Ватерполісти ЛДУФК імені Івана Боберського – чемпіони XIХ літньої Всеукраїнської Універсіади-2024

У Львові, на водному майданчику палацу спорту «Динамо» (вул. Вітовського, 53), в рамках XІХ літньої Всеукраїнської Універсіади-2024 відбувся турнір з водного поло серед чоловічих команд. За його підсумками збірна Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, сформована зі студентів, магістрантів та випускників минулого, 2023 року кафедри водних і неолімпійських видів спорту (завідувач – професор Олег Сидорко), завоювала чемпіонський кубок та комплект золотих медалей.

Боротьбу за медалі та залікові бали для своїх рідних закладів вищої освіти до загальнокомандного заліку цьогорічних, 19-их за ліком Всеукраїнських студентських ігор вели ватерполісти чотирьох команд:

• Національний університет «Львівська політехніка»

• Сумський державний університет

• Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського

• Ужгородський національний університет

Чемпіона та призерів головного старту року студентських змагань національного рівня у грі з м’ячем на воді визначали за підсумками турніру в одне коло. Загалом кожна з команд впродовж трьох днів зіграла по одному матчу з кожним із суперників.

Головним фаворитом турніру фахівці ще до стартового свистка першого поєдинку називали команду ЛДУФК імені Івана Боберського, яку до звітних змагань готували в.о. декана факультету педагогічної освіти, доцент Мар’ян Островський та викладач кафедри водних і неолімпійських видів спорту Максим Полегойко. Зазначимо, що обидва наставники нашої команди є майстрами спорту України з водного поло та свого часу не один сезон доволі успішно грали у складі львівського «Динамо» і національної збірної України. Додамо, що головним суддею турніру був легендарний, ще в недалекому минулому багаторічний тренер динамівців і збірної України, а нині виконавчий директор ВК «Динамо Львів» Ігор Зінкевич – заслужений тренер України, майстер спорту з водного поло, заслужений працівник фізичної культури і спорту України, який вищу освіту здобув у нашому закладі вищої освіти.

Як засвідчив хід матчів турніру, передстартові прогнози спеціалістів виправдалися на усі сто відсотків. Команда ЛДУФК імені Івана Боберського впевнено виграла усі три матчі з сумарним рахунком 51:22 й вдруге поспіль стала чемпіоном Всеукраїнських студентських ігор. Натомість дуже напруженою була боротьба за срібний комплект нагород між колективами Ужгородського національного університету та Національного університету «Львівська політехніка». Їхній очний поєдинок закривав програму турніру і став справжньою його окрасою.

Перша чверть матчу була за ужгородцями, які її виграли з мінімальним рахунком 6:5. Однак другий період, додавши в командній швидкості, значно краще відіграли «політехніки» – 7:3. Тож на екваторі «срібного» протистояння вже підопічні Олександра Булатова були попереду з перевагою у три м’ячі – 12:9. Виграли вони й третій період – 4:2. Тим самим їхня перевага перед четвертою, заключною восьмихвилинкою сягала уже п’яти голів – 16:11.

Здавалося, остання чверть зустрічі вже нічого не змінить. Однак гравці Ужгородського національного університету були зовсім іншої думки. Підопічні Володимира Гавриленка, який разом із зірковим випускником нашого університету Юрієм Сидоровичем тренує юніорську збірну України U-19, перехопили ініціативу і на сто відсотків скористалися тим, що суперники надто рано повірили у свою перемогу. В результаті фінальна сирена пролунала в той момент, коли на табло горіли однакові цифри – 18:18. Цей нічийний рахунок був на користь команди Ужгородського національного університету, яка набравши у трьох іграх, як і Національний університет «Львівська політехніка» 4 очки, в підсумковій турнірній таблиці посіла вище, друге місце завдяки кращій різниці закинутих та пропущених м’ячів загалом у всіх поєдинках – «+7» проти «0».

Додамо, що золоті нагороди XIХ літньої Всеукраїнської Універсіади-2024 на турнірі з водного поло серед чоловічих команд до загальної медальної скарбнички Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського вибороли:

воротарі – Нестор Бабський і Ярослав Поріцький (обидва – випускники-2023);

польові гравці – Ярема Арцишевський, Максим Свищ (обидва – І курс), Данило Соколов (ІІ курс), Чінґіз Аґаджанов (ІІІ курс), Артем Петрусенко, Олександр Мул, Артем Толстіков (усі троє – ІV курс), Максим Осика, Михайло Лісовий, Костянтин Алєксєєв (усі троє – випускники-2023).

XІХ ЛІТНЯ ВСЕУКРАЇНСЬКА УНІВЕРСІАДА2024

ВОДНЕ ПОЛО. ЧОЛОВІКИ

22 – 24 квітня. Львів. Басейн «Динамо»

РЕЗУЛЬТАТИ МАТЧІВ

22 квітня (понеділок)

ЛДУФК імені Івана Боберського –
Національний університет «Львівська політехніка» – 15:3

Сумський державний університет –
Ужгородський національний університет – 2:14

 

23 квітня (вівторок)

ЛДУФК імені Івана Боберського –
Ужгородський національний університет – 22:17

Сумський державний університет –
Національний університет «Львівська політехніка» – 3:15

 

24 квітня (середа)

ЛДУФК імені Івана Боберського –
Сумський державний університет – 14:2

Національний університет «Львівська політехніка» –
Ужгородський національний університет – 18:18

 

ПІДСУМКОВА ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ

  1. ЛДУФК імені Івана Боберського – 9 очок (м’ячі 51–22)
  2. Ужгородський національний університет – 4 (49–42)
  3. Національний університет «Львівська політехніка» – 4 (36–36)
  4. Сумський державний університет – 0 (7–43)
Прокрутити вгору