумніваємося в Перемозі Збройних Сил України над клятими москалями на війні!

Разом до Перемоги! Все буде Україна!

 

P.S. Нагадаємо, що за поєдинками команд ЛДУФК імені Івана Боберського
у Всесвітній університетській шаховій лізі сезону весна-2024 можна стежити онлайн за посиланнями:

https://nsl.leaguespot.gg/league

https://www.chess.com/clubs/members/ivan-bobersky-lsupc-chess-club

https://www.twitch.tv/chess/video/2045389779

Прокрутити вгору