Збірна України U-21 з футболу за участі Івана Желізка обіграла Францію, вийшла у півфінал молодіжного Євро-2023 і вперше здобула право зіграти на Олімпіаді

У Румунії та Грузії, де триває фінальна частина молодіжного чемпіонату Європи-2023 з футболу серед команд вікової категорії U-21, 1-го та 2-го липня було зіграно усі чотири матчі чвертьфінальної стадії плей-оф. В одному з них збірна України з рахунком 3:1 обіграла однолітків з команди Франції і тим самим вийшла у півфінал Євро-2023 та вперше в історії здобула право виступити на олімпійському турнірі. «Синьо-жовті» будуть серед 16-ти учасників ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор у Парижі-2024. До звитяги «синьо-жовтих» долучився й півзахисник Іван Желізко – магістрант кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Франція (U-21) – Україна (U-21) – 1:3 (1:2)

2 липня. Клуж-Напока. Стадіон «Клуж-Арена». Початок – 22:00. +21°С

Арбітр – Жоау Пінейро (Португалія).

Асистенти: Бруно Жесус, Луціано Майя (обидва – Португалія).

Четвертий арбітр – Мохаммед Аль-Хакім (Швеція).

Відеоасистент арбітра – Тьяго Мартінс (Португалія).

Асистент відеоасистента – Хелдер Мальхейро (Португалія).

ФРАНЦІЯ (U21): Шевальє, Калюлю, Сімакан (Жандре, 72), Люкеба, Нкунку, Ле Фе, Какере, Тюрам (Адлі, 72), Баркола, Гуїрі (Ваї, 72), Шеркі (Калімуєндо, 80).

Запасні: Мельє, Баїч, Ларусі, Баде, Шотар, Діакіте.

Головний тренер – Сільвен Ріполь.

УКРАЇНА (U21): Трубін, Сич, Батагов, Таловєров, Вівчаренко, Бражко, Бондаренко (Желізко, 88), Кащук (Назаренко, 59), Судаков, Мудрик (Брагару, 78), Криськів (Сікан, 59).

Запасні: Нещерет, Фесюн, Сирота, В’юнник, Салюк, Лях, Очеретько.

Головний тренер – Руслан Ротань.

Голи: Шеркі (19) – Судаков (32, з пенальті, 44), Бондаренко (86).

Попередження: Тюрам (58), Нкунку (67) – Криськів (51), Вівчаренко (56), Сікан (62).

Свій третій матч групової стадії фінального турніру чемпіонату Європи-2023 підопічні Руслана Ротаня провели у вівторок, 27-го червня, зігравши внічию з Іспанією з рахунком 2:2. Враховуючи попередні перемоги над збірними Хорватії (2:0) та Румунії (1:0), «синьо-жовті» здобули в підсумку сім очок і посіли у своїй групі друге місце. Згідно із сіткою, наша команда у чвертьфіналі вийшла на переможця квартету -D- збірну Франції. Враховуючи перемоги на цій стадії Іспанії та Англії, українці перед грою гарантували собі участь у стикових матчах за вихід на Олімпіаду-2024 (як потенційно друга найкраща команда серед невдах 1/4 фіналу). Утім, українці мали чудову нагоду пробитися на Ігри-2024 в Парижі напряму – за іронією долі, для цього їм слід було у звітній грі перемагати на «Клуж-Арені» господарів майбутнього олімпійського турніру.

Якщо у грі з Іспанією наш тренерський штаб вдався до ротації, то в поєдинку з Францією повернувся до більш звичного варіанту складу. Із перших хвилин на полі нарешті з’явився Мудрик, а на лаві залишився Сікан. Через дискваліфікацію не міг допомогти нашій команді Ванат.

Перший момент у матчі виник на 6-й хвилині – Трубін виручив після ударів Баркола й Шеркі, які прийшли після втрати м’яча на власній половині. Наші хлопці відповіли кількома хорошими комбінаціями, але без завершення. Ближче до середини першого тайму ініціативою заволоділи французи, які на 19-й хвилині після розпасовки Ле Фе – Баркола – Шеркі відкрили рахунок – 1:0.

Досить швидко українці й самі відправили м’яч у сітку, проте Криськів зробив це з положення «поза грою». Потім у триколірних головою замикав подачу Гуїрі – Трубін зреагував. А на 32-й хвилині на користь нашої збірної спрацював фактор Мудрика, який увірвався до штрафного й заробив пенальті на Калюлю. Судаков 11-метровий реалізував, установивши паритет – 2:2.

На 38-й хвилині французи провели класну атаку, яку ударом із кута штрафного завершив Баркола – нашу команду виручила стійка. Натомість «синьо-жовті» свій шанс використали: після феноменального пасу Мудрика із власної половини поля Судаков реалізував очне побачення з голкіпером суперника. На перерву збірна України пішла з мінімальною перевагою в рахунку – 2:1.

Другий тайм видався багатим на боротьбу, емоції та жовті картки. Проте моменти пішли вже ближче до завершення основного ігрового часу. Зокрема, небезпечно в площину пробив Адлі, а Ваї навіть відправив м’яч у сітку воріт Трубіна, проте після перегляду повтору арбітри скасували гол Франції через офсайд. Українці ж зосередилися на контратаках — і це принесло свої плоди. Спершу Назаренко з класної позиції пробив поруч зі стійкою, проте невдовзі він уже асистував Бондаренку, який розібрався з Люкеба та пробив повз голкіпера. У підсумку збірна України здобула ефектну вікторію над одним із фаворитів – 3:1.

Це означає, що наша команда в найближчу середу, 5-го липня, зіграє в півфіналі молодіжного Євро-2023 з Іспанією. Крім того, українці гарантували собі одну з трьох путівок на ХХХІІІ літню Олімпіаду-2024, які розігрувалися на поточному чемпіонаті. Зазначимо, що наша країна буде представлена на футбольному турнірі Олімпійських ігор уперше! Додамо, що путівки до Парижу здобули також збірні Іспанії та Ізраїлю.

ФУТБОЛ. ЄВРО2023 (U21). ФІНАЛЬНИЙ ТУРНІР. ПЛЕЙОФ

Чвертьфінали

1 липня (субота)

Грузія – Ізраїль – 0:0,
пенальті – 3:4

Іспанія – Швейцарія – 2:1,
овертайм

 

2 липня (неділя)

Англія – Португалія – 1:0

Франція – Україна – 1:3

 

Півфінали

5 липня (середа)

19:00
Ізраїль – Англія
(Батумі)

22:00
Іспанія – Україна
(Бухарест)

 

Фінал

8 липня (субота)
19:00
Батумі

 

Примітка:
час початку матчів – київський

Прокрутити вгору