Іван Сисак та Євген Ратушний зіграли за збірну України з хокею у першій грі у рамках підготовки до Чемпіонату світу-2024

Національна збірна України з хокею програла перший товариський матч у рамках підготовчого збору до Чемпіонату світу-2024 в Дивізіоні 1В. Підопічні Дмитра Христича у Ризі в овертаймі з рахунком 2:3 (основний ігровий час – 2:2) поступилися другій збірній команді Латвії. У складі «синьо-жовтих» в лінії оборони грали двоє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – магістрант другого року навчання факультету фізичної культури і спорту Іван Сисак та минулорічний випускник бакалаврату цього факультету Євген Ратушний.

Латвія – Україна – 3:2 ОТ (1:2, 0:0, 1:1, 1:0)

16 квітня. Рига. Daugavas ledus hallē. Початок – 17:30

Судді: головні – Друсейкс, Ансонс; лайнсмени – Давідоніс, А. Озоліньш (усі – Латвія).

ЛАТВІЯ В: Фельдберґс; Ґоршановс – Р. Берґманіс, Робертс Букартс – Роджерс Букартс – Ріхардс Букартс; Брантс – П. Озолс, Сейейс – Фьодоровс – Мінтаутіскіс; Р. Берзіньш – К. Редліхс, Зіємінш – Міллерс – Бернгардс; Ґаварс – М. Лавіньш – К. Скрастіньш; Анджаньш.

Головний тренер – Раймондс Вілкойтс.

УКРАЇНА: Дьяченко; Сисак – Пангелов-Юлдашев (А), Лялька (к) – Захаров – Кривошапкін; Андрейків – Ратушний, Трахт – Мазур – Пересунько; Дахновський – Толстушко, Ворона (А) – Є. Фадєєв – Коренчук; Янішевський – Волков, Чердак – Садовіков – Бородай; Морозов.

Головний тренер – Дмитро Христич.

Шайби: 0:1 – Кривошапкін (Лялька, Захаров), 08:32; 0:2 – Лялька (Пангелов-Юлдашев, Захаров – у більшості), 11:07; 1:2 – Фьодоровс, 17:29; 2:2 – Ріхардс Букартс (Робертс Букартс, П. Озолс), 53:32; 3:2 – Ріхардс Букартс (К. Скрастіньш, Р. Берзіньш), 62:15.

Штрафний час: 7 (2 + 5 + 0) – 6 (2 + 2 + 2).

Збірна України з хокею прибула до столиці Латвії Риги з литовського Каунаса, де проводить навчально-тренувальний збір перед світовою першості, 15-го квітня ввечері. Наші хокеїсти обійшлися без вечірнього тренування, а вчора вранці провели на льоду Daugavas ledus hallē традиційну перед кожним матчем розкатку. Наразі всі хокеїсти, які є в обоймі, здорові і рвуться в бій. Бракує лише оборонців Ігоря Мережка та студента п’ятого курсу факультету післядипломної та заочної освіти нашого закладу вищої освіти Артура Чолача, в яких триває плей-оф і нападника Андрія Денискіна, який минулими вихідними став чемпіоном Польщі в складі «Унії» з Освенцима. На них тренерський штаб розраховує вже в наступних товариських матчах проти збірних Литви і Китаю, які відбудуться 21-го і 24-го квітня відповідно.

Так як гравців на збори в Каунас українська збірна взяла більше, ніж може взяти участь у матчі, в першому спарингу поза заявкою залишилися голкіпер Гліб Арцатбанов та нападники Микита Сидоренко і Михайло Сімчук.

Наші хокеїсти гарно розпочали звітну гру і повели в рахунку після того, як Гліб Кривошапкін на 9-й хвилині увірвався на швидкості в зону суперників і влучно кинув з лівого кола для вкидання – 0:1. Подвоїла перевагу українська збірна, вперше у матчі отримавши право зіграти в більшості. Причому розіграли зайвого наші хокеїсти блискавично: кидком від синьої лінії ворота на 12-й хвилині вразив Віталій Лялька – 0:2. Латвійці відіграли одну шайбу за дві з половиною хвилини ігрового часу до перерви, коли кидком з середньої відстані в стулку влучив Фьодоровс – 1:2.

Більшу частину другого періоду наші хокеїсти домінували, а одного разу навіть отримали право впродовж п’яти хвилин грати у чисельній більшості. Однак тривалу чисельну перевагу українці розіграли невдало. Натомість суперники відчутно домінували в кінцівці другого періоду. Найперше завдяки діям першого тріо нападників, яке склали три брати Букартси – Робертс, Роджерс і Ріхардс (на фото вище). Та українці втрималися, тож на другу перерву команди пішли за мінімальної переваги «синьо-жовтих».

У третьому періоді підопічні Дмитра Христича намагалися захистити свою перевагу в рахунку. Дуже надійно в заключній третині зіграв голкіпер Богдан Дьяченко, який кілька разів врятував нашу команду в складних ситуаціях. Взагалі, то був дуже важкий відрізок, у якому господарі ковзанки відчутно домінували. Вочевидь українська команда трохи підсіла на тлі отриманих у ході зборів навантажень. Зрештою, важливо, що в складній ситуації українці не розсипалися і, продемонструвавши жертовність в обороні, перевели зустріч в овертайм. Втім, вже впродовж нього латвійці зусиллями Ріхардса Букартса, який оформив «дубль», дотиснули «синьо-жовтих», здобувши вольову звитягу з рахунком 3:2.

Додамо, що сьогодні, 17-го квітня, починаючи з 17:30 збірні України і Латвії В на льоду Daugavas ledus hallē зіграють другий спаринг.

Нагадаємо, що до старту Чемпіонату світу-2024 команда Дмитра Христича у Каунасі зіграє ще два контрольні матчі – з Литвою і Китаєм, 21-го і 24-го квітня відповідно. А Чемпіонат світу-2024 у Дивізіоні 1B стартує 27-го квітня. Суперниками збірної України будуть команди Литви, Китаю, Іспанії, Естонії та Нідерландів.

Прокрутити вгору