Олександра Хоменець стала переможницею міжнародного турніру з вільної боротьби Petko Sirakov – Ivan Iliev у Софії

У столиці Болгарії Софії завершився традиційний міжнародний турнір з видів спортивної боротьби (греко-римської, вільної та жіночої) Petko Sirakov – Ivan Iliev серед молоді вікової категорії U-23. У змаганнях серед жінок вагової категорії до 57 кг перемогу святкувала українка Олександра Хоменець – студентка другого курсу кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доктор наук Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Другокурсниця факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Олександра Хоменець змагалася на звітному турнірі у ваговій категорії до 57 кг, у якій в стартовому протоколі було п’ять спортсменок. Згідно із Регламентом, переможницю та призерок визначали за коловою системою: кожна з учасниць провела по одній сутичці з кожною із суперниць – загалом по чотири.

У першому поєдинку проти українки на килим вийшла француженка Мія Лулла Еліз Олів’єр. Усі шість хвилин цього протистояння пройшли за помітної переваги Олександри. А найкращим свідченням того, що відбувалося на килимі впродовж усієї сутички, є остаточні цифри на табло. Коли завершися час другого, заключного періоду на ньому був рахунок 8:0 на користь Хоменець.

Другий раунд українка пропускала – через непарну кількість борчинь у вазі, в кожному з п’яти раундів одна з них відпочивала. А в третьому колі Олександра впоралася з Айкатеріні Векрі із Греції за 45 секунд. Саме на 45-й секунді українка поклала представницю Еллади на туше – чиста перемога. Зауважимо, що на цей момент Хоменець уже вигравала з рахунком 4:0.

Трохи більше часу – 68 секунд – тривала третя сутичка за участю українки, в якій її суперницею була Марія Цветанова з Північної Македонії. Львів’янка з перших миттєвостей сутички пішла вперед, дуже швидко набрала «сухих» десять балів, що достатньо, аби здобути дострокову технічну перемогу. Однак рефері на килимі дав Олександрі можливість довести свою атаку до кінця і все закінчилося тим, що вона поклала суперницю на лопатки.

У заключній сутичці на Олександру Хоменець чекала румунка Ана Марія Пую, яка також дуже впевнено здолала своїх суперниць у перших трьох поєдинках. Тож фактично це був фінал у ваговій категорії до 57 кг, в якому фахівці та вболівальники сподівалися стати свідками конкурентного протистояння, в якому інтрига зберігатиметься до останніх секунд сутички. Однак реалії життя виявилися дещо іншими. Ана Марія Пую хоча й зуміла набрати три бали, але Олександра Хоменець мала їх у чотири рази більше – 12:3. А коли до завершення протистояння залишалося 26 секунд, українка остаточно зняла усі питання – поклала румунку на туше.

Тож на церемонії нагородження студентка нашого закладу вищої освіти зійшла на найвищу сходинку медального подіуму (на фото). Ана Марія Пую стала срібною призеркою, а «бронзовий» щабель розділили француженка Мія Лулла Еліз Олів’єр та гречанка Айкатеріні Векрі (на фото – друга і крайня справа відповідно).

Додамо, що золота медаль Олександри Хоменець стала для жіночої збірної України U-23 єдиною нагородою найвищого ґатунку на турнірі Petko Sirakov – Ivan Iliev у Софії. Але при цьому, окрім неї, на п’єдестал пошани піднялися ще семеро українок. Зокрема, «срібло» вибороли Софія Марченко (до 55 кг), Оксана Москальова (до 59 кг), Юлія Плахнюк (до 65 кг) і Таїсія Хеха (до 76 кг). А Марія Неміш (до 55 кг), Дар’я Костянтинова (до 72 кг) та Ірина Борисюк (до 62 кг) стали бронзовими призерками.

Прокрутити вгору