Юрій Ковальчук – дворазовий чемпіон молодіжного Євро-2024 (U-24) з сучасного п’ятиборства. Ольга Клуннікова – срібна призерка

У польському місті Джонков впродовж п’яти днів, із 3-го по 7-ме вересня поточного року, тривали баталії чемпіонату Європи-2024 з сучасного п’ятиборства серед молоді вікової категорії до 24-х років. Збірна України в підсумку здобула чотири нагороди. Три з них до «синьо-жовтої» скарбнички на звітному континентальному форумі покладено за безпосередньої участі Юрія Ковальчука (на фото нижче) і Ольги Клуннікової – магістрантів кафедри стрільби та технічних видів спорту Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Молодіжний чемпіонат Європи-2024 з сучасного п’ятиборства серед рицарів п’яти якостей вікової категорії до 24-х років став знаменним з огляду на те, що вперше на офіційних змаганнях переможців і призерів визначали у новому форматі. Адже рішенням Міжнародної союзу сучасного п’ятиборства (UIPM) олімпійський турнір в Парижі-2024 був останнім, де в програмі змагань був кінний спорт (конкур – подолання перешкод). Відтепер його замінено на смугу подолання перешкод.

Тим приємніше констатувати, що магістрант другого року навчання факультету післядипломної та заочної освіти нашого закладу вищої освіти, майстер спорту міжнародного класу Юрій Ковальчук (на фото нижче – посередині) на звітному Євро-2024 серед молоді U-24 оформив «золотий дубль». В особистій першості, де в стартовому протоколі був 31 атлет, він завоював континентальний титул, набравши сумарно 1527 очок. Зазначимо, що при цьому у фехтуванні Юрко показав другий результат (256 очок), на смузі перешкод – 19-й (319), в плаванні – 11-й (292) та в лазер-рані (біг п’ять кіл по 600 м і чотири стрільби між ними) – четвертий (660).

Срібного призера – француза Лео Бореса (на фото нижче – зліва) – новоспечений чемпіон Європи випередив на вісім очок. Трійку призерів доповнив партнер Юрія Ковальчука по збірній України – киянин Роман Попов (на фото нижче – справа), який набрав 506 балів. В дуже напруженій боротьбі за «бронзу» він лише на чотири пункти випередив іншого француза Матіса Рошата, який в підсумку фінішував за крок до медального п’єдесталу пошани. До ТОП-6 пробилися також чех Матей Лукес і Тім Лех з Німеччини, які, з сумарним результатом 1498 та 1482 очки відповідно посіли п’яте і шосте місця. А ТОП-10, з сумою 1472 бали, замкнув представник України Владислав Чекан з Києва.

Додамо, що тренерами Юрія Ковальчука є заслужені тренери України Олег Фіалкович, Віталій Тарнакін, Андрій Орліковський і батько Андрій Ковальчук (усі – випускники ЛДУФК імені Івана Боберського), а також киянин Дмитро Кірпулянський.

Національний Гімн України лунав у Джонкові й під час церемонії нагородження переможців та призерів у командній першості Євро-2024 серед чоловічих команд. На «золотий» щабель п’єдесталу пошани зійшло українське тріо у складі Романа Попова, Юрія Ковальчука та Владислава Чекана (на фото нижче – на першій сходинці подіуму зліва направо), які на трьох набрали суму 4505 очок. Срібних призерів у команді, французьке тріо у складі Матіса Рошата, Лео Бореса та Мелвіна Перре (на фото нижче – на другій сходинці подіуму) українці в неймовірно драматичній боротьбі за перемогу випередили на мізерні чотири пункти.

Володарями бронзового комплекту нагород стали німецькі п’ятиборці Тім Лех, Морітц Клінкерт і Міклош Рігер (на фото нижче – на третій сходинці подіуму), які сумарно набрали 4415 очок. В боротьбі за місце на подіумі вони випередили команду Італії у складі Маттео Бовенці, Алессандро Паволіні та Емануеле Тромбоні, які показали результат 4339 пунктів і посіли четверте місце. На п’ятій та шостій позиціях у підсумковому протоколі збірні Литви (Йонас Каламінскас, Пауліус Вагноріус, Даніеліус Євенсапер) та Польщі (Мацей Клімек, Міхал Яблонскі, Адам Махай) відповідно – 4334 і 4290 очок.

Магістрантка факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти Ольга Клуннікова на звітному Євро-2024 була єдиною представницею України у змаганнях серед жінок. В особистій першості Ольга в сумі набрала 1281 очок і в підсумковому протоколі посіла восьмий рядок. При цьому вона у фехтуванні показала шостий результат (235 очок), на смузі перешкод – 16-й (234), в плаванні – другий (266) та в лазер-рані – п’ятий (546).

А чемпіонкою Європи-2024 стала представниця Німеччини Естер-Фернандес Донда з результатом 1383 очки. Срібну призерку – полячку Малгожату Карбовнік – вона випередила рівно на десять пунктів. Тобто на фініші лазер-рану їх розділили п’ять секунд. В свою чергу Малгожата в боротьбі за «срібло» з іншою німкенею – Жозефіною Унтербергер – виграла одне (!) очко.

Додамо, що в підсумковому протоколі Ольгу Клуннікову, окрім призерок, випередили ще чотири суперниці – Ельжбета Адомайтіте (1367 очок) з Литви, італійка Валєнтіна Мартінеску (1348), Сіселле Лех з Німеччини (1335) та полька Мая Бернацка (1302), які посіли місця з четвертого по сьоме відповідно.

Втім, додому Ольга Клуннікова повернулася не з порожніми руками. Окрім особистої першості, вона виступала в естафеті-мікст у дуеті з Данилом Сичем із Житомира. В підсумку український тандем зумів показати другий результат і тим самим зійти на «срібний» щабель медального п’єдесталу пошани (на фото вище – на другій сходинці подіуму). Нагороди Євро-2024 «синьо-жовтим» принесла сума в 1406 очок.

Цікаво, що від «золота», яке виборов італійський дует у складі Валєнтіни Мартінеску і Емануеле Тромбоні (на фото вище – на першій сходинці подіуму), українців відділили тільки шість балів. Водночас бронзових призерів – литовців Ельжбету Адомайтіте та Тітаса Пуронаса (на фото вище – на третій сходинці подіуму) – Ольга Клуннікова і Данило Сич випередили лише на два очки. Ось такими щільними були підсумкові результати в естафеті-мікст.

Прокрутити вгору