Завтра в НУ «Львівська політехніка» професор Андрій Сова прочитає лекцію з нагоди 150-річчя від народження Івана Боберського

У п’ятницю, 18-го серпня, в читальній залі Науково-технічної бібліотеки Національного університету «Львівська політехніка» (вул. Професорська, 1) Андрій Сова – доктор історичних наук, професор, доцент кафедри олімпійської освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – прочитає лекцію «Іван Боберський: життєвий шлях через призму світлин». Початок заходу – о 16:30.

Подія організована в рамках П’ятих Львівський Фото Фестин Українським Фотографічним Товариством (УФОТО) у співпраці з Львівським Фотомузеєм та Науково-технічною бібліотекою Національного університету «Львівська політехніка».

Не зважаючи на появу низки праць про Івана Боберського, малодослідженими залишаються фотографії, які ілюструють його життєпис. У лекції вперше комплексно використано та проаналізовано фотоматеріали, що зберігаються в українських і закордонних архівах, музеях, бібліотеках, приватних колекціях і збірках або опубліковані в окремих періодичних виданнях та спогадах.

Значна частина світлин не опубліковані та очікують належного вивчення й ідентифікації. Світлини дають змогу розкрити світ Івана Боберського, відтворити в уяві його життя, фокусуючи увагу на фотографіях, які висвітлюють студентські роки; педагогічну діяльність, як учителя, професора; керівника, натхненника та члена низки громадських організацій («Сокіл-Батько», Наукове товариство імені Тараса Шевченка, «Український спортовий кружок», «Учительська громада», «Дівочий спортовий кружок», «Пласт», СТ «Україна», «Змаговий союз» та інші); організатора спортивних змагань та низки заходів національної ваги (І Краєвий здвиг 1911 р., Шевченківський здвиг 1914 р.); члена і скарбника Української бойової управи легіону Українських січових стрільців, члена Головної української ради та Загальної української ради, референта «Письменничого відділу» Державного секретаріату військових справ Західно-Української Народної Республіки, повноважного представника ЗУНР у США та Канаді.

Віднайдення та представлення унікальних фотографій та підписів до них дало можливість не тільки доповнили життєпис Івана Боберського, а й пролити світло на перебіг суспільно-політичних подій того часу.

Лекція підготовлена з нагоди 150-ліття від народження Івана Боберського.

Запрошуються усі бажаючі!

Прокрутити вгору