Андрій Мандзій здобув «бронзу» на четвертому етапі Кубку націй-2023/2024 із санного спорту в Інсбруці

На льодовій трасі Olympia-Eiskanal в австрійському Інсбруці напередодні, 12-го січня, відбувся черговий, четвертий за ліком етап Кубка націй з санного спорту сезону-2023/2024. У змаганнях на одномісних санях серед мужчин бронзовим призером став українець Андрій Мандзій – випускник кафедри зимових видів спорту (завідувач – доцент Орест Стефанишин) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського.

Звітний етап в австрійському Інсбруці – столиці зимових Олімпійських ігор 1964 і 1976 років – четвертий у нинішньому сезоні Кубка націй. Збірна України, яку на посаді головного тренера очолює Тарас Гарцула – ще один випускник нашого закладу вищої освіти, була представлена в трьох дисциплінах: чоловічих турнірах на одномісних і двомісних санах та жіночих – на одномісних.

Лідер «синьо-жовтої» дружини Андрій Мандзій (учасник трьох зимових Олімпіад – 2014, 2018, 2022) в чоловічому одиночному турнірі подолав дистанцію за 50,326 секунди. У підсумковому протоколі цей результат дозволив українцю посісти третє місце і, відповідно, стати бронзовим призером. При цьому переможцеві етапу, словаку Йозефу Нінісу (на фото нижче – по центру), він програв менше однієї секунди – 0,071. Трійку призерів доповнив Гінтс Берзіньш з Латвії (на фото нижче – крайній зліва), який пройшов трасу за 50,278 секунди.

Зазначимо, що для 35-річного спортсмена з Кременця (на фото нижче – крайній справа) це другий поспіль п’єдестал на етапах Кубка націй. Нагадаємо, тиждень тому він виборов «срібло» у Вінтерберзі (Німеччина), який приймав третій етап. Цікаво, що тоді бронзовим призером став вище згаданий латиш Гінтс Берзіньш, з яким цього разу Мандзій помінявся місцями.

Цей результат дозволить Андрію Мандзію цього вікенду продовжити свої виступи в Інсбруці на змаганнях четвертого етапу Кубка світу-2023/2024, під час якого на льодовій трасі Olympia-Eiskanal також будуть розіграні медалі 55-го чемпіонату Європи-2024. Окрім нього, кваліфікацію подолали ще два представники України – львів’яни Антон Дукач та Данило Марціновський, які посіли у Кубку націй шосте та вісімнадцяте місця відповідно. Зазначимо, що 28-річний Дукач втретє у сезоні пройшов у ТОП-6 поточного Кубка націй. Також в його доробку цього сезону вже є «бронза» другого етапу в канадському Вістлері. А 19-річний Марціновський повторив власний результат (18-е місце) попереднього етапу в німецькому Вінтерберзі та останнім з учасників звітного етапу пройшов на змагання четвертого етапу Кубка світу і Євро-2024 в Інсбруці.

Додамо, що в інших видах звітних змагань восьме місце у чоловічих змаганнях на двомісних санах посів український тандем у складі Ігоря Гоя (Львів) / Назарія Качмара (Кременець). Для «синьо-жовтого» дуету це повторення другого топ-результату в сезоні після шостої позиції на першому етапі в американському Лейк-Плесіді – столиці зимових Олімпійських ігор 1960 і 1980 років.

Найкращою на одномісних санях серед жінок стала львів’янка Анна Шкрет — 19-й результат. Поза ТОП-20 фінішували випускниця нашого закладу вищої освіти Олена Стецків та Юліанна Туницька з Кременця, які посіли 22-е і 25-е місця відповідно і тим самим залишилися поза списком учасниць четвертого етапу Кубка світу-2023/2024 та Євро-2024.

Прокрутити вгору