Аліна Мельник допомогла збірній України з художньої гімнастики пройти до фіналу Олімпіади-2024 у групових вправах

У Парижі, де добігають до свого завершення ХХХІІІ літні Олімпійські ігри-2024, напередодні, 9-го серпня, на змаганнях з художньої гімнастики відбулася кваліфікація у групових вправах. Серед 14-ти команд, які визначали вісімку фіналістів, була й збірна України. Спортивну честь синьо-жовтого прапора на олімпійському турнірі в столиці Франції боронить квінтет у складі Діани Баєвої, Валерії Перемети, Кіри Ширикіної, Марії Височанської та Аліни Мельник – студентки другого курсу факультету педагогічної освіти Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, особистим наставником якої є заслужений тренер України Ірина Руда – доцент кафедри гімнастики нашого університету.

Відбіркова стадія змагань з художньої гімнастики за програмою ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі, в якій брали участь 14 збірних, складалася з двох етапів: у стартовій ротації гімнастки виконували вправу з п’ятьма обручами, а перш ніж остаточно сформувати вісімку фіналісток, у вправі з трьома стрічками та двома м’ячами.

Зазначимо, що після попередньої Олімпіади в столиці Японії Токіо-2020, одну заміну у складі на турнір в Парижі-2024 провели бронзові призерки з Італії. Натомість повністю п’ятірка змінилася в чинних чемпіонок болгарок, що в нинішньому складі вигравали багатоборство останнього топ-турніру перед ХХХІІІ літніми Олімпійськими іграми – «золото» травневого чемпіонату Європи-2024.

За виступ у першій частині відбору до фіналу – вправах з п’ятьма обручами – збірна України отримала 35,450 бала, виконавши програму складністю 20,900 бала, та посідала шосте місце проміжного заліку.

Очолили турнірну таблицю команди Італії – єдині, хто мали програму на понад 22 бали складності, а також Болгарії з доробком у 38,200 та 37,700 бала відповідно. Проміжну трійку довершували господарки Олімпіади-2024 француженки, в яких була оцінка – 36,600.

Виступивши третіми у вправі з трьома стрічками та двома м’ячами, українки отримали 33,500 бала і посіли перше місце в заліку цієї дисципліни багатоборства. Достроково кваліфікуватися до фіналу «синьо-жовтим» вдалося після восьмого виступу збірної Бразилії. Із загальним доробком 68,950 бала українки гарантували місце у ТОП-8 і тепер розігруватимуть нагороди у фіналі, що відбудеться сьогодні, 10-го серпня. Початок – о 15:00 за київським часом.

Покращити 33,500 бала українок у другій вправі фіналу не вдалося жодній з інших 13-ти збірних команд. А кваліфікацію «синьо-жовті» завершили на третій сходинці – позаду лише збірних Болгарії (70,400) та Італії (69,350).

УЧАСНИКИ ОЛІМПІЙСЬКОГО ФІНАЛУ ПАРИЖУ2024
У ГРУПОВИХ ВПРАВАХ ЗМАГАНЬ З ХУДОЖНЬОЇ ГІМНАСТИКИ

  • Болгарія – 70,400 бала
  • Італія – 69,350
  • Україна – 68,950
  • Франція – 68,800
  • Китай – 67,900
  • Ізраїль – 67,150
  • Узбекистан – 64,000
  • Азербайджан – 62,000

Запасні – Бразилія (60,900) та Іспанія (60,400).

 

По завершенні кваліфікації, Аліна Мельник у розмові з журналістами зазначила, що для команди важливо відчувати єдність, особливо під час війни. А в нинішньому складі українська група виступає лише з квітня поточного року, однак гімнастки кажуть, що вже встигли зблизитися.

«Дуже важливо, щоб склад команди не змінювався, – вважає Аліна Мельник. – Цього разу ми довший час були однією командою. Звичайно, на початку ти не відчуваєш цього, але з кожним стартом ми ставали все ближче й ближче – і за останні два місяці стали настільки близькими, що одне одного підтримуємо майже постійно. Тільки завдяки тому, що ми тримаємося нашою п’ятіркою, ми витримуємо все те, що відбувається. Важко те, що в Києві та інших містах нашої країни бувають обстріли. Дякуючи нашій дружній команді, ми йдемо до нашої цілі».

Прокрутити вгору