Мар’яна Шостак і Нікіта Родченков – переможці Чемпіонату Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій

У турецькому місті Ізмір впродовж минулих вихідних, 25-го і 26-го червня поточного року, відбувся черговий, уже 77-й за ліком Чемпіонат Асоціації балканських легкоатлетичних федерацій серед дорослих. У звітних змаганнях в складі збірної команди України взяли участь і достойно виступили й четверо студентів та випускників кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Володимир Конестяпін) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. В їхньому активі три золотих медалі та два місця в ТОП-6.

Чемпіонат Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій – чудова можливість для атлетів не лише презентувати країну, показати результат, а й поліпшити позиції у світовому рейтингу або й виконати норматив для участі в чемпіонаті Європи-2024 та ХХХІІІ Літніх Олімпійських іграх-2024.

Чи не основна увага українських уболівальників була прикута в Ізмірі до змагань жіночих естафетних команд 4х400 метрів, адже наша четвірка продовжує боротися за олімпійську ліцензію у Париж-2024. Цього разу українки залишили далеко позаду всіх суперниць і з часом 3 хвилини 31,36 секунди фінішували першими. Перемогу «синьо-жовтій» команді приніс квартет у складі магістрантки факультету фізичної культури і спорту нашого університету Мар’яни Шостак (на фото вище справа), Катерини Климюк із Запоріжжя та киянок Марії Буряк і Тетяни Мельник.

Святкувала перемогу Мар’яна Шостак і в особистих змаганнях у бігу на 400 метрів. Золоту нагороду їй приніс результат 52,73 секунди. Срібну призерку, свою партнерку по естафетній команді Тетяну Мельник на фініші вона випередила на 0,44 секунди, а бронзову – Маю Чіріч із Сербії – на 0,50 секунди.

Перемогла збірна України і в чоловічій естафеті 4х400 метрів. Волиняни Данило Даниленко і Євген Гуцол, четвертокурсник факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Нікіта Родченков (на фото вище) і Олександр Погорілко з Сум на фініші зупинили секундомір на позначці 3 хвилини 07,16 секунди.

За крок до медального подіуму завершив змагання в секторі для стрибків у висоту випускник нашого університету Вадим Кравчук (на фото нижче). Додає прикрого осаду від втраченої ним «бронзи» той факт, що третім місцем болгарину Тіхоміру Іванову він поступився лише за спробами. Адже обидва атлети підкорили планку на висоті 215 см.

А перемогу в цьому виді Королеви спорту здобув українець Владислав Лавський. Студент Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Ґжицького, чия перемога на нещодавньому Командному чемпіонаті України-2024 в Луцьку стала для багатьох приємною несподіванкою, здобув у Ізмірі «золото» з результатом 223 см. Срібний призер – Антоніос Мерлос з Греції – програв новоспеченому чемпіону 3 см.

В секторі для стрибків у довжину серед жінок змагалася на Чемпіонаті Асоціації Балканських легкоатлетичних федерацій в Ізмірі студентка четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Аліна Лістунова (на фото нижче). Нагадаємо, на вище згаданому нещодавньому Командному чемпіонаті України-2024 в Луцьку вона у своїй найкращій спробі показала результат 6 м 39 см, що принесло їй у підсумку дві медалі – срібну серед дорослих і золоту в молодіжному заліку серед атлеток вікової категорії U-23.

На жаль цього разу Аліна стрибнула лише на 6 м 25 см. Цього вистачило лише для того, щоб замкнути першу шістку. Втім, потенціал Лістунової дозволяє сподіватися, що на майбутніх змаганнях вона здатна стрибати значно дальше, тож повинна на них не тільки боротися, а й виборювати призові місця й перемагати.

Прокрутити вгору