Борчиня Ірина Коляденко в Парижі принесла Україні п’яте «срібло» та загалом 12-ту медаль Олімпіади-2024

У Парижі, де добігають до свого завершення ХХХІІІ літні Олімпійські ігри-2024, напередодні, 10-го серпня, було розіграно комплект нагород у вільній боротьбі серед жінок вагової категорії до 62 кг. Володаркою срібної медалі стала українка Ірина Коляденко. Нагорода 25-річної борчині з Ірпіня Київської області стала п’ятим «сріблом» та загалом 12-ю медаллю (три золоті, п’ять срібних і чотири бронзових) в скарбничці «синьо-жовтих» олімпійців на головному мультимедійному форумі чотириріччя планетарного рівня в столиці Франції.

У п’ятницю, 9-го серпня, в перший день своїх виступів на ХХХІІІ літніх Олімпійських іграх-2024 у Парижі українка Ірина Коляденко, бронзова призерка Токіо-2020, здобула три перемоги поспіль та вперше в кар’єрі потрапила до сутички за олімпійське «золото». Нагадаємо, в 1/8 фіналу Коляденко, програвши перший період з рахунком 0:4, у другому переломила хід розвитку подій і таки поборола монголку Орхон Пуревдорж – 8:7. Значно впевненіша Ірина у чвертьфіналі здолала Біляну Дудову з Болгарії – 7:3, хоча проблем також вистачало.

А найгучнішою того дня стала перемога Коляденко у півфіналі: Ірина взяла переконливий реванш за поразку в Токіо-2020 на цій самій стадії змагань у представниці Киргизстану Айсулуу Тинибекової. Українка здолала лідерку «посіву» звітного турніру з рахунком 9:2.

У вирішальному, фінальному протистоянні, що відбувся наприкінці минулої доби, 10-го серпня, борчиня з Київщини протистояла японці Сакурі Мотоці (другій «сіяній» у турнірній сітці), яка в іншому півфіналі, програючи з рахунком 2:7, в середині другого періоду виконала кидок з прогинанням через себе і в такий спосіб взяла гору над норвежкою Грейс Буллен – ще однією претенденткою на олімпійський п’єдестал, яка в підсумку таки стала володаркою «бронзи». Зазначимо, що в своїй першій сутичці Мотока також поклала суперницю на лопатки, а в чвертьфіналі розгромила канадку Ану Годінес (третю «сіяну» у турнірній сітці) з рахунком 11:0 (дострокова технічна перемога) ще до закінчення першого періоду.

У фіналі Ірина Коляденко – Сакура Мотокі саме українка відкрила рахунок наприкінці другої хвилини сутички – Мотокі поступилася балом за пасивність. Однак трьома результативними атаками поспіль у партері, ще до кінця першого періоду, японка перехопила лідерство та вийшла вперед – 6:1. В перерві, щоправда, українська сторона успішно оскаржила останні два бали Мотокі у періоді, тож на заключні три хвилини борчині виходили за рахунку 4:1 на користь Сакури.

Але вже на початку другого періоду Мотокі, продовжуючи безперервно атакувати, збільшила свою перевагу і довела рахунок до 12:1 на свою користь. Тож Ірина Коляденко достроково програла сутичку – технічна поразка і завершила Олімпіаду-2024 зі «сріблом».

Зазначимо, що здобута в столиці Франції Іриною Коляденко нагорода – це третя медаль Олімпіади-2024 для збірної України в спортивній боротьбі після «срібла» Парвіза Насібова та «бронзи» Жана Беленюка у греко-римському стилі.

Окрім того, «срібло» Ірини Коляденко у Парижі-2024 – найкращий результат України в жіночій вільній боротьбі за останні два десятки років, коли, нагадаємо, на Олімпійських іграх-2004 в Афінах у категорії до 48 кг історичне «золото» виграла Ірина Мерлені, яка здобула звитягу в першій олімпійській фінальній сутичці в історії жіночої боротьби.

Прокрутити вгору