На ХХІХ чемпіонаті світу-2024 зі спортивної акробатики квартет представників ЛДУФК завоював дві бронзові медалі (Фото)

У португальському місті Гімарайнш завершився ХХІХ чемпіонат світу-2024 зі спортивної акробатики, що тривав впродовж чотирьох днів, з 19-го по 22-е вересня поточного року. Участь у планетарному форумі загалом взяли 218 спортсменів (89 чоловіків та 129 жінок) з 29-ти країн. Збірна України в підсумку завоювала п’ять нагород. Дві з них на рахунку «синьо-жовтого» квартету у змаганнях чоловічих груп, яку сформовано виключно з представників кафедри гімнастики (завідувач – доцент Олег Бубела) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – студента четвертого курсу факультету педагогічної освіти Юрія Савки, аспіранта другого року навчання Юрія Пуша та випускників Станіслава Кукурудза і Тараса Яруша.

Львівські спортивні акробати – заслужені майстри спорту Юрій Савка, Юрій Пуш, Тарас Яруш та Станіслав Кукурудз гідно виступили на головному старті сезону 2024 року – ХХІХ чемпіонаті світу, який приймало португальське місто Гімарайнш. «Синьо-жовтий» квартет на церемонії нагородження двічі піднімався на медальний п’єдестал пошани. Першу свою нагороду цьогорічного планетарного форуму українці здобули за виконання балансової вправи. За свій виступ від бригади служителів Феміди вони отримали третє місце і, відповідно, були нагороджені бронзовим комплектом нагород. Найвищий бал і «золото» вибороли акробати з Китаю – Ма Ксю Фенг, Ші Джинг Вей, Джанг Мінг Хе та Ші Юн Джей. А володарями «срібла» став квартет з Ізраїлю – Томер Оффір, Ор Абрахам, Ліор Бородін і Ротем Аміхай.

У заключний день чемпіонату світу чоловічі пари змагалися у динамічній вправі. І знову перше та друге місце вибороли квартети з Китаю й Ізраїлю. Натомість українці не зуміли в цій вправі вибороти третє місце, як це було днем раніше – цього разу вони замкнули ТОП-5. А володарями «бронзи» стали представники Азербайджану – Сеймур Джафаров, Абдула Аль-Машайхі, Расул Сейдлі та Ріад Сафаров.

Втім, п’ятого місця у динамічній вправі, сумарно з оцінкою в балансовій вправі Юрію Савці, Юрію Пушу, Тарасу Ярушу та Станіславу Кукурудзу вистачило, аби в сумі двоборства у підсумку стати володарями ще одного бронзового комплекту медалей. Тож вітаємо наш квартет та їхніх наставників, заслужених тренерів України – викладача кафедри гімнастики нашого закладу вищої освіти Костянтина Кукурудза, Анжелу Бойко (хореограф) та Галину Бенько з «бронзовим дублем» на чемпіонаті світу-2024.

Що ж до першого та другого рядків у підсумковому протоколі двоборства, то їх посіли акробати Китаю та Ізраїлю, які тим самим оформили на звітному планетарному форумі «золотий» і «срібний» хет-трики відповідно.

Додамо, що загалом збірна України зі спортивної акробатики завоювала на планетарному форумі в Гімарайнш п’ять медалей. Окрім двох бронзових нагород квартету нашого закладу вищої освіти, «золото» для України виграли Анастасія Семенович та Богдан Іваник із Дрогобича (на фото вище – по центру), які отримали найвищі бали за виконання динамічної вправи у турнірі змішаних пар. Ще два «синьо-жовті» дуети зійшли на «срібний» щабель медального п’єдесталу пошани – Рузанна Вечерук / Ангеліна Чернявська (жіноча пара, багатоборство) і Єфросинія Кривицька, Іван Лабунець (змішана пара, багатоборство).

Зазначимо, що за підсумками ХХІХ чемпіонату світу-2024 у Португалії українські акробати вибороли чотири ліцензії на ХІІ Всесвітні ігри, які відбудуться у китайському місті Ченду з 7-го по 17-те серпня 2025 року. Україна на змаганнях в Піднебесній буде представлена в спортивній акробатиці у жіночій парі, змішаній парі, жіночій групі та в чоловічій групі. Окрім того, українська чоловіча пара є першою в резерві.

Нагадаємо, на ХІ Всесвітніх іграх-2022 в американському Бірмінгемі акробати ЛДУФК – Юрій Савка, Юрій Пуш, Тарас Яруш та Станіслав Кукурудз – стали бронзовими призерами у змаганнях чоловічих груп.

Прокрутити вгору