«Карпати» Мирона Маркевича обіграли у гостях «Полтаву» і достроково вийшли до Української Прем’єр-ліги

У поєдинку шостого туру фінального етапу, а загалом 24-го ігрового дня чемпіонату України з футболу серед клубів Першої ліги сезону-2023/2024 львівські «Карпати», головним тренером яких є один з найавторитетніших вітчизняних фахівців Мирон Маркевич – випускник та Почесний професор Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, в гостьовій грі з мінімальним рахунком 1:0 обіграли «Полтаву». Тим самим «зелено-білі» достроково, за чотири тури до завершення турніру, гарантували собі місце не нижче другого, яке дає пряму путівку до Української Прем’єр-ліги – елітного дивізіону Чемпіонату України з футболу.

«Полтава» – «Карпати» (Львів) – 0:1 (0:1)

27 квітня. Полтава. Стадіон «Молодіжний». Початок – 12:30. Температура +18˚C. Без глядачів

Арбітр – Ігор Сташук (Чернігів).

Асистенти арбітра: Денис Кєскюла (Дніпропетровська обл.) та Олексій Гавеля (Кривий Ріг).

Четвертий арбітр – Олексій Миронов (Полтава).

Спостерігач арбітражу – Олександр Шамич (Житомир).

«ПОЛТАВА»: Варцаба, Бужин, Опанасенко, Ходуля, Коцюмака (Перебора, 78), Даниленко (Вівдич, 64), Копитов, Горжуй (Пось, 78), Одарюк, Щербак, Стрельцов (Марусич, 64).

Запасні: Тельнов, Васецький, Шаповалов, Плахтир, Клименко, Савенков.

Головний тренер – Володимир Сисенко.

«КАРПАТИ»: Кожухар, Мизюк, Бабогло, Саків, Полегенько, Чех, Чачуа (Векляк, 89), Костенко (Романюк, 69), Підлепенець (Хаса, 69), Демченко (Рябов, 58), Іґор Невес.

Запасні: Ільющенков, Картушов, Козік, Хромей, Шах, Тлумак, Аріельсон.

Головний тренер – Мирон Маркевич.

Гол: Іґор Невес (10).

Попередження: Вівдич (71), Марусич (77), Бужин (88) – Костенко (15).

Через повітряну тривогу у Полтавській області матч розпочався із півгодинним запізненням. Зі старту поєдинку «Карпати» задали високий темп і провели кілька швидких атак. Одна з них завершилася голом. Євген Підлепенець ввірвався у штрафний майданчик і прострілив у центр. Іґор Невес випередив Євгена Опанасенка і спрямував м’яч у сітку.

Пропущений гол змусив господарів додати в активності. Полтавці провели кілька атак, найнебезпечніша з яких конвертувалася у навіс з правого флангу. Максим Горжуй змістився на позицію центрфорварда і намагався пробити по воротах, утім в боротьбі з Павлом Полегеньком до м’яча не дістався.

На 20-й хвилині було оголошено тривогу, тож матч призупинили на 35 хвилин. Перший момент після відновлення гри створили «зелено-білі». Підлепенець змістився з флангу і пробив точно в кут – лише стрибок Ігоря Варцаби врятував полтавців від другого пропущеного м’яча.

До завершення тайму воротарю «Полтави» довелося ще кілька разів вступати у гру. Спочатку класну комбінацію розіграли Полегенько та Іґор Невес та вивели на ударну позицію Єгора Демченка. Цього разу Варцаба дістав м’яч з іншого кута. Згодом кіпер надійно зіграв під час подачі з кутового.

На 45-й хвилині навіть Варцаба був безсилим, однак кіпера підстрахував каркас воріт. Олександр Мизюк на правому фланзі отримав передачу від Яна Костенка і пробив у напрямку воріт. З рикошетом від ноги Горжуя м’яч влучив у поперечку та відлетів у поле.

На початку другого тайму «Карпати» відзначились вдруге. Максим Чех пробив по воротах, Варцаба відбив м’яч перед собою, а Іґор Невес виявився найспритнішим на підборі. Проте рефері зафіксував офсайд. Пізніше команди обмінялися дальніми ударами. Але і Владислав Даниленко, і Тарас Саків у ціль не влучили. Ближче до середини тайму «Полтава» заволоділа ініціативою.

На 68-й хвилині Ігор Коцюмака навісив з лівого флангу, а Максим Марусич поборовся із Чехом і зумів пробити – м’яч влучив у поперечку. Через три хвилини господарі провели аналогічну атаку: Коцюмака навішує, а Марусич пробив. І знову на допомогу «Карпатам» прийшла поперечка. Щоправда, цього разу м’яч у каркас воріт перевів Андрій Кожухар.

На 84-й хвилині Марусич та Кожухар вкотре опинилися у центрі уваги. Лише цього разу Максим навішував на партнера. Володимир Одарюк бив головою після кросу з правого флангу, однак воротар «зелено-білих» парирував постріл хавбека полтавців.

Останню нагоду врятувати гру підопічні Володимира Сисенка втратили на четвертій компенсованій хвилині. Ілля Ходуля запустив лонгбол, а Одарюк головою підправив м’яч на Олександра Вівдича, котрий вирвався на ударну позицію. Та вчасний вихід з воріт Кожухаря і щільна гра в обороні від Мизюка завадили нападнику полтавців завдати акцентованого удару.

Завдяки перемозі «Карпати» здобули 60 очок і за чотири тури до фінішу гарантували собі місце в УПЛ у наступному сезоні-2024/2025. У наступному турі «леви» зіграють в Сумах з тамтешньою «Вікторією». Матч відбудеться у п’ятницю, 3-го травня. Початок – о 12:30.

ФУТБОЛ. ПЕРША ЛІГА СЕЗОНУ2023/2024. ГРУПА «ЧЕМПІОНСЬКА». 24й ТУР

27 квітня (субота)

«Полтава» – «Карпати» (Львів) – 0:1 (0:1)
Гол: Іґор Невес (10).

«Лівий берег» (Київ) – «Кудрівка-Нива» (Кудрівка) – 1:2 (1:2)
Голи: Сухоручко (15) – Коркішко (33, пен.), Вечурко (44).

«Інгулець» (Петрове) – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) – 4:0 (4:0)
Голи: Білоцерковець (4), Сітало (31), Богунов (33), Кольцов (41).

 

28 квітня (неділя)

«Вікторія» (Суми) – «Агробізнес» (Волочиськ) – 1:0 (0:0)
Гол: Нич (67).

ФСК «Маріуполь» – «Епіцентр» (Кам’янець-Подільський) – 0:1 (0:1)
Гол: Кравчук (45).

 

ТУРНІРНА ТАБЛИЦЯ ПІСЛЯ 24го ТУРУ

Прокрутити вгору