Анна Петрик: «Прагну бути кращою версією себе після кожного матчу»

Жіноча збірна України з футболу сьогодні, 9-го квітня, зіграє у гостях проти команди Хорватії свій другий матч у кваліфікації Чемпіонату Європи-2025. Нагадаємо, що «синьо-жовті» свій шлях до Євро-2025 розпочали чотири дні тому перемогою над збірною Косово з рахунком 2:0. Одна з лідерок «синьо-жовтих» Анна Петрик – випускниця кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яка забила з пенальті перший гол у ворота косоварок, поділилися своїми враженнями від стартової гри та розповіла про очікування від нинішнього поєдинку проти «картатих».

«Ми готувалися до цієї гри і, звісно, хотілося б розпочати цей старт відбору якомога краще. Команда Косова виявилася непоганою, дуже структурованою, організованою. Довелося докласти трішечки більше зусиль, ніж зазвичай. Але дуже рада, що це вийшла наша найкраща гра. Це той початок відбору, який нас задовольняє. Сподіваюся, що цей крок допоможе нам у подальших іграх. Це був важливий крок для нас як для збірної, щоб ми не стояли на місці. І нам потрібно було його зробити, бо, як мені здалося, Косово було на якомусь куражі, оскільки вони мали тривалу серію переможних матчів. Нам потрібно було її перервати.

Інколи, виходячи проти суперниць, ми не можемо нав’язати свою гру, показати, як можемо грати. Десь підлаштовуємося, десь знаходимося не у найкращих кондиціях. Тому хотілося проявити себе якомога краще та почати цей старт з якомога більш позитивного результату».

 

ПРО ВИСТУП ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ

«У грі з Косово моментів як у першому таймі, так і в другому, було вдосталь. Ми обговорювали це на тренуванні: нам у певний момент не вистачає реалізації, і це наше слабке місце. Тому потрібно працювати над цим. Чи могли забити ще – могли. Чи була підвладною нам гра – була. Ми тиснули, могли забити ще, але не реалізували усі свої моменти. Будемо працювати над тим, щоб реалізувати всі свої наступні шанси забити. Це просто те, що треба виправити і над чим треба працювати.

Чи здивувало Косово? Насправді ні. Тренерський штаб нам усе «розжував». Нам потрібно було лише виконувати установки на полі. Було все, до чого ми готувалися, боротьба на кожній ділянці поля. І я вважаю, що у цій грі перемогла та команда, яка виграла цю боротьбу. Ми були готові до цього, і результат був за нами».

 

ПРО ПЕРШИЙ ГОЛ ЗА ЗБІРНУ

«Емоції переповнювали, коли було забито м’яч. Це було дуже важливо для мене: стільки матчів перед цим, і жодного м’яча не було забито. Дуже рада, що змогла переступити цей бар’єр. Сподіваюся, що це був лише початок і надалі не в кожному, але через матч я допомагатиму команді забитим голом, а не лише асистами чи гарною грою. Щоб це приносило задоволення та більше впевненості в собі. Емоції від голу? Дуже важливо відчути цю впевненість у собі. І, напевно, що мене більше мотивувало – думка, що якщо я не заб’ю, то що скаже мені мама? (сміється). Тому я не могла не реалізувати пенальті і виконала удар якомога краще».

 

ПРО РІШЕННЯ ПРОБИТИ ПЕНАЛЬТІ

«У нас в збірній немає штатної пенальтистки. Завжди підходить до м’яча та, хто більше впевнена у собі. Але напередодні матчу на тренуванні до мене підійшов тренер і сказав, щоб я спробувала пробити. Що може трапиться момент, і я його відчуватиму. Я погодилася, сказала, що можу спробувати. Пробила 11-метровий на тренуванні, і потім подумала: ось це трапиться під час гри, це ж велика відповідальність… Але у момент гри, коли призначили 11-метровий удар, я відчула, що можу це зробити і забити, що маю ту впевненість, яку зазвичай часто відчуваю. Тому я була впевнена в своїх силах, знала як і куди бити, і взяла цю відповідальність. Залишилося лише реалізувати».

 

ЧИ ЗАДОВОЛЕНА СВОЄЮ ГРОЮ

«Я – найбільша критикиня себе. Бачу недоліки у своїй грі – і в чемпіонаті, і в збірній, над якими намагаюся працювати. Проти Косово провела не ідеальну гру, але ідеальних і не буває. Мені завжди хотілося б краще. Але це добре, що я розумію, куди мені рости. Якщо вважаєш, що я в порядку, то це можна закінчувати кар’єру, зростання вже ніякого не буде. Тому я намагаюся у чомусь вдосконалюватися, прагнути більшого, щоб бути кращою версією себе після кожного матчу».

 

ПРО ГРУПУ УКРАЇНИ ТА СУПЕРНИЦЬ

«Востаннє грали проти Косово чотири роки тому, перемогли 2:0. Але це було чотири роки тому і не означає, що команда-суперниця стоїть на одному місці. І що гра, яка була чотири роки тому проти Косова, була такою ж, що і зараз. У нас є досвід ігор проти Хорватії, грали проти них три роки тому. Розуміємо, що це буде зовсім інша команда, футбол не стоїть, всі розвиваються. Так само налаштовуємося на другу гру, як на першу. Кожна гра є надзвичайно важливою для нас. Потрібно виривати очки.

Команда Косово є на рівень нижча за Болгарію, проти якої ми грали у плей-оф Ліги націй УЄФА, але проти таких збірних важче грати. Дуже важко діяти проти команд, які на ранг нижче чи на ранг-два вище. А ті, що на рівні з нами – розуміємо, що можемо з ними поборотися та нав’язати свою гру. Як і у Лізі націй, всі команди можна обігрувати, але чи можемо ми проявити свої найкращі сторони… Вважаю, що вже настав час робити крок уперед. Час проявляти себе, щоб говорили про збірну України. Вважаю, що нам «по зубах» ця група, і ми можемо досягти наших цілей та мрій, які має команда – вийти на чемпіонат Європи».

 

ПРО НАСТУПНУ СУПЕРНИЦЮЗБІРНУ ХОРВАТІЇ

«Ми повністю проаналізували гру хорваток, у Загребі детально розглядали суперниць. Гадаю, що нам, перш за все, треба було відновитися після гри з Косово та більш морально, психологічно та фізично налаштовуватися на неї. Бо буде так само багато боротьби, як і у попередній грі».

 

P.S. Нагадаємо, що за підсумками жеребкування суперницями України у відбірковій групі Дивізіону «В» стали Хорватія, Вельс та Косово. З кожною із цих збірних «синьо-жовті» проведуть по два поєдинки. При цьому Україна може відібратися на Євро-2025 лише через плей-оф. Аби гарантувати собі участь у матчах на виліт, команді Володимира Пятенка необхідно фінішувати серед перших трьох збірних свого квартету.

 

За матеріалами сайту suspilne.media

Прокрутити вгору