На НСК «Скіф» відбулася низка спортивно-масових заходів до Дня фізичної культури і спорту (Фото)

Напередодні Дня фізичної культури і спорту, який в Україні традиційно відзначається у другу суботу вересня, на базі стадіону навчально-спортивного комплексу «Скіф» Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, за участю студентів, магістрантів, аспірантів та викладачів нашого закладу вищої освіти було проведено низку спортивно-масових заходів.

Традиційно для мультиспортивних заходів, найбільшу кількість учасників зібрали змагання Королеви спорту – Відкрита першість ЛДУФК імені Івана Боберського з легкої атлетики (відповідальні – викладачі кафедри легкої атлетики Юрій Когут і Мар’яна Кіщак), яка відбулася на бігових доріжках та в секторах для стрибків, метань і штовхання ядра стадіону навчально-спортивного комплексу «Скіф» нашого закладу вищої освіти.

Родзинкою легкоатлетичних баталій цього разу стали змагання з бігу на одну олімпійську стадію, яка дорівнює 192,27 м. Зазначимо, що наш стадіон «Скіф» один з небагатьох у світі, на якому можна проводити забіги саме на цій дистанції. Цікаво, що переможців визначали серед викладачів та працівників Університету в двох вікових категоріях – до 35-ти років та 36+ (на фото вище).

Серед чоловіків старшої вікової категорії найкращий результат показав Андрій Казмірук (на фото нижче), який зупинив секундомір на позначці 29,9 секунди. Сергій Вишневецький, який посів друге місце, відстав від переможця на 2,7 секунди. «Бронзу» розділили Богдан Виноградський та Віталій Ковцун, які показали однаковий час на фініші – 32,9 секунди. У чоловіків молодшої вікової групи перемогу з результатом 28,7 секунди здобув Мар’ян Стефанишин, який випередив срібного призера Михайла Строкуна на мізерну 0,1 секунди. Трійку призерів доповнив Олександр Ченікало – 29,0 секунди. У жінок на найвищу сходинку подіуму зійшла Наталія Стефанишин – 37,0 секунд. Друге місце посіла Ольга Зіньків з результатом 49,9 секунди.

У ЗМАГАННЯХ З ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ СЕРЕД СТУДЕНТІВ ПЕРЕМОЖЦЯМИ СТАЛИ:

Біг на 100 мІгор Мащак (11,5 с) та Олександра Жук (12,4 с) – серед чоловіків та жінок відповідно;

Біг 300 мДмитро Гласов (37,0 с) та Наталія Лисак (44,8 с);

Біг 600 мВіталій Колещук (1 хв. 27,6 с) та Анна Забанжела (2 хв. 05,8 с);

Стрибки з жердиноюВіталій Ковач (3 м 80 см) та Надія Нужна (2 м 60 см);

Метання списаСемен Лукасевич (45 м 02 см) та Наталія ДолішняСпринська (35 м 80 см);

Стрибки у висотуДенис Карімов (195 см) та Єлизавета Чорна (155 см);

Штовхання ядраІван Брус (14 м 78 см) та Анна Колядко (10 м 33 см);

Мікст-естафета 4х100 м (на фото нижче)Олександра Жук, Ігор Мащак, Надія Нужна, Дмитро Гласов (49,6 с).

У футбольному турнірі на Кубок кафедри футболу ЛДУФК імені Івана Боберського (відповідальні – завідувач кафедри футболу, доцент Ігор Лапичак та доцент цієї кафедри Ігор Карпа) грали чотири команди, сформовані зі студентів, які наразі не мають чинних контрактів з футбольними клубами професійних ліг чемпіонату України.

Турнір відбувся за кубковою системою. Жеребкування визначило дві півфінальні пари, переможці яких в фіналі й визначали володаря кубку, а невдахи в очному поєдинку розіграли бронзовий комплект медалей. Матчі проводилися у форматі «сім на сім» (загалом у заявці в кожної команди було десять гравців) та складалися з двох таймів, тривалістю по 10 хвилин кожен з перервою 5 хвилин. У разі нічийного результату матчу в ігровий час, переможця визначали в серії післяматчевих пенальті – кожна з команд виконувала б п’ять ударів.

Однак у підсумку до серії пенальті справа не дійшла в жодному з матчів. А переможцем впевнено стала команда, сформована зі студентів другого курсу факультету фізичної культури і спорту, яку до турніру готував кандидат наук з фізичного виховання і спорту, доцент Ігор Карпа (на фото нижче отримує нагороду від ректора Ярослава Свища). «Жовто-блакитні» впевнено обіграли суперників як у півфіналі, так і в фінальному поєдинку, забивши загалом у ворота суперників дев’ять голів, а в свої пропустили тільки один.

Значно напруженішою була боротьба за трофей у Відкритому турнірі ЛДУФК імені Івана Боберського з шахів (відповідальний та головний суддя змагань – викладач кафедри стрільби і технічних видів спорту, міжнародний арбітр Олександр Прохоров). Переможця і призерів визначали згідно правил Міжнародної федерації шахів (ФІДЕ) за коловою системою. Дев’ять учасників зіграли по вісім партій у швидкі шахи – по одній з кожним із суперників. При цьому кожен шахіст в чотирьох партіях мав у своєму розпорядженні білі фігури, а в інших чотирьох поєдинках – чорні.

Рейтинг-фаворитом турніру був магістрант першого року навчання факультету фізичної культури і спорту Володимир Медведик (рейтинг – 2311). Однак дуже серйозну конкуренцію йому склав студент другого курсу цього факультету Дмитро Білецький (2286). В підсумку обоє виграли у решти учасників, а очне протистояння між ними сильнішого не визначило – нічия. Тож в активі і Медведика, і Білецького – по 7,5 очка. Згідно із регламентом, переможця визначали за додатковими показниками. На якусь дещицю вони виявилися кращими у Дмитра Білецького, який і став володарем головного призу.

Цікаво, що майже аналогічна ситуація склалася і при визначенні бронзового призера. Одногрупники Дмитра Білецького – Ростислав Гончаренко (2054) та Святослав Волощук (2226), також набрали однакову кількість залікових балів – по 5 очок. Але цього разу все визначила очна зустріч – Ростислав виграв у Святослава, тож саме він і посів третє місце.

Дуже цікавими видалися перипетії змагання Відкритого турніру ЛДУФК імені Івана Боберського з армспорту (відповідальний та головний суддя змагань – доцент кафедри атлетичних видів спорту Олександр Попович), які проводилися згідно правил УФА (Української федерації армспорту) серед юнаків. Атлети визначали переможців та призерів у особистій першості на праву руку в трьох вагових категоріях – до 70 кг, до 90 кг, понад 90 кг, а також в абсолютній першості (не залежно від вагової категорії). А сутички проводилися до двох поразок.

У підсумку саме в армспорті сталася чи не найбільша несподіванка звітних змагань до Дня фізичної культури і спорту. Одразу два титули здобув Олег Дригель (на фото вище – четвертий зліва) – студент першого курсу факультету фізичної культури і спорту, який навчається на освітній програмі «Спортивний туризм», що з нинішнього навчального року започаткована в нашому Університеті. Спершу він став переможцем у ваговій категорії до 90 кг, а згодом довів, що йому немає рівних і в абсолютній першості.

У рамках звітних спортивно-масових заходів до Дня фізичної культури і спорту, на так званих верхніх майданчиках НСК «Скіф», відбувся й турнір з пляжного волейболу серед чоловічих та жіночих команд закладів вищої освіти за програмою Універсіади Львівщини 2024 року (відповідальні – доценти кафедри спортивних та рекреаційних ігор Володимир Левків і Василь Ковцун).

До змагань допускалися по три жіночі і чоловічі команди від кожного навчального закладу. Кращий результат однієї з команд ішов в залік закладу вищої освіти. Загалом до участі у змаганнях заявилося десять чоловічих та чотири жіночих команди, а саме: Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського (три чоловічі і три жіночі), Національний університет «Львівська Політехніка» (три чоловічі та одна жіноча), Львівський державний університет безпеки життєдіяльності МНС України (дві чоловічі) та Львівський національний університет природокористування (дві чоловічі).

Серед жіночих команд перше і друге місця вибороли команди ЛДУФК імені Івана Боберського (тренер – Василь Ковцун). Переможцями стали першокурсниці Ірина Цибик (факультет фізичної культури і спорту) та Владислава Нестереннко (факультет педагогічної освіти), а срібними призерами – студентки третього курсу Тетяна Салій (факультет фізичної культури і спорту ) і Софія Клімковська (факультет педагогічної освіти). Бронзовим призером стала команда Національного університету «Львівська Політехніка», що виступала у складі студенток Єлизавети Шаргородської і Юлії Оліярник (тренер – Олена Безгребельна). Команда ЛДУФК–3 у складі студенток Каріни Лацик (другий курс факультету педагогічної освіти) та Вікторії Перетятко (третій курс факультету фізичної культури і спорту) посіла четверте місце.

За результатами змагань серед чоловічих команд перше місце виборола команда ЛДУФК імені Івана Боберського (тренер – Володимир Левків), честь якого захищали Олег Павлик (випускник бакалаврату 2024 року факультету педагогічної освіти) та Владислав Максимович (другокурсник факультету педагогічної освіти). Друге місце посіла команда Львівського національного університету природокористування у складі студентів Степана Коцура та Віталія Єрмошина (тренер – Володимир Савич), а третє – команда Національного університету «Львівська Політехніка» у складі студентів Євгена Чарноша та Назара Горбатого (тренер – Микола Гавриленко).

Команди ЛДУФК–2 у складі Андрія Серветника і Романа Кушти (обидва – студенти першого курсу факультету фізичної культури і спорту) та ЛДУФК-3 у складі Валентина Гаварецького і Юрія Кащука (студенти другого і першого курсів факультету фізичної культури і спорту відповідно) завершили змагання на п’ятому місці.

Суддівство змагань «Універсіада Львівщини – 2024 року з волейболу пляжного» здійснювали студенти кафедри спортивних та рекреаційних ігор (завідувач – доцент Валерій Мельник), а саме Валерій Орлик (34 ПО), Максим Ткачук (33 ФКіС), Орест Бабій (24 ПО), Назар Бєлов, Ярина Січка, Вікторія Величко, Вікторія Голобородько (всі – 13 ФКіС), Соломія Тисовська (12 ПО), Ганна Медик та Любов Песоцька (обидві – 17 ФКіС).

Прокрутити вгору