Анна Петрик та її партнерки по збірній України з футболу отримали суперниць по відбірному турніру на Євро-2025

Жіноча національна збірна України з футболу, в складі якої на позиції центрального півзахисника грає Анна Петрик – випускниця кафедри футболу (завідувач – доцент Ігор Лапичак) Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, яка на клубному рівні грає за полтавську «Ворсклу», дізналася суперниць та календар матчів кваліфікаційного етапу чемпіонату Європи 2025 року.

Кваліфікаційний етап Чемпіонату Європи-2025 з футболу серед жінок у новому форматі триватиме з квітня до грудня поточного року й вирішуватиме, які 15 команд приєднаються до збірної Швейцарії – господарки фінальної частини континентального форуму.

У швейцарському Ньйоні відбулося жеребкування для ліг А, В і С. Остаточне розташування команд у лігах визначилося після стикових матчів Ліги націй-2023/2024, які відбулися в лютому поточного року. Нагадаємо, збірна України змагалася в плей-оф із Болгарією. «Синьо-жовті» двічі обіграли суперниць (4:0, 3:0) і подовжили прописку в дивізіоні В.

Згідно з рейтингом у жіночій Лізі націй українки під час жеребкування перебували в третьому кошику. Підопічні Володимира Пятенка потрапили до групи В4, де протистоятимуть збірним Вельсу, Хорватії та Косово.

Головний тренер жіночої збірної України Володимир Пятенко в коментарі офіційному сайту УАФ поділився своїми враженнями від результатів жеребкування: «Українки потрапили в приблизно рівну за складом учасниць групу. Тому когось важко назвати фаворитом. Ті ж хорватки претендували на вихід до Ліги А, проте двічі розгромно програли норвежкам. Футболістки з Косово підвищилися в класі з Ліги С, випередивши болгарок, але саме цю збірну зовсім недавно двічі впевнено обіграли мої підопічні. Що ж до футболісток Уельсу, то вони вибули з Ліги А, але ціла група гравчинь задіяна в престижному чемпіонаті Англії… І хоча детальне вивчення сильних і слабких місць конкуренток ще попереду, проте вже зараз можу сказати, що українки будуть налаштовані завоювати право виступати у фінальній частині Євро-2025. Оскільки два перші тури відбудуться вже на початку квітня, то плануємо зібратися для підготовки наприкінці березня».

РЕЗУЛЬТАТИ ЖЕРЕБКУВАННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ЖІНОЧОГО ЄВРО2025

Ліга А

Група А1: Нідерланди, Італія, Норвегія, Фінляндія.

Група А2: Іспанія, Данія, Бельгія, Чехія.

Група А3: Франція, Англія, Швеція, Ірландія.

Група А4: Німеччина, Австрія, Ісландія, Польща.

 

Ліга В

Група В1: Швейцарія, Угорщина, Туреччина, Азербайджан.

Група В2: Шотландія, Сербія, Словаччина, Ізраїль.

Група В3: Португалія, Боснія і Герцеговина, Північна Ірландія, Мальта.

Група В4: Вельс, Хорватія, Україна, Косово.

 

Ліга С

Група С1: білорусь, Литва, Кіпр, Грузія.

Група С2: Словенія, Латвія, Північна Македонія, Молдова.

Група С3: Греція, Чорногорія, Андорра, Фарерські о-ви.

Група С4: Румунія, Болгарія, Казахстан, Вірменія.

Група С5: Албанія, Естонія, Люксембург.

РОЗПОДІЛ ПУТІВОК НА ЄВРО2025

Розподіл путівок на Євро-2025 відбуватиметься за підсумками наступного лігового циклу. Команди виступлять у групах по чотири або три команди (Ліга С). До фінального турніру відразу потраплять вісім найкращих команд у Лізі A (перші й другі місця). Там вони складуть компанію країні-організатору, Швейцарії.

Сім перепусток, що залишилися, буде розіграно у двох раундах плей-оф. У першому раунді в одному шляху команди, які посядуть третє та четверте місця в Лізі А, зіграють із переможцями груп та трьома найкращими командами, які посядуть другі місця в Лізі С. Вісім переможців проходять до другого раунду.

В іншому шляху чотири переможці груп і два найкращі колективи, які посядуть другі місця в Лізі B, зіграють проти решти двох команд, які посядуть другі місця, і чотирьох команд, які посядуть треті місця в Лізі B. Шість переможців виходять до другого раунду.

У другому раунді плей-оф 14 збірних безпосередньо розіграють сім путівок до фінального турніру Євро-2025, де загалом мають виступити 16 учасників.

Шляхи команд у стикових матчах за необхідності будуть скориговані з урахуванням виступів збірної Швейцарії, яка зіграє в Лізі В, але на Євро-2025 буде представлена як країна-господар.

Якщо Швейцарія посяде першу, другу чи третю сходинку у своїй групі Ліги В, то в плей-оф виступить найкраща четверта команда із цього дивізіону.

 

ПІДВИЩЕННЯ Й ПОНИЖЕННЯ В КЛАСІ

Паралельно команди також боротимуться за позиції в наступній Лізі націй, яка розпочинає цикл 2025–2027 років:

• переможці, володарі других та третіх місць у групах Ліги А залишаться в Лізі А;

• володарі других місць та три найкращі володарі третіх місць у групах Ліги В залишаться в Лізі В;

• володарі других, третіх та четвертих місць у групах Ліги С залишаться в Лізі С;

• переможці груп у лігах В та С перейдуть у вищий дивізіон;

• володарі четвертих місць у групах ліг А та В, а також найгірший володар третього місця в Лізі В опустяться в нижчий дивізіон.

КАЛЕНДАР ЄВРО2025 СЕРЕД ЖІНОЧИХ КОМАНД

Матчі 1–2 турів
3–9 квітня 2024 року

Матчі 3–4 турів
29 травня – 4 червня 2024 року

Матчі 5–6 турів
10–16 липня 2024 року

 

Жеребкування плей-оф
19 липня 2024 року

1 раунд плей-оф (2 матчі)
23–29 жовтня 2024 року

2 раунд плей-оф (2 матчі)
27 листопада – 3 грудня 2024 року

 

Жеребкування фінального турніру
16 грудня 2024 року

Фінальний турнір
2–27 липня 2025 року (Швейцарія)

 

КАЛЕНДАР МАТЧІВ ЗБІРНОЇ УКРАЇНИ У ВІДБОРІ НА ЄВРО2025

5 квітня
Україна – Косово

9 квітня
Хорватія – Україна

31 травня
Вельс – Україна

4 червня
Україна – Вельс

12 липня
Косово – Україна

16 липня
Україна – Хорватія

Прокрутити вгору