Анастасія Осняч-Шустова – срібна призерка чемпіонату Європи-2024 з вільної боротьби. Юлія Ткач – володарка «бронзи»

На чемпіонаті Європи-2024 з спортивної боротьби, який триває в столиці Румунії Бухаресті, напередодні, 16-го лютого, завершився турнір з вільної боротьби серед жінок. У складі української команди змагалися на континентальному форумі й дві випускниці кафедри атлетичних видів спорту (завідувач – доцент Федір Загура) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – Анастасія Осняч-Шустова та Юлія Ткач, які повертаються додому із срібною і бронзовою медалями відповідно.

Майстер спорту міжнародного класу Анастасія Осняч-Шустова на Євро-2024 захищала спортивну честь синьо-жовтого прапора у найважчій для жінок ваговій категорії – до 76 кг, де в стартовому листі були імена 14-ти борчинь. Зазначимо, що 27-річна уродженка Луганської області не вперше змагалася на континентальному форумі, однак раніше жодного разу не піднімалася на медальний подіум – найвищим її досягненням було п’яте місце. Цього ж разу випускниця факультету фізичної культури і спорту нашого закладу вищої освіти стала срібною призеркою.

Свій шлях до «срібла» Анастасія розпочала з 1/8 фіналу впевненою перемогою над Френсі Редельт з Німеччини. Підсумкові цифри на табло – 10:1 – якнайкраще характеризують те, що відбувалося на килимі впродовж шести хвилин сутички. Для дострокової чистої технічної перемоги українці забракло лише одного балу.

Ще більш вагомою була перевага Осняч-Шустової у чвертьфіналі, де її суперницею була Каміла Гаукайте з Литви. Настя одразу пішла вперед і повела в рахунку – 2:0. Та на цьому вона не заспокоїлася і вже на 53-й секунді поклала балтійку на туше – чиста перемога. Майже аналогічним був і сценарій півфінальної сутички українки з італійкою Енрікою Ріналді. Різниця лише в тому, що для дострокової перемоги на туше Овсяч-Шустовій знадобилося рівно на одну хвилину більше часу. А коли Енріка опинилася на лопатках, рахунок був 3:0 на користь Насті.

У фіналі на Осняч-Шустову чекала головна фаворитка змагань Ясемін Адар Йїгіт з Туреччини – бронзова призерка ХХХІІ Літніх Олімпійських ігор Токіо-2020, дворазова чемпіонка світу та шестиразова і чинна чемпіонка Європи. Ясемін повністю виправдала прогнози фахівців і на звітному континентальному форумі в Бухаресті. На шляху до фіналу вона почергово перемогла болгарку Ванесу Стоянову (10:0 за 1 хвилину 47 секунд), Пауліну-Деніз Лекарпентьє (7:3) та угорку Бернадетту Надь (туше на 2 хвилині 10 секунді за рахунку 4:0).

На жаль, Анастасія Осняч-Шустова зупинити переможну ходу головного фаворита на титул також не змогла. Фінал пройшов за повної переваги Ясемін Адар Йїгіт, яка в підсумку здобула дострокову технічну перемогу. Коли минуло рівно п’ять хвилин сутички, туркеня довела рахунок до 12:1 на свою користь і суддя зупинив боротьбу – чиста технічна перемога.

Тож Ясемін Адар Йїгіт в черговий, уже сьомий раз стала чемпіонкою Європи. Анастасія Осняч-Шустова здобула свою першу, срібну нагороду континентального форуму. А третій щабель Євро-2024 розділили італійка Енріка Ріналді та угорка Бернадетта Надь, які в двох «бронзових» фіналах здолали супротив відповідно литовки Каміли Гаукайте (5:2) і француженки Пауліни-Деніз Лекарпентьє (8:3).

Заслужений майстер спорту Юлія Ткач змагалася на Євро-2024 у ваговій категорії до 62 кг, в якій за нагороди вели боротьбу 16 спортсменок. Початок для триразової чемпіонки Європи (2011, 2012, 2020) та золотої медалістки ІІ Європейських ігор-2019 видався напрочуд вдалим. В 1/8 фіналу вона здобула технічну перемогу з рахунком 11:0 над туркенею Ебру Дагбасі. Однак у чвертьфіналі досвідчена 34-річна українка не встояла під тиском атак Луїзи-Хельги-Герди Німеш з Німеччини, зазнавши поразки – 1:7. Втім, завдяки виходу німкені до «золотого» фіналу, Юлія Ткач пробилась у втішні сутички за «бронзу».

Своїм шансом стати призеркою Євро-2024 34-річна уродженка Ковеля Волинської області скористалася на всі сто відсотків. За путівку в один з двох «бронзових» фіналів Юлія впевнено здолала супротив борчині з Польщі Александри Вольчинської. Заробивши на старті сутички два бали, українка вже на 85-й секунді поклала суперницю на туше – чиста перемога.

А в безпосередній боротьбі за місце на третій сходинці медального подіуму опоненткою Ткач була Йоханна Ліндборг зі Швеції. Сутичка розпочалася дещо нервово і в одному з епізодів українка пропустила контратаку скандинавки – 0:2. Втім, ще до перерви Юля зуміла не тільки вирівняти становище, а й повела в рахунку з перевагою у чотири бали – 6:2. А на початку другого періоду збільшила різницю до шести пунктів – 8:2. Втім, Ліндборг не мала наміру передчасно здаватися титулованій українці і зуміла наприкінці протистояння наблизитися на відстань двох балів – 8:6. Однак Ткач не втратила контроль над ситуацією і завдяки, перш за все грамотним діям в обороні, втримала переможний рахунок і тим самим здобула свою четверту континентальну «бронзу» в кар’єрі. А чемпіонкою Європи-2024 стала норвежка Грейс-Якоб Буллен, яка в фіналі у напруженій боротьбі з рахунком 4:3 перемогла кривдницю Юлії – німкеню Луїзу-Хельгу-Герду Німеш.

Додамо, що загалом жіноча збірна України на чемпіонаті Європи-2024 в Бухаресті здобула шість медалей. Єдине «золото» у ваговій категорії до 65 кг виборола бронзова медалістка Олімпіади-2020 в Токіо Ірина Коляденко у ваговій категорії до 65 кг. Зазначимо, що своє третє континентальне «золото» вона завоювала, не віддавши суперницям за чотири сутички жодного балу! Срібні нагороди, окрім Анастасії Осняч-Шустової (до 76 кг), завоювали Аліна Філіпович (до 59 кг) та Тетяна Сова-Ріжко (68 кг), а до «бронзи» Юлії Ткач (до 62 кг) медаль аналогічного ґатунку додала Соломія Винник (до 57 кг).

Гарний медальний «врожай» дозволив жіночій збірній України в черговий раз виграти командний залік чемпіонату Європи. В активі «синьо-жовтої» дружини 147 очок. Збірну Туреччини, яка посіла друге місце, українки випередили на п’ять пунктів. На третій позиції господарки континентального форуму – румунські борчині, які набрали 101 очко.

З усіма результатами чемпіонату Європи-2024 з видів спортивної боротьби в столиці Румунії Бухаресті можна ознайомитися за посиланням.

 

Прокрутити вгору