Валерія Терета – бронзова призерка чемпіонату світу-2024 з веслування на байдарках та каное

В узбецькому Самарканді минулими вихідними завершився чемпіонат світу 2024 року з веслування на байдарках та каное з неолімпійських дисциплін. Збірна України в загальнокомандному заліку посіла четверте місце. В активі «синьо-жовтих» чотири нагороди – дві золоті медалі та дві бронзові. В складі нашої команди змагалися й двоє представників Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – магістранти другого року навчання факультету педагогічної освіти Тарас Мазовський і Валерія Терета, яка повернулася додому з «бронзою» світового форуму.

Магістрантка другого року навчання нашого закладу вищої освіти Валерія Терета (на фото вище) на звітному чемпіонаті світу захищала спортивну честь синьо-жовтого прапора у трьох видах програми змагань. Найбільш вдалим для неї видався останній старт у Самарканді. В заключний день змагань чемпіонату світу в каное-одиночці на дистанції 5000 метрів 23-річна українка дісталася третьою до фінішу в марафонській гонці на 5000 метрів. Першою стала дворазова чемпіонка світу з Чилі Марія Маільярд, а «срібло» виборола німкеня Анніка Лоске.

Зазначимо, що для Валерії Терети здобуте «золото» Самарканду-2024 – це перша нагорода світової першості. До цього її найбільшим досягненням у кар’єрі було «золото» Європейських ігор-2023 у польському Кракові в жіночому каное-двійці на дистанції 500 метрів, яке вона виграла разом із Людмилою Лузан.

Пробилася Валерія Терета на планетарному форумі до фіналу й на каное-одиночці на дистанції 1000 метрів, де в підсумку посіла п’яте місце. А у вирішальній гонці змішаних каное-четвірок на дистанції 500 метрів вона разом з Людмилою Лузан, Андрієм Рибачком та своїм одногрупником Тарасом Мазовським фінішували на сьомій позиції. У свою чергу Тарас Мазовський представляв Україну й у гонках на каное-одиночці на дистанції 500 метрів серед чоловіків. У фіналі магістрант нашого Університету показав також сьомий результат.

А загалом збірна України на чемпіонаті світу в Самарканді здобула чотири медалі. Окрім Валерії Терети, на «бронзову» сходинку медального подіуму зійшли Юрій Вандюк та Павло Борсук, які посіли третє місце у фінальній гонці чоловічих каное-двійок на дистанції 1000 метрів.

Золоту нагороду чемпіонки світу у Самарканді-2024 виборола триразова олімпійська призерка Токіо-2020 і Парижу-2024 Людмила Лузан (на фото – нижче), яка на планетарному форумі фінішувала першою на каное-одиночках серед жінок. При цьому вона випередила суперниць на фініші на понад дві секунди. Ще одне «золото» до синьо-жовтої медальної скарбнички поклала Людмила Кукліновська, яка була найшвидшою у фіналі спринтерської гонки жіночих байдарок-одиночок на дистанції 200 метрів.

Здобувши два «золота» і два «срібла», в загальнокомандному заліку збірна України посіла четверте місце серед 44-х країн, які змагалися на чемпіонаті світу-2024 в Самарканді. Найбільше медалей здобула збірна Угорщини – 8 (2+4+2), на другому місці команда Португалії – 6 (2+3+1), на третьому – Польщі – 3 (2+1+0). А загалом медалі здобули веслувальники з 15-ти команд.

Прокрутити вгору