На ХVІІІ Всеукраїнській Універсіаді-2023 легкоатлети ЛДУФК імені Івана Боберського завоювали 25 медалей (Фото)

Впродовж трьох днів, з 19-го по 21-е травня, у Львові, на бігових доріжках та в секторах для стрибків, метань і штовхання стадіону СКІФ Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського тривали змагання з легкої атлетики в програмі XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023.

Змагання майстрів Королеви спорту головного студентського літнього спортивного форуму поточного року – XVIII літня Всеукраїнська Універсіада-2023 – були організовані та проводилися Комітетом з фізичного виховання і спорту Міністерства освіти та науки України, Всеукраїнською громадською організацією «Спортивна студентська спілка України», Федерацією легкої атлетики України, Федерацією легкої атлетики Львівської області та Львівським державним університетом фізичної культури імені Івана Боберського. Зазначимо, що стадіон СКІФ, який є найстарішою спортивною ареною серед нині діючих у Львові, як власне і місто Лева, вперше в історії приймали змагання з легкої атлетики в рамках Всеукраїнських студентських ігор.

Також слід зауважити, що окрім нагород XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023 та залікових балів для своїх рідних закладів вищої освіти до загальнокомандного заліку, понад 400 атлетів 48-ми вишів з 20-ти регіонів України виборювали й право у складі студентської збірної України захищати спортивну честь синьо-жовтого прапора на ХХХІ літній Всесвітній Універсіаді-2023, яку з 28-го липня по 8-е серпня прийматиме китайське місто Ченду. Зауважимо, що активну участь в організації та суддівстві змагань брали викладачі і студенти кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Ярослав Свищ) нашого Університету.

У загальнокомандному заліку команда ЛДУФК імені Івана Боберського посіла друге місце, поступившись лише 55 очками легкоатлетам столичного Національного університету фізичного виховання і спорту. ЛДУФК імені Івана Боберського набрав 1157 очок, а НУФВС – 1212 очок. Третє місце зайняла команда Сумського державного університету з сумою 1068 очок. До ТОП-6 також увійшли Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка (689 очок), Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького (579) та Західноукраїнський національний університет м. Тернопіль (548). А тепер трохи детальніше про медальні виступи легкоатлетів ЛДУФК імені Івана Боберського.

Загалом наші атлети впродовж трьох днів звітних змагань на рідному стадіоні завоювали 25 медалей – 6 золотих, 8 срібних, 11 бронзових. Всупереч хронології, розповідь про завоювання нагород легкоатлетами ЛДУФК імені Івана Боберського розпочнемо із заключних акордів Універсіади. Два останні комплекти медалей, традиційно для змагань з легкої атлетики, було розіграно у естафетах 4х400 м. Першими змагалися жінки. Найкращий час – 3 хвилини 46,67 секунди – показав львівський квартет (фото вище), в складі якого разом з тріо студенток четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту (ФФКіС) – Марією Кравець (Черневич), Юлією Григор’євою та Мар’яною Шостак, на першому етапі бігла студентка Львівського фахового коледжу спорту Каріна Оверка. На фініші наші дівчата випередили сумчанок на 1,21 секунди. Трійку призерок доповнили киянки – 3.56,61.

Слідом за представницями прекрасної статі змагалися чоловіки. У складі квартету ЛДУФК імені Івана Боберського (фото вище) бігли третьокурсники ФФКіС Нікіта Родченков, Руслан Реган і Даниїл Гнатів, а також випускник Руслан Кльоз. Фінішувавши з часом 3.19,73, вони стали срібними призерами. Новоспеченим чемпіонам з Сумщини галичани програли 5,20 секунди. «Бронзу» здобула команда Києва – 3.21,20.

Медальний «дубль» оформила магістрантка нашого Університету Тетяна Білик (на фото вище). Спочатку вона здобула перемогу у найважчому виді програми жіночих змагань – семиборстві. Причому «золото» завоювала дуже впевнено. Набравши суму 5237 очок, срібну призерку – одеситку Дарію Миронець, вона випередила на 1066 очок. Третій результат у сумчанки Ганни Нелепи – 4149 очок. До «золота» у семиборстві Тетяна Білик додала «бронзу» в бігу на 100 м з бар’єрами із результатом 14,65 секунди. «Золото» і «срібло» в цій дисципліні вибороли киянка Ірина Будзинська-Панаріна (13,62) та сумчанка Христина Юрчук (14,02) відповідно.

Переможно для нашого вишу завершилися й змагання у найважчому виді програми чоловічих змагань – десятиборстві (фото вище). Більше того, тут наші атлети завоювали одразу і золоту, і срібну медалі. Чемпіоном Універсіади став магістрант Руслан Касьянов, який у сумі набрав 5986 очок. А на другу сходинку п’єдесталу пошани зійшов студент першого курсу ФФКіС Владислав Різниченко. Срібну медаль йому приніс результат 5333 пункти. Бронзовим призером став волинянин Євген Рижук – 3819 очок.

Додамо, що Владислав Різниченко до «срібла» у десятиборстві додав «бронзу», яку виборов у бігу на 110 м з бар’єрами з результатом 15,05 секунди. Чемпіонський титул у цьому виді завоював одесит Володимир Кілко, який пробіг дистанцію за 14,67 секунди, а срібним призером став киянин Денис Слюсар – 14,72.

Дві медалі з найдорогоціннішого металу завоювала й четвертокурсниця ФФКІС Мар’яна Шостак (на фото вище). До «золота» в естафеті 4х400 м, про що ми розповідали вище, вона додала і особисту перемогу в бігу на 400 м. На фініші вона показала найкращий час – 54,39 секунди. Другий результат і срібна нагорода у Тетяни Харащук з Івано-Франківська, яка програла новоспеченій чемпіонці 0,18 секунди. Компанію Мар’яні та Тетяні на медальному подіумі склала Наталія Пироженко-Чорномаз, яка у фіналі показала третій результат – 54,67 секунди і тим самим стала володаркою «бронзи».

Окрім Мар’яни Шостак, додала до естафетного «золота» ще одну медаль і її одногрупниця Юлія Григор’єва (на фото вище). У бігу на дистанції 800 м вона фінішувала другою з результатом 2 хвилини 11,21 секунди. Тернополянці Оксані Долинчук-Більчак на фініші вона поступилася 1,40 секунди. Трійку призерок на медальному подіумі доповнила киянка Анастасія Волошиненко, яку з Юлією Григор’євою розділили 0,17 секунди.

Як і в змаганнях чоловіків-десятиборців, переможним «дублем» для ЛДУФК імені Івана Боберського завершився фінал бігу на 10000 м у жінок. Першою фінішну стрічку перетнула студентка другого курсу ФФКіС Вероніка-Романа Шевчик, яка подолала дистанцію за 43 хвилини 13,67 секунди. Срібною призеркою сталі її однокурсниця і ровесниця Олена Городна, яка відстала від чемпіонки лише на 0,48 секунди.

Ще одну золоту нагороду до медальної скарбнички нашого Університету принесла випускниця кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Ярослав Свищ) Вікторія Дуткевич (на фото вище), яка на фініші бігу на 3000 м з перешкодами показала час 10 хвилин 49,44 секунди.

У цій самій дисципліні, але в змаганнях серед чоловіків, срібним призером з результатом 9 хвилин 09,24 секунди став студент третього курсу ФФКіС Максим Караїм (на фото нижче). Новоспеченому чемпіону, Василю Сабуняку з Києва, він програв на фініші 4,37 секунди. При цьому бронзового призера, волинянина Руслана Наумова, випередив на 9,81 секунди.

По дві нагороди здобули двоє одногрупників Максима Караїма – Аліна Лістунова та Нікіта Родченков. Останній до «срібла» в естафеті 4х400 м, про що ми розповідали вище, додав бронзову медаль в бігу на 400 м. У фіналі одне коло він подолав за 48,48 секунди. Чемпіонський час, причому рівня майстра спорту міжнародного класу – 45,41 секунди, на фініші показав Олександр Погорілко із Сум. А срібним призером з результатом 47,28 секунди став Микита Барабанов із Запоріжжя.

Аліна Лістунова (на фото нижче), яка змагалася у вертикальних стрибкових дисциплінах, стала бронзовою призеркою турніру в змаганнях з потрійного стрибка. У своїй найкращій спробі вона показала результат 12 м 85 см. Володарці «срібла» Альоні Часс з Дніпропетровщини вона програла 36 см. А чемпіонкою Універсіади-2023 стала представниця Хмельниччини Олександра Чернуха, яка посідаючи перед шостою, заключною спробою третю позицію (12 м 84 см), зуміла мобілізуватися і максимально використала свій останній шанс – стрибок на 13 м 44 см приніс їй омріяне «золото»…

Свою другу нагороду Аліна Лістунова завоювала в секторі для стрибків у довжину. В третій спробі вона, як засвідчив подальший хід змагань, показала свій найкращий результат на звітних змаганнях – 6 м 18 см. У цій самій спробі її на 1 см (!!!) «перестрибнула» киянка Світлана Бойчук. Тож на екваторі фіналу Світлана та Аліна посідали перший і другий рядок протоколу. В підсумку до завершення змагань в боротьбі за титул нічого не змінилося: Бойчук – золота медалістка, Лістунова – срібна…

Приємно відзначити, що на третю, «бронзову» сходинку медального подіуму у цій дисципліні зійшла випускниця нашого Університету Наталія-Вікторія Мороз (Хамула), яка в своїй другій, найкращій для себе спробі показала результат 5 м 95 см.

Другий результат у метанні спису – 63 м 95 см, який в підсумку приніс до скарбнички нашого вишу срібну нагороду, показав студент другого курсу ФФКіС Іван Муха. До завоювання титулу чемпіона і відповідно золотої медалі, яку здобув представник столичного НУФВСУ Євгеній Деулін, йому забракло лише 33 см. Третє місце, яке принесло «бронзу», зі значним відставанням від дуету лідерів посів волиняни Роман Шпік – 56 м 32 см.

Срібною медалісткою Універсіади-2023 стала третьокурсниця ФФКіС Ольга Клуннікова. У змаганнях з бігу на 5000 м вона фінішувала з часом 18 хвилин 28,84 секунди. А володаркою золотої нагороди стала Вікторія Шкурко із Києва з результатом – 16.36,20. На третю, «бронзову» сходинку п’єдесталу пошани піднялася Анна Проданчук з Івано-Франківська, яка показала час – 18.48,81.

Не залишився без нагороди й однокурсник Ольги Клуннікової – Назар Боруцький, який змагався у секторі для стрибків у висоту. Підкоривши планку на висоті 210 см, він разом з Олегом Тикулом із Кіровоградщини в підсумку розділив третє, «бронзове» місце. Чемпіоном у цій дисципліні з результатом 224 см став Владислав Лавський – студент Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені Степана Зеноновича Ґжицького. Додамо, що срібний призер – Роман Петрук з Житомира зупинився на висоті 221 см.

Ще п’ять бронзових нагород до медальної скарбнички Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського принесли минулорічні випускники кафедри легкої атлетики. Зокрема, Анастасія Матвійок (на фото вище – справа) показала третій результат – 170 см – в секторі для стрибків у висоту. Степан Дем’янчук, виборов «бронзу», штовхнувши ядро у своїй четвертій, найкращій спробі на 16 м 26 см. Назарій Чапля фінішував третім у бігу на 5000 м з часом 14 хвилин 46,67. Зазначимо, що цей результат – особистий рекорд Назарія. Підкоривши планку на висоті 4 м 40 см, третє місце у стрибках з жердиною посів Віталій Гаюк. А його тезка – Віталій Римарук – з результатом 43 м 10 см став бронзовим призером змагань з метання диску.

Тож вітаємо усіх студентів та випускників, і не тільки переможців й призерів, а також увесь колектив кафедри легкої атлетики на чолі із завідувачем – доцентом Ярославом Свищем, з успішним виступом і прекрасною організацією й проведенням, а також з відмінним суддівством змагань з легкої атлетики в рамках XVIII літньої Всеукраїнської Універсіади-2023!

Додамо, що результат легкоатлетів нашого Університету на звітному турнірі став найкращим в історії виступів на Всеукраїнських студентських Іграх!

Прокрутити вгору