Христина Погранична – дворазова чемпіонка ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023 змагань з художньої гімнастики

У китайському Ченду, де тривають баталії ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023, сьогодні, 30-го липня, відбулися фінали в окремих вправах. Приємно констатувати, що у всіх чотирьох фіналах змагалася українка Христина Погранична – студентка третього курсу факультету педагогічної освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського. І в двох з них, у вправах з обручем та стрічкою, вихованка доцента кафедри гімнастики (завідувач – доцент Олег Бубела) нашого вишу, заслуженого тренера України, кандидата наук з фізичного виховання і спорту Ірини Рудої виборола золоті медалі.

Перший комплект медалей третього, заключного дня турніру з художньої гімнастики ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023 у китайському Ченду було розіграно в фіналі вправи з обручем. Головними фаворитками на перемогу до початку виходу грацій на поміст фахівці називали золоту і срібну медалісток у багатоборстві – угорку Фанні Пігніцкі та українку Христину Пограничну відповідно, які в цій вправі мали найвищі оцінки в фіналі багатоборства.

Однак прогнози спеціалістів в реаліях життя здійснилися лише на половину. Адже Фанні Пігніцкі при виконанні комбінації припустилася низки серйозних помилок і отримала від суддів тільки 29,050 бала – лише сьомий результат. Натомість Христина Погранична виконала усі елементи своєї програми, як завжди дуже складної, майже без помарок. Тож служителі Феміди оцінили її виступ найвищою оцінкою – 32,200 бала.

 

ПІДСУМКОВИЙ ПРОТОКОЛ ФІНАЛУ ВПРАВИ З ОБРУЧЕМ

 

Зазначимо, що тим самим Христина не тільки завоювала свій перший титул чемпіонки Всесвітньої літньої Універсіади, а й першою серед українських атлетів принесла «золото» на звітному планетарному студентському форумі в Піднебесній до «синьо-жовтої» медальної скарбнички.

Додамо, що Погранична (на фото нижче) виявилася єдиною гімнасткою, яка в фіналі вправи з обручем отримала від суддів оцінку вище 32 балів. Срібною призеркою стала представниця Азербайджану Зохра Агхамірова, яка поступилася новоспеченій чемпіонці 0,400 бала. А трійку призерів доповнила Ельжана Танієва з Казахстану. Бронзову нагороду їй приніс виступ, який бригада арбітрів оцінила у 31,300 бала.

Цікаво, що ці самі три грації стояли на п’єдесталі пошани й на церемонії нагородження чемпіонки та призерок по завершенні фіналу вправ зі стрічкою – на думку майже усіх фахівців, найбільш підступного предмету на змаганнях з художньої гімнастики будь-якого рівня. До речі, під час турніру в багатоборстві Христина Погранична найбільше помилок припустилася саме при виконанні вправи зі стрічкою. І після того, як на табло загорілася її оцінка (28,400), навіть з’явилися певні сумніви, чи вдасться їй зберегти місце у трійці призерів. Однак її суперниці також не були безгрішними…

Сьогодні підопічна Ірини Рудої зі стрічкою впоралася значно краще. Це не могли не відзначити в своїх оцінках й служителі Феміди. Як наслідок, Христина Погранична отримала найвищі бали – 29,300. Так само, як і в фіналі вправи з обручем, головними суперницями українки виявилися азербайджанка Зохра Агхамірова та казашка Ельжана Танієва. Їхні виступи судді оцінили однаково – в 29,150. Однак за додатковими показниками цього разу срібною призеркою стала Ельжана, а Зохрі дісталася «бронза» (на фото нижче).

 

ПІДСУМКОВИЙ ПРОТОКОЛ ФІНАЛУ ВПРАВИ ЗІ СТРІЧКОЮ

 

Змагалася Христина Погранична сьогодні і в ще двох фіналах – у вправах з м’ячем та з булавами. Однак в обох пробитися на медальний подіум їй не судилося. Комбінацію з м’ячем українки судді оцінили в 31,350 бала. У підсумку вона розділила четверте місце з китаянкою Хайлін Лі. А чемпіонкою ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023 стала угорка Фанні Пігніцкі, яка за свій виступ з м’ячем від арбітрів отримала дуже високі бали – 32,650. Свою другу срібну, а загалом третю нагороду виборола Ельжана Танієва з Казахстану, яка програла переможниці 0,900 бала. А бронзову медаль, з оцінкою 31,550 бала, здобула Тетяна Воложаніна з Болгарії.

 

ПІДСУМКОВИЙ ПРОТОКОЛ ФІНАЛУ ВПРАВИ З М’ЯЧЕМ

 

Втім, болгарка однією «бронзою» не задовільнилася і зуміла зійти на «золотий» щабель медального подіуму на церемонії нагородження по завершенні заключного фіналу – виконання вправи з булавами. Оцінка від суддів – 30,850 бала – принесла Тетяні Воложаніній омріяний титул чемпіонки Ченду-2023. Срібною призеркою, вдруге цього дня, стала грація з Азербайджану Зохра Агхамірова. Вона також отримала за виступ від арбітрів 30,850 бала, але поступилася переможниці за додатковими показниками. Тим самим Зохра втратила нагоду зібрати повний комплект медалей ХХХІ Всесвітньої літньої Універсіади-2023. Адже раніше вона вже мала «срібло» та «бронзу» (за вправи з обручем та стрічкою відповідно)… А трійку призерів, з оцінкою 30,800 бала, доповнила японка Рейна Матусака. Додамо, що для грації з Країни, де сходить Сонце це друга «бронза». Нагадаємо, у неділю, вона набрала третю суму балів і в багатоборстві. Що ж до Христини Пограничної, то вона отримала за свій виступ від суддів 30,350 бала – шосте місце.

 

ПІДСУМКОВИЙ ПРОТОКОЛ ФІНАЛУ ВПРАВИ З БУЛАВАМИ

 

Не залишилися сьогодні без медалей українські грації і в фіналах групових вправ. Виступ у вправі з п’ятьма обручами нашої команди бригада арбітрів оцінила в 27,800 бала – третій результат. А чемпіонками стали господарки Універсіади, гімнастки з Піднебесної – 30,900 бала. Срібний комплект вибороли японки – 28,500.

Додамо, що на «бронзовий» щабель медального подіуму у складі збірної України зійшли Анастасія Пташник і Марта Борис – третьокурсниці кафедри гімнастики Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, три студентки столичного Національного університету фізичного виховання і спорту України – Ніколь Красюк, Дар’я Щербакова, Діана Довганюк, а також Дарія Іваник, яка навчається в Львівському національному університеті імені Івана Франка. А готували «синьо-жовту» команду до світового форуму в Ченду-2023 Ірина Руда та випускниця нашого вишу Христина Родевич.

Тож у підсумку команда з художньої гімнастики зробила вагомий внесок у загальний виступ України на ХХХІ Всесвітній літній Універсіаді-2023 в Ченду – два «золота», два «срібла» та одна «бронза». І усі п’ять медалей були завойовані за безпосередньої участі грацій Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Прокрутити вгору