Аліна Мельник у складі збірної України з художньої гімнастики посіла сьоме місце на Олімпіаді-2024 у групових вправах

Напередодні, 10-го серпня, на ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі фіналом у групових вправах завершилися змагання з художньої гімнастики. Одним з головних претендентів на медалі була команда України, в складі якої виступала й Аліна Мельник – студентка другого курсу факультету педагогічної освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, особистим наставником якої є заслужений тренер України Ірина Руда – доцент кафедри гімнастики нашого університету. На превеликий жаль, показавши третій результат у кваліфікації, в фіналі українки у підсумку посіли тільки сьоме місце.

Нагадаємо, українська команда з художньої гімнастики у складі Діани Баєвої, Валерії Перемети, Кіри Ширикіної, Марії Височанської та Аліни Мельник до фіналу олімпійського турніру в Парижі-2024 у груповому багатоборстві відібралася з третім результатом у кваліфікації. За підсумками вправ з п’ятьма обручами, а також трьома стрічками і двома м’ячами підопічні Ірини Дерюгіної набрали 68,950 бала.

У разі, якби Україна фінішувала у ТОП-3 фіналу групового багатоборства, наші грації могли здобути історичну медаль. Адже раніше ніколи «синьо-жовті» гімнастки-художниці не вигравали медаль на рівні Олімпійських ігор чи чемпіонатів світу саме у цьому виді програми змагань.

У фіналі, де боротьба розпочиналася без врахування результатів кваліфікації, після першої половини – вправ з п’ятьма обручами (на фото вище), українки продовжували бути претендентками на медалі. За виконання цієї вправи «синьо-жовті» художні гімнастки отримали оцінку 36,550 бала – другий результат серед усіх восьми квінтетів, що відібралися до фіналу. Випереджали «синьо-жовтих» лише художні гімнастки з Китаю – на 0,4 бала. Натомість перевага українок над четвертим, найвищим безмедальним місцем, на якому знаходилися господарки змагань – француженки, складала 0,8 бала.

Проте виступом у вправі з трьома стрічками та двома м’ячами українки (на фото нижче), на превеликий жаль, втратили для себе усі шанси на медальний подіум. Через втрати предметів (спершу випустили м’яч, а згодом не зловили стрічку), а також не завжди чіткий синхрон дій під час виконання вправи, «синьо-жовті» отримали лише 29,150 бала – на 4,350 бала менше, аніж у кваліфікації.

У підсумку за сумою двох вправ Україна посіла сьоме місце у фіналі, випередивши лише збірну Узбекистану – на 1,200 бала. А олімпійськими чемпіонками Парижу-2024 стали представниці Китаю. Срібних і бронзових призерів – команди Ізраїлю та Італії відповідно, художні гімнастки з Піднебесної випередили на 0,950 і 1,700 бала відповідно.

РЕЗУЛЬТАТИ ОЛІМПІЙСЬКОГО ФІНАЛУ ПАРИЖУ2024
У
ГРУПОВИХ ВПРАВАХ ЗМАГАНЬ З ХУДОЖНЬОЇ ГІМНАСТИКИ

Зазначимо, українки досі ніколи не здобували олімпійських нагород у груповому багатоборстві художньої гімнастики. Зокрема, в Токіо-2020 вони так само фінішували на сьомій позиції. Також «синьо-жовті» грації ніколи не сходили й на подіуми чемпіонатів світу в цьому виді змагань.

Прокрутити вгору