Боксер Олександр Хижняк здобув третє «золото» та загалом восьму медаль України на Олімпіаді-2024 в Парижі

Напередодні, 7-го серпня поточного року, у 12-ий змагальний день ХХХІІІ літніх Олімпійських ігор-2024, що тривають в Парижі, Україна виборола свою третю золоту медаль головного спортивного змагання чотириріччя. Нагороду найвищого ґатунку, за підсумками боксерського турніру серед чоловіків у ваговій категорії до 80 кг, до синьо-жовтої скарбнички поклав полтавчанин Олександр Хижняк, якому минулої суботи, 3-го серпня, виповнилося 29 років. Тепер в активі олімпійської збірної України, яка посідає поточну 17-ту позицію в неофіційному загальнокомандному заліку Ігор-2024, вісім нагород – три «золота», два «срібла» та три «бронзи».

Український боксер Олександр Хижняк вдруге у кар’єрі пробився до фіналу Олімпійських ігор – цього разу у ваговій категорії до 80 кг. Нагадаємо, у Токіо-2020 полтавчанин був за крок від здобуття золотої медалі, але у вазі до 75 кг: перед вирішальним третім раундом фінального бою з Гебертом Соузою із Бразилії він вигравав за очками, однак у підсумку поступився суперечливим нокаутом.

До фіналу Олімпіади-2024 в Парижі Олександр Хижняк, якому минулої суботи, 3-го серпня, виповнилося 29 років, пройшов, здобувши три перемоги. У 1/8 фіналу він в достатньо непростому протистоянні роздільним рішенням суддів завдав поразки угорцю Філіпу Акілову (3:2). В 1/4 фіналу впевнено переміг срібного призера чемпіонату світу-2023 бразильця Вандерлея Перейру. Усі бокові судді віддали перевагу українцю – 5:0. У півфіналі суперником Хижняка був титулований боксер – дворазовий олімпійський чемпіон Ріо-де-Жанейро і Токіо-2020 саме у ваговій категорії до 80 кг Арлен Лопес Кардона з Куби. В підсумку, програвши перший раунд, Олександр переломив хід розвитку подій у рингу і таки «вигриз» звитягу роздільним рішенням суддів з рахунком 3:2.

Суперником Хижняка у «золотому» бою в столиці Франції був чинний чемпіон світу у вазі до 80 кг – Нурбек Оралбай із Казахстану. При цьому в єдиному бою між боксерами, що відбувся у лютому 2023 року, перемогу роздільним рішенням суддів здобув саме українець.

Звітний олімпійський фінал розпочався з атак українця, який частіше атакував казаха, але отримав лише мінімальну перевагу від суддів за оцінками – троє віддали перевагу йому, а двоє Оралбаю. Після другого раунду ситуація за оцінками повністю зрівнялася – бокові судді віддали перевагу казаху з тим самим рахунком 3:2. І це і при тому, що наш боксер продовжив боксувати помітно активніше за опонента. Тож усе мало вирішитися в третьому раунді.

На початку заключних трьох хвилин Нурбеку Оралбаю надали медичну допомогу через кровотечу. Попри це, казахстанський боксер продовжив бій. Втім Хижняк перебоксував Оралбая за кількістю ударів і абсолютно справедливо у третьому раунді усі п’ять арбітрів віддали перевагу саме йому. Однак в підсумку, за записками бригади суддів за усі три раунди, Олександр Хижняк переміг роздільним рішенням суддів з рахунком 3:2!

Додамо, що Олександр Хижняк став четвертим українським боксером, що завоював «золото» Олімпійських ігор. Першим це зробив у Атланті-1996 Володимир Кличко (вага понад 91 кг), згодом двічі (Пекін-2008, вага до 57 кг та Лондон-2012, вага до 60 кг) на найвищу сходинку медального подіуму піднімався Василь Ломаченко та одного разу Олександр Усик (Лондон-2012, вага до 91 кг).

Прокрутити вгору