Аліна Лістунова на міжнародній зустрічі з легкої атлетики у Кракові виграла змагання в стрибках у довжині

У польському Кракові відбулася міжнародна матчева зустріч з легкої атлетики молодіжних збірних вікової категорії U-23 Чехії, України, Угорщини і Польщі. У складі української команди спортивну честь синьо-жовтого прапора на звітних змаганнях захищали й двоє студентів кафедри легкої атлетики (завідувач – доцент Володимир Конестяпін) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Аліна Лістунова та Максим Караїм.

21-річна студентка четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту Аліна Лістунова (на фото вище) змагалася в секторі для стрибків у довжину. Вже в першій спробі вона показала результат 6 м 08 см – як засвідчив подальший розвиток подій, цього було достатньо, аби посісти перше місце. Однак підопічна Оксани Хом’як, яка диплом про вищу освіту здобула в стінах ЛДУФК імені Івана Боберського, в кожній своїй спробі намагалася показати максимум. В підсумку найкращим у Аліни виявився п’ятий стрибок – на 6 м 12 см. Срібну призерку, представницю Польщі Анну Матушевіч вона випередила на 7 см.

Трійку призерів доповнила ще одна атлетка команди господарів змагань Роксана Єдращак, яка в боротьбі за «срібло» програла своїй співвітчизниці Анні Матушевіч лише 1 см, але при цьому на 15 см «перестрибнула» Даніелу Вольну з Чехії, яка посіла четвертий рядок у підсумковому протоколі. П’яте місце в ще однієї чеської стрибунки Терези Влкової – 5 м 53 см, а ТОП-6 з результатом 5 м 40 см замкнула Ліля Барта з Угорщини.

Зазначимо, що перемога у Кракові – це другий поспіль успішний виступ для чинної чемпіонки України серед молоді Аліни Лістунової на міжнародних змаганнях в поточному літньому сезоні. Менше двох тижнів тому, а саме 13-го липня, у чеському місті Нове Мєсто, відбулись міжнародні змагання «Бронзової серії» з легкої атлетики в межах Світового туру. В секторі для стрибків у довжину в змаганнях серед жінок, де за нагороди вели боротьбу 12 легкоатлеток з восьми країн, вона посіла друге місце. Срібну нагороду Аліні приніс стрибок у шостій, заключній спробі, в якій вона показала результат 6 м 28 см.

Дуже близьким до завоювання нагороди у Кракові, в бігу на 1500 метрів серед чоловіків, був ще один студент четвертого курсу факультету фізичної культури і спорту нашого університету – 22-річний Максим Караїм (на фото нижче), який нещодавно, а саме 13-го липня, на Кубку України, що відбувся на стадіоні навчально-спортивної бази «Скіф» ЛДУФК імені Івана Боберського, посів друге місце, при цьому вперше виконавши норматив майстра спорту.

Забіг на 1500 метрів у Кракові видався не надто швидким – бігуни зосередилися головним чином на тактичній боротьбі. В підсумку, відірвавшись від суперників на останньому колі, з результатом 3 хвилини 46,55 секунди достатньо впевнено переміг Ніко Бокетта з Чехії, який і став володарем золотої медалі. Натомість за дві інші нагороди, срібну та бронзову, відчайдушну боротьбу до останніх метрів дистанції вели троє атлетів – поляки Мацей Мегір і Міхал Пятек та Максим Караїм.

На жаль, третім «зайвим» у боротьбі за місце на медальному подіумі, зупинивши секундомір на позначці 3 хвилини 50,85 секунди, виявився українець. На фініші бронзовому призеру Міхалу Пятеку він програв 0,92 секунди. А Міхал, в свою чергу, від володаря «срібла» Мацея Мегіра, який показав результат 3 хвилини 49,13 секунди, відстав на 0,80 секунди. Додамо, що ТОП-5 замкнув чех Домінік Вебр – 3 хвилини 53,25 секунди.

У командному заліку переможцем звітної міжнародної матчевої зустрічі з легкої атлетики молодіжних збірних вікової категорії U-23 Чехії, України, Угорщини і Польщі в Кракові стали господарі змагань. «Біло-червоні» набрали 482 очки. На другому місці збірна Чехії – 388 пунктів. Третьою стала українська команда – 289 залікових балів. На четвертому місці збірна Угорщини – 144 очки.

Додамо, що в індивідуальному заліку українські легкоатлети (на фото нижче) виграли по вісім золотих і срібних та десять бронзових медалей. При цьому ще й відзначилися одразу трьома переможними «дублями». Зокрема, Діана Гончаренко (11,67 секунди) і Анісія Лочман (11,96 секунди) посіли перші два місця в бігу на 100 метрів. Дмитро Багінський (14,18 секунди) і Назар Степанов (14,23 секунди) фінішували першим і другим відповідно у бігу на 110 метрів з бар’єрами. Микола Рущак (40 хвилин 26,78 секунди) та Єгор Шелест (42:06.58) оформили «дубль» зі спортивної ходьби на 10000 метрів. При цьому час, показаний Шелестом, також став його особистим рекордом.

У змаганнях жінок, окрім студентки нашого університету Аліни Лістунової, знову поза конкуренцією у спортивній ходьбі на 10000 метрів була Валерія Шоломіцька. Нагадаємо, нещодавно учениця Олени Борисюк показала другий результат в історії України серед молоді. Зараз же вона виграла більш ніж з двохвилинним відривом від найближчої суперниці – 45 хвилин 56,98 секунди. Не мав собі рівних і Олександр Онуфрієв. Він з першої спроби подолав 5 м 40 см у секторі для стрибків з жердиною і переміг з цим результатом.

Дві медалі збірна України здобула у змаганнях з потрійного стрибка серед жінок. Вікторія Баранівська виграла «золото» (13 м 79 см), а Олександра Чернуха стала володаркою «бронзи» (12 м 81 см). Такий же доробок у стрибунів в довжину: Данило Дубина – перший (7 м 69 см), а Андрій Махаринський – третій (7 м 18 см).

Андрій Атаманюк, який неодноразово радував уболівальників чудовими результатами з кросу, чудово почувається і на доріжці. З часом 14 хвилин 30,76 секунди він був другим з бігу на 5000 метрів. «Срібло» також у Євгенія Деуліна з метання списа (68 м 07 см). На дистанції 100 метрів Ілля Попов фінішував другим з особистим рекордом (10,60 секунди). Другими також стали чоловіча естафетна команда 4х100 метрів у складі Владислава Ємця, Іллі Попова, Дмитра Янчика й Давида Кулаковського (40,44 секунди) й жіноча естафетна команда 4х400 метрів у складі Анни Орлової, Світлани Жульжик, Ярослави Ялисоветської й Тетяни Харащук (3 хвилини 42,17 секунди).

Світлана Жульжик також виграла особисту «бронзу» з бігу на 800 метрів (2 хвилини 04,99 секунди). Третьою з бігу на 400 метрів стала й Анна Орлова (54,48 секунди). Андрій Шкабара став бронзовим призером з потрійного стрибка (15 м 50 см), а Ярослава Ялисоветська фінішувала третьою з бігу на 400 метрів з бар’єрами (58,89 секунди). Марія Ларіна виграла «бронзу» зі штовхання ядра (13 м 84 см). А Дар’я Козачок у секторі для метання диска також завоювала бронзову медаль (45 м 04 см).

Ще дві «бронзи» – у жіночої естафетної команди у складі Тетяни Харащук, Діани Гончаренко, Анісії Лочман і Євгенії Близнецової (46,23 секунди) та в чоловічої естафетної команди 4х400 метрів у складі Дмитра Гончара, Ростислава Голубовича, Владислава Хоменського й Василя Войтюка (3 хвилини 16,03 секунди).

З усіма результатами міжнародної матчевої зустрічі з легкої атлетики
молодіжних збірних вікової категорії U-23 Чехії, України, Угорщини і Польщі у Кракові можна ознайомитися
ЗА ПОСИЛАННЯМ

Прокрутити вгору