Віктор Дідух завоював «золото» XVII Паралімпійських ігор-2024 у Парижі з настільного тенісу в одиночному розряді

У столиці Франції Парижі, де сьогодні фінішують XVII літні Паралімпійські ігри-2024, напередодні, 7-го вересня, завершилися змагання з настільного тенісу в одиночному розряді (клас MS8) серед чоловіків. Золотим медалістом став 37-річний львів’янин Віктор Дідух – випускник факультету педагогічної освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. Зазначимо, що золота медаль Парижу-2024 стала вже п’ятою паралімпійською нагородою в кар’єрі Віктора.

Свій шлях до тріумфу в столиці Франції Віктор Дідух, тренером якого є його брат Олександр Дідух – випускник кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник) нашого закладу вищої освіти, розпочав зі стадії 1/8 фіналу, де його суперником був француз Тома Буве. Гра пройшла за переваги українця, який був сильнішим за представника команди господарів змагань в трьох сетах.

Значно важче далася Віктору Дідуха звитяга у чвертьфінальному очному поєдинку зі шведом Емілем Андерссоном, переможець якого гарантував собі щонайменше місце на медальному подіумі Ігор-2024. Загалом п’ятисетове українсько-шведське протистояння тривало 46 хвилин. Перші дві партії були за скандинавом – 11:9 та 12:10. Третю виграв Дідух з рахунком 11:8. Але в четвертому сеті Віктор стояв на краю поразки – програвав 9:10, тож Еміль подавав на перемогу у матчі. Однак українець зумів взяти не лише чужу подачу, а й виграв наступні два розіграші і тим самим «вигриз» звитягу у четвертій партії на «більше-менше» (12:10) та зрівняв рахунок у матчі за сетами – 2:2. Тож долю путівки у півфінал та гарантовану нагороду Паралімпіади-2024 мав вирішити п’ятий, заключний відтинок цієї спортивної битви.

І знову сет видався з неймовірно драматичним розвитком сюжету. Після рівного початку (2:2) Дідух виграв чотири розіграші поспіль і повів у рахунку 6:2. Однак Андерссон зумів відновити статус-кво – 6:6. Втім, українець і в подальшому змушував шведа наздоганяти себе. За рахунку 10:8 на свою користь Віктор двічі подавав на виграш, але супернику вкотре вдалося зрівняти ситуацію – 10:10. У подальшому він ще відіграв один «матч-пойнт» (за рахунку 10:11), але з четвертої спроби українець таки дотиснув суперника і виграв п’ятисетову битву з рахунком 3:2 (9:11, 10:12, 11:8, 12:10, 13:11).

Додамо, що загальна перевага Віктора Дідуха над Емілем Андерссоном за виграними очками склала три розіграші – 55:52. При цьому середня тривалість одного розіграшу між тенісистами становила чотири удари. А емоції українця після виграшу матчу найкраще передає фото нижче.

Путівку до фіналу українець розігрував з Фісітом Вангхонпханасірі з Таїланду. У першому сеті Віктор Дідух просто, що називається, не помітив суперника – рахунок 11:2 говорить сам за себе. Однак надто легка перемога в стартовій партії десь трішечки розхолодила нашого тенісиста і він несподівано віддав другий сет – 8:11. Втім, після «холодного душу» галичанин повністю перелаштувався психологічно і в третій та четвертій партіях впевнено обіграв опонента, вигравши в такий спосіб матч у чотирьох сетах з рахунком 3:1 (11:2, 8:11, 11:6, 11:8).

Суперником Віктора Дідуха по фіналу був китаєць Чжао Шуай, який в іншому півфіналі так само у напруженому п’ятисетовому поєдинку з мінімальним рахунком 3:2 обіграв ще одного представника України – Максима Ніколенка із Запоріжжя.

У першій партії «злотого» матчу Віктор Дідух обіграв суперника з Піднебесної з перевагою у чотири ігрові очки (11:7), але після цього провалив другий сет (4:11). Обмінялися тенісистами перемогами і в двох наступних партіях. При цьому, вигравши третій відтинок поєдинку (11:8) і повівши в рахунку за сетами 2:1, українець, будучи попереду в четвертому (9:8), знаходився у двох виграних розіграшах від «золота». Та суперник не здавався – Шуай зумів взяти три поспіль очки й перевести гру в п’ятий, заключний сет. Однак у вирішальний момент протистояння, в кінцівці зустрічі кращим виявився Віктор Дідух. Він виграв п’ятий сет з перевагою у два ігрові очки – 11:9, а з ним й матч із п’яти партій з рахунком 3:2 (11:7, 4:11, 11:8, 9:11, 11:8) та став чемпіоном ХVII Паралімпійських ігор в Парижі-2024 в одиночному розряді серед чоловіків!

Тепер в колекції паралімпійських нагород Віктора Дідуха п’ять медалей – командне «золото» (разом з Максимом Ніколенком та Михайлом Поповим) Ріо-де-Жанейро-2016, два «срібла» Токіо-2020 – особисте та в чоловічій парі з Максимом Ніколенком, а також дві нагороди Парижу-2024 – особисте «золото» й «бронза» у парному міксті з Іриною Шинкарьовою.

Також нагадаємо, що Віктор Дідух – дворазовий чемпіон світу (2014, 2022) в одиночному розряді та дворазовий золотий медаліст Євро-2023 – в одиночному і парному розрядах.

Прокрутити вгору