На стадіоні «СКІФ» завтра відбудуться змагання з алтимат-фрізбі

Абілітаційний ХАБ «ProЖиттЯ» запрошує усіх бажаючих відвідати майстерклас та змагання з алтимат-фрізбі, що відбудуться завтра, 15-го червня поточного року, на зеленому полі стадіону навчально-спортивного комплексу «СКІФ» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (м. Львів, вул. Черемшини, 17).

ДО УЧАСТІ В ЗМАГАННЯХ ДОПУСКАЮТЬСЯ:

▶ особи з інвалідністю;

▶ особи з особливими освітніми потребами;

▶ військовослужбовці ЗСУ;

▶ учасники бойових дій;

▶ ветерани війни та їхні родини;

▶ внутрішньо переміщені особи.

Склад команди – до 7 чоловік. Кількість учасників у грі обмежена – до 30 осіб.

Алтимат (англ. ultimate) – найпопулярніша гра з літаючим диском, що виникла на основі американського футболу в США у 1967 році.

Алтимат – командний безконтактний вид спорту, що грають на траві, піску та в залі. Спортивний снаряд в алтиматі – літаючий диск (фрізбі), вагою 175 грамів, діаметром 27,3 см.

Ціль атакуючої команди – пасами провести диск до енд-зони суперника, де його мусить зловити один з гравців команди. Бігти з диском заборонено (зловив – зупинився).

Ціль команди в обороні – збити або перехопити диск, щоб самій розпочати атаку.

Особливість алтимату – його ідеологія, побудована на пошані до суперника. Всі спірні моменти гравці команди вирішують на полі самостійно без суддів. Найпочеснішим на будь-яких змаганнях вважається приз за дух гри, який вручається команді, що проявила прагнення до перемоги, пошану і коректність у ставленні до суперників.

Гра називається «алтимат», а фрізбі – це лише неофіційна назва літаючого диску, яким в алтимат грають.

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ГРИ В АЛТИМАТ:

Поле – прямокутне із енд-зонами на кінцях (end-zone – як в американському футболі). Розміри центральної зони – 65 метрів на 35 метрів, енд-зони – по 22 метра.

Число гравців. Одночасно на полі грає сім чоловік. У пляжному та зальному варіантах гравців на полі – 5.

Початок гри. Розіграш кожного очка починається з розміщення команд на передніх лініях енд-зон. Команда в обороні кидає диск у напрямку команди, що атакує.

Рахунок. Команді зараховується очко, коли гравець ловить диск у енд-зоні суперника. Гра відновлюється після кожного гола, причому диск вводить у гру команда, що виграла попереднє очко. Після кожного гола команди міняються сторонами поля, і лише тоді може проходити зміна гравців на полі.

Рух з диском. Зловивши диск, гравець мусить одразу зупинитись. Можна обертатись на одній нозі, як у баскетболі. Гравець, що розкидує диск (thrower – «розкидуючий»), має 10 секунд, щоб передати пас. Захисник, що його криє (marker – «блокуючий»), рахує до 10 з інтервалом в секунду. Якщо впродовж цього часу розкидуючий не зробив пас, атака переходить до протилежної команди. Гравця з диском може крити лише одна людина, інші не можуть підходити ближче ніж на три метри. Атака переходить іншій команді також тоді, коли пас не був закінчений (диск торкнувся землі, опинився за межами поля, був перехоплений або збитий гравцем з іншої команди). В такому випадку відбувається зміна володіння диском.

Фоли. Фізичний контакт між гравцями забороняється правилами. Також забороняється перешкоджати руху гравців. Якщо внаслідок порушення команда втрачає диск, гра відновлюється так, ніби втрати не було.

Суддівство. Гравці самі відповідають за дотримання правил і меж поля та самі вирішують спірні моменти.

ПРОГРАМА ПРОВЕДЕННЯ ЗАХОДУ:

10:0010:15
Реєстрація учасників

10:1510:45
Майстерклас з алтимату-фрізбі

10:0011:00
Проведення змагань

12:5013:00
Нагородження переможців і призерів

Прокрутити вгору