ЛДУФК – учасник міжнародного проєкту «Вчимося, рухаючись»

Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського є учасником міжнародного проєкту «Вчимося, рухаючись! Інноваційні та міждисциплінарні методи навчання в дошкільній та початковій освіті». Правлінням Фундації розвитку системи освіти – Національної агенції Програми Еразмус+ (Coperation partnerships in higher education) та Європейського Корпусу Солідарності 15-го липня 2024 року прийнято рішення його фінансувати.

Нашими партнерами в цьому проєкті є шість закордонних закладів вищої освіти з трьох європейських держав: Академія фізичного виховання імені польських олімпійців у Вроцлаві; Варшавський університет; Університет імені Адама Міцкевича в Познані; Академія спеціальної освіти у Варшаві (усі – Польща); Римський університет Foro Italico (Італія) та Університет Арістотеля в Салоніках (Греція).

Варто зазначити, що загалом на участь було подано 151 заявку. Для фінансування відібрано 36 заявок, а наш проєкт зайняв 16-ту позицію.

Проєкт реалізовуватиметься упродовж 30-ти місяців – в період з 1-го вересня 2024 року до 28-го лютого 2027 року. Обсяг фінансування гранту становитиме 400 000 євро.

Розробниками заходів проєкту від нашого університету є доктори наук Євгеній Приступа і Наталія Сороколіт (кафедра теорії та методики фізичної культури, завідувачка – професорка Іванна Боднар) та Вікторія Пасічник (кафедра спортивних та рекреаційних ігор, завідувач – доцент Валерій Мельник).

Проєкт спрямований на стимулювання практик навчання та викладання фізичного виховання шляхом поєднання навчання та фізичної активності для дітей раннього віку, включаючи тих, у кого є різні потреби та можливості. Він дозволить підвищити навички та компетентності студентів університетів і вчителів фізичної культури у використанні інноваційних методів навчання; забезпечить практичними інструментами та стратегіями учасників проєкту для ефективної реалізації цих методів у викладацькій практиці.

Основне завдання проєкту – розроблення різноманітних освітніх матеріалів, включаючи методичне забезпечення для допомоги вчителям та студентам у використанні інноваційних методів навчання у фізичному вихованні.

У цьому проєкті студенти з кожного партнерського закладу та учителі фізичної культури братимуть участь у тренінгах. Результати проєкту будуть поширені через багатомовний веб-сайт, соціальні мережі та семінари, які відкриті для різноманітної аудиторії, з метою введення ідеології проєкту в систему шкільної освіти

У рамках реалізації проєкту наш університет пропонує комбіновану методику «Рух – Координація – Навчання», основна мета якої – позитивно впливати на пізнавальні процеси та сприяти кращому засвоєнню інформації за допомогою фізичних вправ. Ця методика поєднує виконання фізичних вправ, координаційних і компетентнісно-орієнтованих завдань для посилення зв’язку між рухом тіла та академічними навичками.

ВОНА МІСТИТЬ ТАКІ НАПРЯМИ:

▶ Пізнавальні завдання в поєднанні з руховими діями (виконання вправ, для розвитку координації через рухову активність і паралельно з виконанням навчальних завдань за допомогою «Розумних м’ячів» різних кольорів).

▶ Активізація різних частин тіла під час рухової активності (фізичні вправи використовуються для різних груп м’язів, які стимулюють роботу різних відділів мозку).

▶ Використання рухів для покращення пам’яті та уваги (інтеграція компетентнісно-орієнтованих завдань та фізичних вправ).

Планується провести по одному тренінгу з кожного напрямку (теорія та практика). Загалом 4 години теоретичних занять в онлайн-режимі, 6 годин – практичних.

Окрім цього, наші науково-педагогічні працівники в рамках проєкту матимуть можливість
опанувати навички таких міжнародних методик
:

▶ «EDUball / BRAINball» (Вроцлавський університет здоров’я та спортивних наук);

▶ «Mini-Eduball» (Університет імені Адама Міцкевича в Познані);

▶ «Move To Learn» (Університет імені Марії Гжегожевської);

▶ «Learning And Moving» (Варшавський університет);

▶ «Crispiani Method» (Римський університет «Foro Italico»);

▶ «Kinetic Theatrical Play» (Університет Арістотеля в Салоніках).

Інноваційні навчальні матеріали, методики запропоновані проєктом, а також обмін міжнародним досвідом, педагогічними концепціями та рефлексіями щодо різноманітного використання руху у навчанні дітей суттєво вплине на якість фізичного виховання, перейшовши національні кордони.

Проєкт є унікальною ініціативою на європейському рівні, яка інтегрує досвід Польщі, Греції, Італії та України в освітній процес наших студентів та практику дошкільного і шкільного фізичного виховання, що в свою чергу, сприятиме удосконаленню освітнього процесу в умовах Нової української школи.

Прокрутити вгору