Студенти та викладачі ЛДУФК зустрілися з правнуками Івана Франка (Фото)

У понеділок, 7-го жовтня 2024 року, в головному корпусі Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського (вул. Костюшка, 11, авдиторія 317 ) у межах програми дискусійного клубу відбулася зустріч студентів та професорсько-викладацького складу нашого закладу вищої освіти з правнуками Івана Франка та внуками Петра Франка – Любою та Петром Галущаками.

Подія була організована Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського у межах програми дискусійного клубу. Вступне слово мав доктор наук з фізичного виховання і спорту, професор, в.о. проректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського Мар’ян Пітин. Модерував захід доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти нашого вишу Андрій Сова.

Любов та Петро Галущаки поділилися з присутніми маловідомими та невідомими історіями з життя свого діда Петра Франка (28.06.1890–07.1941?) – сина Івана Франка, педагога, громадського, культурно-просвітнього та військово-політичного діяча, журналіста, науковця, перекладача, письменника, провідного фахівця українського тіловиховання, теоретика і практика гімнастично-спортивного руху у Львові та Галичині, учня та послідовника професора Івана Боберського.

Продовжувачами справи Петра Франка були його молодша дочка Іванна, яку всі знали як «Асю» та її чоловік Мирослав Галущак, який був учнем Петра Франка у Яворівській гімназії. Батько Мирослава Галущака – Осип був добрим товаришем Петра Франка з часів Першої світової війни та міжвоєнного двадцятиріччя.

Присутні переглянули презентацію про життя і діяльність Петра Франка, яка містила чимало документів та фотографій, які сьогодні зберігаються родиною Галущаків. Андрій Сова звернув особливу увагу на спортивну сторінку біографії Петра Франка. Присутні побачили світлини на яких Петро Франко зафіксований під час гри у копаний м’яч (футбол), ситківку (великий теніс), їзди на лещатах (лижах), як суддя футбольних змагань тощо.

Правнуки Івана Франка розказали про формування світогляду Петра Франка; його педагогічну працю у Львові, Коломиї, Яворові; кількарічне життя у Харкові; військово-політичну діяльність у роки Першої світової війни та в період ЗУНР; ставлення до родини Петра Франка у радянський період; навели міфи про нього.

Студентам було цікаво дізнатися про спортивний інвентар Петра Франка, який донедавна зберігався у родині Галущаків, почути дивовижні історії (зокрема, про викрадення лиж з дому Івана Франка у 1911 році). Люба та Петро Галущаки розповіли про окремі види спорту, які культивувалися у родині Івана Франка, а також про те як вони проводять дозвілля та активний відпочинок.

Присутні змогли ознайомитися з книжками, фотографіями та документами, які принесли гості. Серед іншого багатьох зацікавив секундомір Петра Франка, який він використовував на уроках руханки, працюючи у Яворівській гімназії напередодні Другої світової війни.

Зустріч мала неабиякий інтерес, про що засвідчили запитання та відгуки студентів, автограф-сесія, а також світлини на згадку.

Кілька відгуків про звітну зустріч
від здобувачів освіти першого курсу факультету терапії та реабілітації:

Василь: «7-го жовтня у Львівському державному університеті імені Івана Боберського відбулась зустріч з Любою та Петром Галущаками прямими нащадками Петра Франка і Івана Франка. Насамперед цей захід був дуже цікавий – адже можна було не лише побачити, а й послухати та поспілкуватись з Галущаками. Також можна було побачити цікаві пам’ятки з життя Петра Франка, які ще досі зберігаються в родини Галущаків. Можна було почути інформацію з життя Петра Франка, яка не є у відкритому доступі. Для мене особисто це було дуже корисно і цікаво, я із задоволенням провів цей час».

Святослав: «Лекція про Петра Франка, сина Івана Франка, була надзвичайно захоплюючою та інформативною. Спікер не лише окреслив життєвий шлях Петра, але й виявив глибину його спадщини, підкресливши важливість родинних цінностей і культури в формуванні особистості. Онуки Петра Франка поділилися своїми спогадами та враженнями, розповідаючи про родинні традиції та вплив великого діда на їхнє життя. Вони відзначали, як ідеї Івана Франка живуть у їхній родині, надихаючи їх на творчість і соціальну активність. Їхні слова наповнені гордістю та вдячністю за спадок, який вони отримали, що створює відчуття зв’язку між поколіннями. Загалом, лекція стала яскравим нагадуванням про важливість культурної спадщини та родинних зв’язків, які формують наше сприйняття світу».

Юлія: «Мені пощастило бути присутньою на зустрічі з внуками Петра Франка, сина Івана Франка. Це була непересічна подія, що дозволила відчути історію буквально на відстані руки. Вони поділилися спогадами, сімейними переказами та маловідомими фактами про життя своїх великих прадіда та діда, що відкрили мені Івана Франка з іншого, людянішого боку. Правнуки розповідали про те, яким сім’янином був Франко, як ставився до своїх дітей, особливо до Петра, який згодом пішов батьківськими слідами, продовживши його інтелектуальну та громадську справу. Було цікаво дізнатися, що, попри образ літературного титана, вдома Франко був простим, доступним і турботливим. Наприклад, розповідали, як він часто бавився з дітьми або обговорював з Петром новини політики та культури. Також вони ділилися історіями про складні часи, через які проходила родина Франків. Правнуки наголошували, що в їхній родині завжди жило почуття глибокої відповідальності за майбутнє України. Ця зустріч залишила мене з відчуттям глибокого зв’язку з минулим і розумінням, що за кожною видатною особистістю стоїть не лише її публічна діяльність, а й сімейна історія, повна життєвих викликів та перемог».

Прокрутити вгору