Марина Кирик – чемпіонка світу-2024 з акватлону і лідер світового рейтингу

В австралійському Таунсвіллі напередодні, 25-го серпня поточного року, завершився чемпіонат світу – World Triathlon 2024 – з мультиспорту, який об’єднує дуатлон, кросовий триатлон, кросовий дуатлон, акватлон, довгий триатлон і аквабайк. Наша країна була представлена в акватлоні, на старт якого вийшла й Марина Кирик – випускниця кафедри водних та не олімпійських видів спорту (завідувач – професор Олег Сидорко) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. В підсумку саме українка фінішувала першою, завоювавши золоту медаль та титул чемпіонки планети.

Акватлон цього разу мав новий формат і починався з бігового етапу на 2,5 км. Далі спортсмени долали 1 км плавального етапу і завершували змагання ще одним, тепер уже фінальним біговим етапом на 2,5 км. Перший біговий етап залишив серед лідерів тільки сімох, серед яких була й Марина Кирик. Змагання продовжилися у воді, де представниці України не було рівних. Вона мала перевагу в 20 секунд над двома суперницями – австралійками Клер Спікнел і К’ярою Муні. Інші жінки з групи лідерів після першого етапу у воді поступилися і продовжували боротьбу за очки світового рейтингу.

Суперниці з Австралії не змогли скласти конкуренцію Марині на фінальних 2,5 кілометрах бігового етапу. Марина Кирик перетнула фінішну межу першою. Клер Спікнел, яка завершила дистанцію другою, поступилася їй пів хвилини, а К’яра Муні стала бронзовою призеркою світової першості.

«Сонце було чудовим. Я дуже щаслива. Зізнаюся, що не очікувала цього перед гонкою, адже це вперше я брала участь у такому форматі – біг-плавання-біг, тому перед стартом я була схвильована і не знала, чого очікувати, але мені сподобалося. Я виклалася на повну і дуже рада, що перемогла», – сказала новоспечена чемпіонка світу журналістам одразу після фінішу.

Перемога на чемпіонаті світу принесла Марині Кирик 400 очок у світовий рейтинг World Triathlon з акватлону. 300 очок дається за перемогу на чемпіонаті континенту і 100 очок – національному чемпіону. Марина Кирик, чемпіонка України 2022 року з триатлону (акватлону), була п’ятою на чемпіонаті Європи 2022 року і другою на Євро-2023.

У поточному сезоні-2024 українка стала дев’ятою на чемпіонаті Європи і виборола перемогу на світовій першості. Марина Кирик має максимум залікових подій минулого періоду і дві події цьогорічних змагань, що в сумі складає 759 очок. Тим самим українка виходить у лідери світового рейтингу World Triathlon з акватлону!

Зазначимо, що минулого року Марина Кирик завершила світовий рейтинг з акватлону п’ятою, а в 2022 році стала третьою у рейтингу World Triathlon з акватлону.

Прокрутити вгору