Аннамарі Данча та Юлія Джима отримають стипендії за програмою Олімпійської солідарності МОК

У Києві, в Олімпійському домі комісія «Олімпійські федерації та суб’єкти олімпійського руху» Національного олімпійського комітету України напередодні, 19-го вересня поточного року, затвердила список спортсменів, які отримають стипендії за програмою Олімпійської солідарності Міжнародного олімпійського комітету для підготовки до XXV зимових Олімпійських ігор, що пройдуть від 6-го до 22-го лютого 2026 року в італійських містах Мілан і Кортіна-д’Ампеццо. Серед 15-ти спортсменів і двоє представниць Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського – випускниці магістратури Юлія Джима та Аннамарі Данча.

Основною метою засідання комісії, яке проходило у змішаному форматі, стало затвердження критеріїв відбору атлетів для отримання стипендій за програмою Олімпійської солідарності Міжнародного олімпійського комітету (МОК), що покликана допомогти в підготовці українських спортсменів до XXV зимових Олімпійських ігор-2026. Також було розглянуто і затверджено список атлетів, які відповідають визначеним критеріям і матимуть можливість скористатися цими стипендіями.

З вітальним словом виступили президент НОК України Вадим Гутцайт та голова Комісії Євген Баженков. Вони підкреслили значущість цього проєкту для розвитку українського спорту. У своїй промові Вадим Гутцайт зазначив, що основним завданням Національного олімпійського комітету України є забезпечення найкращих умов для підготовки українських олімпійців, а затвердження стипендіатів – це не лише фінансова допомога, а й важливий мотиваційний фактор для спортсменів.

Зокрема, очільник НОК України сказав: «Це не лише формальність, це можливість для спортсменів краще підготуватися до важливих міжнародних стартів і досягти нових висот. Ми спільно робимо важливий крок для зміцнення позицій українського спорту на світовій арені».

Засіданню передувала ретельна підготовча робота. Зокрема було проаналізовано виступи спортсменів за останні два змагальні сезони – 2022/2023 та 2023/2024 років. На основі висновків був складений список спортсменів, які входять до складу елітної та провідної групи. Важливим аспектом підготовки також стало розроблення критеріїв відбору спортсменів, які відповідають вимогам програми Олімпійської солідарності.

Квоти стипендій, які виділені для України, були розподілені між видами спорту, спортсмени яких традиційно демонструють високі результати на змаганнях із зимових видів спорту. Серед них біатлон, лижні види спорту (сноубординг і фрістайл), скелетон та стрибки на лижах. Загалом Національний олімпійський комітет України отримав 15 стипендій за програмою Олімпійської солідарності «Олімпійські стипендії для атлетів на Мілан–Кортіна – 2026».

ПОІМЕННИЙ РОЗПОДІЛ КВОТ ВИГЛЯДАЄ НАСТУПНИМ ЧИНОМ:

БІАТЛОН – 7 стипендій (Антон Дудченко, Дмитро Підручний, Артем Тищенко, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Христина Дмитренко, Ірина Петренко);

ФРИСТАЙЛ – 4 (Дмитро Котовський, Володимир Кушнір, Олександр Окіпнюк, Ангеліна Брикіна);

СНОУБОРДИНГ – 2 (Михайло Харук, Аннамарі Данча);

СКЕЛЕТОН – 1 (Владислав Гераскевич);

СТРИБКИ НА ЛИЖАХ – 1 (Євген Марусяк).

Наступним кроком для Національного олімпійського комітету України стане укладання контрактів зі спортсменами та відповідними федераціями. Ця фінансова підтримка дасть можливість атлетам отримати додаткові ресурси для того, щоб покращити умови тренувань та підготовки до головного старту чотириріччя.

Програма Олімпійської солідарності від МОК сприятиме підвищенню шансів українських спортсменів на успішні виступи на ХХV зимових Олімпійських іграх 2026 року в Мілані та Кортіна-д’Ампеццо.

 

За матеріалами сайту НОК України

Прокрутити вгору