Жіноча збірна з фехтування на шаблях на чолі з Ольгою Харлан здобула перше «золото» України на Олімпіаді-2024 в Парижі

Напередодні, 3-го серпня поточного року, у восьмий змагальний день ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024, що тривають у Парижі, Україна виборола свою першу золоту медаль головного спортивного змагання чотириріччя. Нагороду найвищого ґатунку, за підсумками командного турніру з фехтування на шаблях серед жінок, до синьо-жовтої скарбнички поклали киянка Юлія Бакастова, Аліна Комащук з Нетішина Хмельницької області, одеситка Олена Кравацька та Ольга Харлан – уродженка Миколаєва, що нині представляє Київ, яка, нагадаємо, у понеділок, 29-го липня, посівши третє місце в особистих змаганнях шаблісток, здобула в столиці Франції першу нагороду України на Іграх-2024.

Українські шаблістки, згідно із рейтингом Міжнародної федерації фехтування (FIE), стартували в командних змаганнях олімпійського турніру в Парижі-2024 у статусі третіх «сіяних» і розпочали змагання з поєдинку 1/4 фіналу проти збірної Італії. «Синьо-жовті» під керівництвом тренерського дуету у складі італійського фахівця Андреа Теренціо та Євгенія Стаценка заволоділи ініціативою від початку протистояння: 15:11 на користь українок після першого кола з трьох, що передбачені регламентом проведення командних змагань. Але суперниці по ходу протистояння таки змогли відігратися зусиллями ветерана італійської збірної, 35-річної Ірен Веккі, яка вийшла на заміну і виграла сьомий двобій в Олени Кравацької з рахунком 10:4. Тим самим вона перед двома заключними боями вивела свою команду вперед – 35:34. Проте вже в наступному протистоянні Аліна Комащук повернула Україні лідерство – 40:36. А останнє слово сказала Ольга Харлан (45:37).

У півфіналі на «синьо-жовтих» чекала зустріч з японками, які перед тим, у чвертьфіналі, сенсаційно вибили з безпосередньої боротьби за медалі чемпіонок світу останніх двох років шаблісток Угорщини з переконливим рахунком 45:37.

З дев’яти боїв півфінального командного протистояння Україна – Японія підопічні Андреа Теренціо та Євгенія Стаценка програли лише один, але блискавично відігралися, перевернувши рахунок з 17:20 на 25:22. Свій внесок зробила в це і дебютантка олімпійських баталій Юлія Бакастова, яка замінила у сьомому бою Олену Кравацьку. Лідерства наші дівчата більше не втрачали і лише нарощували оберти. Ольга Харлан поставила для команди переможну крапку, не залишивши жодного шансу чемпіонці світу останніх двох років в особистому заліку, першому номеру світового рейтингу Місакі Емурі – 45:32.

У вирішальному поєдинку за олімпійське «золото» Парижу-2024 українки схрестили зброю з представницями Південної Кореї, яким у півфіналі вдалося взяти гору над першим номером посіву, господарками Ігор-2024 шаблістками Франції. Причому зробили це кореянки дуже переконливо, про що найкраще свідчить підсумковий рахунок їхнього очного протистояння з «трикольоровими» – 45:36.

Зазначимо, що саме молода південнокорейська команда під керівництвом І Гук Хьона, вигравши поєдинок за «бронзу» (45:32), не пустила наших дівчат на медальний п’єдестал пошани останнього чемпіонату світу в Мілані-2023. Втім тоді після сумнозвісної й драматичної історії з хеппі-ендом (нагадаємо, що під час особистих змагань через відмову від рукостискання з так званою нейтральною спортсменкою з країни-агресорки лідерку нашої збірної спочатку дискваліфікували, але потім відтермінували це рішення, а згодом і зовсім скасували) і четверте місце було насправді дивом, створеним через піт, біль і неймовірні зусилля наших дівчат. Відтоді українська жіноча шабля, яка починала цей олімпійський відбір на 18-му місці в світовому рейтингу, стала значно сильнішою.

Ледь не від самого початку олімпійського фіналу у Grand Palais в столиці Франції нам довелося наздоганяти спритних кореянок, у яких з «бронзового» складу попередніх Ігор у Токіо-2020, куди ми взагалі не відібралися командою, залишилася тільки Юн Чжи Су і ту вже посадили на лаву запасних. Після четвертого бою розрив на користь суперниць сягнув шести уколів – 14:20. Але далі Ольга Харлан у протистоянні з Чхве Се Бін, яке стало повторенням поєдинку за особисту «бронзу» Олімпіади-2024, показала, хто на доріжці господар (9:5 на її користь) і тим самим скоротила розрив українок до двох ударів – 23:25.

Коли лідерка нашої команди виходила на заключний бій, ми програвали 37:40. Майже дежавю з олімпійським Пекіном-2008, де вона, будучи 18-річною дебютанткою змагань такого рівня, починала вирішальне протистояння проти команди Китаю за рахунку 36:40. Тоді, нагадаємо, долю «золота» визначив один удар. Цього разу до валідольної кінцівки не дійшло. Ольга просто «задавила» авторитетом й своєю майстерністю молоду Чон Ха Йон і через 16 років після тріумфу в Пекіні-2008 принесла собі друге в кар’єрі, а Україні перше в Парижі-2024 «золото» Олімпіади. Дуель за олімпійський титул завершилася в підсумку на користь «синьо-жовтих» з перевагою у три удари – 45:42!

Відзначимо, що це був третій командний фінал для нашої жіночої шаблі в історії Олімпіад і друге «золото» після нагороди такого ж ґатунку в Пекіні-2008 та «срібла» в Ріо-де-Жанейро-2016. Додамо, що для 28-річної Юлії Бакастової це перша олімпійська медаль, для 31-річної Аліни Комащук та 32-річної Олени Кравацької, які були у складі «срібної» команди зразка-2016 – друга, а для 33-річної Ольги Харлан (на фото нижче) – шоста (командних два «золота» і одне «срібло» та три особисті «бронзи») і тепер вона одноосібно вийшла на перше місце за кількістю олімпійських нагород в історії незалежної України. До початку Ігор-2024 в Парижі національний рекорд належав Яні Клочковій, володарці чотирьох золотих і однієї срібної олімпійських медалей з плавання.

Додамо, що тріумф наших шаблісток приніс Україні перше «золото» на літній Олімпіаді-2024 та третю медаль усіх ґатунків у Парижі. Окрім того, це перше олімпійське «золото» України у фехтуванні з 2012 року, коли львів’янка Яна Шемякіна (на той момент аспірантка нашого Університету) в Лондоні виграла особистий жіночий турнір на шпазі та загалом сьома медаль України в історії літніх Олімпійських ігор з цього виду спорту.

Прокрутити вгору