Ярослава Магучіх у змаганнях зі стрибків у висоту здобула друге «золото» України на Олімпіаді-2024

Напередодні, 5-го серпня, на ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх-2024, що тривають у столиці Франції Парижі, українські легкоатлети завоювали три нагороди. У секторі для стрибків у висоту золоту медаль серед жінок завоювала 22-річна Ярослава Магучіх з Дніпра (на фото нижче), а 29-річна киянка Ірина Геращенко стала бронзовою призеркою. На третю сходинку олімпійського п’єдесталу пошани за підсумками змагань з метання молота серед чоловіків зійшов й 23-річний дніпрянин Михайло Кохан.

Ярослава Магучіх та Ірина Геращенко за підсумками кваліфікації пробилися до фіналу з-поміж трьох українок. Обидві «синьо-жовті» стрибунки перелетіли у відборі планку на висоті 195 см. При цьому чинній чемпіонці планети та володарці світового рекорду Магучіх це вдалося з другої спроби. На превеликий жаль, третя з українок – 26-річна киянка Юлія Левченко – не змогла подолати стартові 183 см.

У фіналі жіночих стрибків у висоту виступили 11 спортсменок. З посеред тих, хто пробився до вирішальної стадії змагань, не стартували в секторі дві стрибунки: через травму знялася зі змагань віцечемпіонка Європи Ангеліна Топич з Сербії, не вийшла на медальний раунд і бразилійка Вальділея Мартінш.

Головну конкуренцію українкам у фіналі складали представниці Австралії: чемпіонка світу-2022 Елеанор Паттерсон та Нікола Оліслагерс – віцечемпіонка попередніх Ігор, що випередила Ярославу Магучіх у фіналі Токіо-2020 в боротьбі за «срібло».

У звітному фіналі стрибків у висоту в Парижі-2024 Ірина Геращенко із першої спроби підкорила стартову планку на висоті 186 см. Ярослава Магучіх свій старт відклала – до позначки 191 см. Цю висоту з одного стрибка подолали п’ять атлеток: українки Магучіх та Геращенко впевнено перелетіли планку, що також підкорилася й австралійкам Оліслагерс і Паттерсон, а також німкені Крістіні Гонзель.

Планка на висоті 195 см захиталася, але не впала, під обома стрибунками із Австралії. Із гарним запасом її перелетіла Ярослава Магучіх, а вже згодом доєдналася до співвітчизниці й Ірина Геращенко. Усього ж до наступної висоти перейшли вісім атлеток. Однак 198 см підкорилися лише двом стрибункам – Ярославі Магучіх та Ніколі Оліслагерс. Вперше у фіналі зрушила планку Геращенко, яка не використала і дві наступні спроби – киянка в підсумку розділила третє місце з Елеанорою Паттерсон (на фото нижче – друга і перша зліва відповідно) і в такий спосіб здобула свою дебютну олімпійську «бронзу»!

Очна боротьба за «золото» Олімпіади-2024 між Ярославою Магучіх та Ніколою Оліслагерс (на фото вище – друга і перша справа відповідно) розпочалася на висоті 200 см. Уперед вийшла Ярослава – вона перелетіла планку з першої спроби, у той час як Ніколі потребувала трьох стрибків, аби перейти на 202 см.

Планку на висоті 202 см по два рази зрушили обидві атлетки. Тож долю чемпіонства і, відповідно, «золота» літніх Ігор-2024 в столиці Франції визначали вирішальні, треті стрибки суперниць. Оліслагерс свій не реалізувала – Магучіх автоматично уперше в кар’єрі стала олімпійською чемпіонкою!

Втім, Ярослава Магучіх продовжила змагання на висоті 204 см – саме двох сантиметрів українці бракувало до олімпійського рекорду. Однак свою єдину спробу вона не реалізувала і завершила чемпіонський для себе фінал з результатом 200 см.

Зазначимо, що Ярослава Магучіх та Нікола Оліслагерс ділили перші дві сходинки на провідних змаганнях перед Олімпіадою-2024 в столиці Франції: українка випереджала суперницю на чемпіонаті світу-2023, а австралійка виборювала «золото» цьогорічного світового форуму у приміщенні. Сходили й вони на один олімпійський подіум, було це у Токіо-2020: Оліслагерс (на той час – Макдермотт) тоді виграла «срібло», а Магучіх – «бронзу».

 

РЕЗУЛЬТАТИ ОЛІМПІЙСЬКОГО ФІНАЛУ ПАРИЖУ2024
В СТРИБКАХ У ВИСОТУ СЕРЕД ЖІНОК

 

Додамо, що Ярослава Магучіх виграла свою другу олімпійську медаль (перша – «бронза» Токіо-2020) та стала третьою в історії українкою, що завоювала «золото» Олімпіади з легкої атлетики, після Інесси Кравець у потрійному стрибку (Атланта-1996) та Наталії Добринської у семиборстві (Пекін-2008).

Окрім того, Україна втретє в історії незалежності здобула подвійний подіум на Олімпійських іграх. Вперше це сталось в Атланті у 1996 році. Тоді на п’єдестал піднялись українські художні гімнастки Катерина Серебрянська та Олена Вітриченко, які здобули «золото» і «бронзу» відповідно. А в Пекіні-2008 легкоатлетки Ірина Ліщинська та Наталія Тобіас у бігу на 1500 метрів завоювали срібну і бронзову медалі відповідно.

Бронзовим призером Олімпійських ігор-2024 у Парижі з легкої атлетики напередодні, 4-го серпня, також став ще один представник Дніпра – Михайло Кохан (на фото вище), який у фіналі метання молота серед чоловіків показав третій результат. Зауважимо, що 23-річний богатир вдруге в кар’єрі виступав у фіналі Олімпіади. У Токіо-2020 він зупинився за крок від медального подіуму – посів четверте місце.

До фіналу Олімпіади-2024 Кохан відібрався за результатами кваліфікації. Її український метальник молота завершив автоматично: у другій спробі виконав спробу на 77 м 42 см, перевершивши норматив.

У фіналі Михайло змагався проти усіх трьох призерів попередньої Олімпіади-2020 у Токіо – поляків Войцеха Новіцькі та Павєла Файдека і норвежця Ельвінда Генріксена. Також серед конкурентів українця в Парижі-2024 були чинний чемпіон світу Ітан Катцберг з Канади та бронзовий призер того турніру угорець Бенце Галаш.

Формат змагань у фіналі метання молота передбачав шість спроб для кожного з учасників. За підсумками перших трьох, вісім найкращих метальників проходили далі і в другій половині боротьби за олімпійські нагороди мали ще по три спроби.

У першій спробі Михайло Кохан метнув снаряд на 78 м 54 см і йшов лідером перед тим, як свою спробу на 84 м 12 см виконав канадець Ітан Катцберг. Українець у своїй другій спробі ще покращив результат. Хоча молот зачепив загороджувальну сітку, спроба Михайла виявилася кращою – 79 м 39 см.

За підсумками трьох спроб наш богатир займав третє місце: його випередив лише угорець Бенце Галаш завдяки спробі на 79 м 97 см. Відтак, українець метав у фінальних трьох спробах третім з кінця. У підсумку Михайло Кохан втримав бронзову нагороду! Але покращити свій результат та поборотися за «срібло» не зміг: в останній спробі метнув снаряд на 79 м 24 см.

 

РЕЗУЛЬТАТИ ОЛІМПІЙСЬКОГО ФІНАЛУ ПАРИЖУ2024
В МЕТАННІ МОЛОТА СЕРЕД ЧОЛОВІКІВ

 

Додамо, що Михайло Кохан став другим українським метальником молота в історії, що виграв медаль Олімпійських ігор – після Олександра Крикуна у Атланті-1996. Також він перший український легкоатлет-чоловіком за останні вісім років, якому вдалося виграти олімпійську медаль. Перед цим це зробив Богдан Бондаренко у 2016 році в стрибках у висоту.

Прокрутити вгору